"אם לא הייתי מנכ"לית, אולי הייתי סוכנת מוסד"
אלה קנטר־לוי, שבחרה בשוק ההון על פני קריירה במוסד, לא נרתעת מהמחיר שגובה התפקיד התובעני כמנכ"לית בית השקעות
אין הרבה מנכ"ליות בעולם העסקים בישראל בכלל ובשוק ההון בפרט. בשקט ומתחת לרדאר התקשורתי, מנהלת אלה קנטר־לוי, מנכ"לית חברת אתגר תיקי השקעות מקבוצת מזרחי טפחות, כ־3 מיליארד שקל ללקוחות פרטיים ותאגידים.
"לא נולדתי להיות מנכ"לית אלא גדלתי לתוך זה. בשוק ההון מכירים אותי כאשה הבנויה לעבודה קשה ולהישגיות, כך שזה לא מוזר שאני מנכ"לית בסביבה גברית", מסבירה קנטר־לוי, שמעולם לא נחשפה לתקשורת. "מי שמכיר אותי יודע שאני לא צריכה יחסי ציבור. אני מקדישה את זמני לעבודה קשה כל יום, ועל בסיס זה אני נמדדת".
- הבחירה בקריירה
לשבור את תקרת הזכוכית
"מבלי להישמע בנאלית, תפקידי הניהול ברמות הגבוהות מאוד תובעניים ודורשים חוסן נפשי, ושעות העבודה בהם אינן סדירות. לאורך הדרך נולדו לי שני בנים, וללא ההבנה והתמיכה המשפחתית והעובדה שבן הזוג שלי נמצא עם הילדים רוב הזמן, לא הייתי יכולה להצליח.
אולי למסתכל מהצד זה נראה מוזר שבעלי לוקח את הילדים לרופא ולי יש ישיבות עד 7–8 בערב, אבל זו צורת החיים שלי", אומרת קנטר־לוי.

"לאשה קרייריסטית קשה מאוד לאחוז בחבל בשני הקצוות - גם להישאר בבית עם ילד חולה, וגם ללכת לישיבת דירקטוריון בתאריך שנקבע מראש. בעלי מסיע את הילדים לחוגים, לוקח אותם מבית הספר ומכין להם ארוחות.
"אני בחרתי באופן מודע את סדר העדיפויות שמתאים לי. החלטתי שזה הכיוון שלי ולאורו התפתחתי. יש נשים שלא מוכנות לעשות את הבחירות האלה".
- הטיפוס למעלה
מבנק הפועלים לאי.בי.אי
בתחילת שנות התשעים, במהלך לימודי התואר השני במינהל עסקים, התחילה קנטר־לוי לעבוד בהנהלה הראשית של בנק הפועלים, במחלקת ניירות ערך. "עבדתי שם כשלוש שנים בכמה תפקידים, כשהאחרון בהם היה יועצת השקעות לגופים זרים", נזכרת קנטר־לוי. בהמשך דרכה עברה לפעילים ניהול תיקי השקעות מקבוצת בנק הפועלים, שהיא המקבילה של אתגר.
ב־2003 עברה קנטר־לוי לבית ההשקעות אי.בי.אי, שם הקימה את מחלקת השיווק והמכירות, שלא היתה קיימת עד אז. "ב־2008, אחרי חמש שנים כמנהלת המחלקה, עזבתי את אי.בי.אי לתפקיד מנכ"לית אתגר, והשארתי אחריי מחלקה מדהימה בת 25 עובדים שתרמה לעלייה חדה בהיקף הנכסים המנוהלים של בית ההשקעות".
- ספר אחד בשבוע מתח,
בילוש וריגול
כדי להירגע ולאזן את האינטנסיביות בשוק ההון, קנטר־לוי בולעת בממוצע ספר מתח אחד בשבוע, ולפעמים אף יותר. "אני קוראת את הספרים בעברית אף על פי שזו לא שפת האם שלי", אומרת קנטר־לוי שעלתה לישראל מבריה"מ בגיל 11, ושולטת ברוסית ובאנגלית ברמת שפת אם. "מה שמעניין אותי בספרי מתח זה האופן שבו פועלת האינטואיציה של הגיבור, האם הוא מקבל החלטות רציונליות וכיצד זה משתלב בעלילה ובאלמנט ההפתעה. ספרי מתח, וגם ספרי בילוש או ריגול, דומים לשוק ההון - שניהם דרמטיים, מהירים, מפתיעים ולא מפסיקים להתפתח". קנטר־לוי מודה ש"בשוק ההון קשה יותר, ולמען האמת כמעט בלתי אפשרי בשנים האחרונות לצפות את העלילה ולנחש מה הולך לקרות".
- אם לא הייתי...
סוכנת במוסד
"אם לא הייתי מנכ"לית של חברה לניהול תיקי השקעות, יש סיכוי סביר שהייתי עובדת במוסד. בעבר הייתי בתהליך של מיון למוסד. עברתי מיונים ראשוניים, והייתי צריכה להחליט לאיזה כיוון אני רוצה ללכת. הדילמה הוכרעה לטובת קריירה בשוק ההון. בדיעבד, אין לי מושג איך היו יכולים להיראות חיי אם הייתי בוחרת באופציה השנייה".
הכסף הפרטי שלי השקעה מסורתית בקרנות
"הכסף שלי מושקע באופן מסורתי בשני אפיקים מרכזיים - מניות ואג"ח באמצעות קרנות נאמנות. הרגולציה אוסרת עליי כבעלת רישיון ניהול תיקים לסחור באופן ישיר, ובכל מקרה אני ממעטת לבצע פעולות בתיק האישי".

- עם הפנים לארה"ב
השוק המקומי בעייתי
"השוק האמריקאי נראה פחות גרוע ועם פוטנציאל התאוששות, אמנם אטית, בהשוואה לשוק האירופי, והנטייה שלנו היא להגדיל את החשיפה אליו. באירופה אולי יהיו הזדמנויות השקעה בעתיד, אבל בשלב הזה החלטנו לא להשקיע שם.
"השוק המקומי הוא בעייתי. צפויים לא מעט הסדרי חוב בחודשים הקרובים, הגירעון הממשלתי גדל ומשמעותו אי־ריסון תקציבי, כשברקע הפיחות של השקל אל מול הדולר שמונע, בין היתר, מיציאת כספים של משקיעים זרים, דבר שפוגע במאזן התשלומים של ישראל. לצד כל אלה, אסור לשכוח את ההתרחשויות הגיאו־פוליטיות בארץ שגורמות לאי־ודאות וחוסר בהירות, העלולים לאותת למשקיעים הזרים והמקומיים להוציא את הכספים שלהם מהשוק המקומי. כיום אלוקציית ההשקעה שלנו היא 60% ישראל ו־40% חו"ל - בעיקר ארה"ב.
- ניצול הזדמנויות
אג"ח צמודות מדד
"בתחום איגרות החוב אנחנו נוטים להשקיע באג"ח צמודות למדד המחירים לצרכן, אך לא בהכרח באג"ח ממשלתיות. אנחנו סבורים שהמדדים הקרובים צפויים להיות גבוהים יותר משני המדדים האחרונים שפורסמו, מכמה סיבות - העלאה אפשרית של המע"מ שעלולה להביא לאינפלציה, הקפיצה במחירי המזון בעולם, שעשויה לבוא לידי ביטוי בהעלאת מחירי המזון בישראל, והאפשרות שהממשלה תטיל מסים נוספים.
סיבה נוספת היא העלייה במחירי השכירות שעדיין לא באה לידי ביטוי במדד האחרון. עם זאת, אנחנו משקיעים גם באג"ח קונצרניות שקליות, לאור התשואות הגבוהות הגלומות באג"ח אלה".
- הדנ"א השמרני שלנו
סיכון זה לא רק מניות
"עצם זה שאנחנו חברה־בת של בנק גורמת לכך שהדנ"א שלנו באופן בסיסי הרבה יותר שמרני מזה של בית השקעות פרטי, כי מערכת הבנקאות היא שמרנית יותר. אנחנו נפגשים עם הלקוחות שלנו ומגבשים הבנה על תפיסת הסיכון שלהם.
"רמת סיכון לא קשורה בהכרח לחשיפה מנייתית. גם בתיק שבו יש אפס חשיפה למניות, אג"ח לא מדורגות או מח"מ ארוך עלולים להגדיל את רמת הסיכון של הלקוח ולשנות את מידת הסולידיות של התיק".
השורה התחתונה של קנטר־לוי: "מדדי המחירים הקרובים צפויים להיות גבוהים יותר מקודמיהם, מה שמחזק את הנטייה שלנו להשקיע באג"ח צמודות".
אלה קנטר־לוי (44)
מצב משפחתי: נשואה + 2
תפקיד: מנכ"לית אתגר תיקי השקעות מקבוצת מזרחי טפחות
השכלה: תואר ראשון במדע המדינה ומינהל עסקים, תואר שני במינהל עסקים
עוד משהו: חובבת ספרי מתח


