קרנות זרות: 60% תשואה ב-3 שנים מאירופה
הקרן של הנדרסון, שמתמחה בהשקעה במניות אירופיות קטנות ומנהלת 416 מיליון יורו, היכתה את המתחרה של שרודרס ואת קרן הסל של איישרס בטווח של שלוש השנים האחרונות
מניות קטנות (Small Cap) באירופה
משבר החובות באירופה ממשיך לייצר כותרות מדי יום שמגבירות את החשש בקרב משקיעים ברחבי העולם. בינתיים, ההערכה היא שלאור חוסר הוודאות לגבי פתרון התסבוכת של כלכלות הגוש האירופי, התנודתיות בשוקי המניות תימשך במהלך השנה הקרובה.

אולם במקביל, חלק מהחברות הנסחרות באירופה צפויות להפיק תועלת מהצמיחה הכלכלית (גם אם זו תהיה איטית) באזורים אחרים בעולם, בין היתר באסיה. בנוסף, החברות הללו נסחרות במכפילי רווח נמוכים מאוד מבחינה היסטורית, מה שיכול לספק במקרים מסוימים נקודת כניסה נוחה למשקיע בעל ראייה לטווח הרחוק.

בטור זה בחרנו להתמקד בשתי קרנות נאמנות זרות המתמחות בהשקעה במניות של חברות קטנות באירופה ונקובות ביורו. הקרן הראשונה, בניהולה של שרורדס, הוקמה בשנת 1994 ומנוהלת מאז ספטמבר 2002 על ידי אנדרו ברו, ראש צוות מניות קטנות ובינוניות באירופה, שעובד בשרודרס מאז 1987.
הקרן מבקשת להשיג תשואה בעיקר על ידי השקעה במניות חברות קטנות באירופה. נכון לסוף יוני 2012, האחזקות הגדולות ביותר על פי חלוקה גיאוגרפית היו במניות בבריטניה, גרמניה, צרפת ושוויץ. המניות הגדולות ביותר בתיק היו של חברות James Fisher & Sons, Eco Animal Health Group, Gategroup, Domino Printing Sciences. הסקטורים שהיוו את האחזקות הגדולות ביותר הם תעשייה, קמעונאות, IT ופיננסים.
ב־12 החודשים האחרונים רשמה הקרן תשואה שלילית של 11%, בדומה לתשואה השלילית של מדד הייחוס HSBC European Smaller Companies Index. בשלוש השנים האחרונות הניבה הקרן תשואה של 33% לעומת המדד שהשיג בתקופה זאת 39%.
הקרן השנייה שמתמחה בתחום השקעה זה מנוהלת על ידי הנדרסון אורייזן. הקרן הוקמה ב־1993, ומנהל ההשקעות העומד בראשה מאז 2005 הוא אולי בקט, המשמש כמנהל צוות מניות קטנות באירופה.
הקרן מבקשת להשיג תשואה על ידי השקעה של לפחות 75% מאחזקותיה במניותיהן של חברות הרשומות באירופה. נכון לסוף יוני 2012, האחזקות הגדולות ביותר בתיק (הכולל בסך הכל 111 אחזקות) היו בחברות ASM International, OC Oerlikon, Sorin, Kuoni Reisen.
ב־12 החודשים האחרונים הציגה הקרן תשואה שלילית של 14%, מעט יותר ממדד הייחוס של HSBC שרשם כאמור תשואה שלילית של 11.4%. מנגד, בשלוש השנים האחרונות השיגה הקרן תשואה גבוהה של 59% לעומת המדד שבאותה התקופה הניב 39%.
לצורך בחינת תוצאות הקרנות מומלץ להשוותן לקרן הסל iShares EURO STOXX Small. הקרן של איישרס הוקמה בשנת 2004, והיא מנהלת סכום של 205 מיליון יורו. כמו שתי הקרנות שנסקרות כאן, גם היא נקובה ביורו. ב־12 החודשים האחרונים ספגה קרן הסל תשואה שלילית גבוהה יותר משתי הקרנות המנוהלות (19%-), ובשלוש השנים האחרונות - תשואה חיובית של 24%, שוב, נמוך מהקרנות.
מבחינת התנודתיות של הקרנות, בשלוש השנים האחרונות הקרן של שרודרס הציגה את סטיית התקן הנמוכה ביותר - 17.9 - לעומת 22.7 בקרן של הנדרסון ו־19.06 בקרן הסל של איישרס.
השורה התחתונה: הקרן של הנדרסון היכתה את המתחרה ואת קרן הסל, אך היא מתאפיינת בתנודתיות גבוהה יותר.
ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל. יוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים


