$
בורסת ת"א

יגאל לנדאו: "כבר ב-1995 מצאו פה גז אבל לא יכלו להתמודד עם הרגולציה"

כך לפי אחד מבעלי רציו, במפגש משק הגז הישראלי. יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים: "ריבוי הרגולטורים פשוט הורס את משק הגז. אם הממשלה תמשיך במדיניות הנוכחית, פשוט לא יהיה פה גז"

ליאור גוטמן 15:0110.07.12

"צריך שכולנו לא נשכח - אלמלא היזמים לא היה פה גז, לא הייתה ועדת ייצוא ולא הייתה ועדת ששינסקי – הכל היה נשאר באדמה. המדינה ניסתה 40 שנה למצוא גז, ורק אחרי שזה עבר לחברות פרטיות מצאו משהו ועכשיו יש לנו על מה לדבר" – כך אמר היום (ג') עו"ד יגאל לנדאו, מבעלי רציו, במפגש הציבורי בנושא משק הגז הישראלי שערך משרד האנרגיה ברמת גן.

 

מה דעתך על מניית רציו יהש:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה
לנדאו, ששבע לדבריו רגולציה מכבידה ומאתגרת, הזכיר שהמדינה לא עוזרת ביזמים בניצול פוטנציאל משאבי הטבע. "ב-1995 בריטיש גז מצאו סימנים למאגר "תמר" אבל עזבו כי לא יכלו להתמודד עם הבירוקרטיה. מה שקרה מאז זה כמעט 20 שנה של קידוחים עקרים. כאזרח ישראלי אני רוצה מתקן גז נוזלי כדי שנוכל למכור את האנרגיה שמצאו למדינות אחרות, אבל אם סיפור מתקני ההתפלה ותחנות הכוח יחזור על עצמו ויקח רק 10 שנים לקבל רישוי להקמת מתקן לייצוא גז זה כאילו אמרתם היום לתעשיה אין יצוא בכלל". 

 

"ריבוי הרגולטורים פשוט הורס את משק הגז"

 

מוקדם יותר בבוקר העיר מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו על אותה בעיה. "כל הדיון שנערך פה לגבי הביקושים במשק הישראלי הוא תיאורטי לחלוטין. הדיון על העדר מתקן הגז בצפון ("חוף דור") כבר עלה למשק 20 מיליארד שקל, ואי אפשר לעבור על כך לסדר היום. כרגע המצב הוא שריבוי הרגולטורים פשוט הורס את משק הגז. העובדה שהחוזה של תמר עם חברת החשמל נמצא אצל הממשלה כבר חמישה חודשים אבל עוד לא אושר מראה שלאף אחד בממשלה פשוט לא אכפת מעתיד משק הגז. אם הממשלה תמשיך במדיניות הנוכחית, פשוט לא יהיה פה גז. לא יהיה פיתוח של מאגרים חדשים ולא יהיה מימון לפיתוח".

 

מימין יוסי אבו, בינו זומר, דני אילון ולאוסון פרימן מימין יוסי אבו, בינו זומר, דני אילון ולאוסון פרימן

 

לדבריו, המדינה חייבת לשלב ידיים עם היזמים לראות איך "משנים דיסקט אל מול העולם ורותמים את מה שמצאו לתועלת המשק. זה לא הממשלה נגד היזמים, זה היזמים והממשלה ביחד מול כל העולם". בהתייחסו לסוגיית ייצוא הגז העיר אבו שקיימת א-סימטריה בין תחזיות הביקוש והשימושים במשק הישראלי של משרד האנרגיה לאלו של המשק בפועל. כרגע, ההבדל בין הערכת הביקושים שלנו להערכת הביקושים של ועדת צמח הוא כ-70 מיליארד מ"ק (פי שתיים מכל גודלו של מאגר ים תטיס – ל"ג). זה בדיוק ההבדל בין האם יהיה ייצוא של גז מישראל או לא".

 

"ייקח 7 שנים להקים מתקן ליצוא גז"

 

בניגוד ליזמי הגז, חלק ממשרדי הממשלה עוד לא רואים תעשיית ייצוא שמתפתחת פה מחר בבוקר. "קודם כל לראות מה המשק צריך ומה המדינה צריכה לפני שנותנים לייצא מפה גז. לגבי מתקן גז נוזלי – יש דיכוטומיה בין הרצון של היזמים לייצא גז לבין ההכרה שמדובר במתקן עתיר מימון שיקח רק 7 שנים להקים אותו. צריך לומר באופן ברור - זה לא יקרה במטה קסמים תוך עקיפה של המשרדים השונים", אמרה מנכ"ל משרד הגנת הסביבה אלונה שפר-קארו.

 

מנכ"ל משרד האנרגיה שאול צמח סיכם ואמר שפיתוח משק הגז ומערכות ההולכה שלו הוא "הפרויקט האזרחי הכי חשוב שנעשה פה בשלושת העשורים האחרונים, גם בגלל החשיבות שלו לכלכלה וגם בגלל החשיבות לחוסן הלאומי והשימוש והתועלת שהמשק והציבור מפיקים מהמשאב החדש הזה וצריך לנהל אותו בצורה מושכלת. השאלה הגדולה היא איך לפתח את המשק, פעולה שעושים במדינות שונות כבר 50 שנה ובתהליך אבולוציוני. אם נוכל לנצל את זה נכון נוכל לפתח את המשק דווקא בתקופה בה מרבית העולם בנסיגה כלכלית".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x