$
שוק ההון

רבעון רביעי רצוף של הפסדים לקרדן אן.וי

מניית קרדן צנחה ב־14% בבורסה, לאחר שחברת האחזקות הציגה הפסד של 14 מיליון יורו ברבעון הראשון וירידה של 46% בהון העצמי בתוך שנה. החברה מתכננת למכור נכסים ב־92 מיליון יורו בתוך שנתיים כדי לעמוד בחובות לבעלי האג"ח

ענת ציפקין 06:46 31.05.12

 

חברת האחזקותקרדן אן.וי, בשליטתו של יוסף גרינפלד (20%), אבנר שנור (18%) ואיתן רכטר (4%) סיימה את הרבעון הראשון של 2012 עם ירידה בכל הפרמטרים הפיננסיים, בעקבות המשבר הכלכלי באירופה והצעדים לריסון האינפלציה בממשלת סין, שציננו את שוק הנדל"ן המקומי. קרדן אן.וי הציגה ברבעון הראשון הפסד של 14 מיליון יורו, והשלימה רבעון רביעי רצוף של הפסדים. תזרים המזומנים מפעילות שוטפת של החברה היה שלילי בהיקף של 33 מיליון יורו, וההון העצמי (שמממן מאזן של 2.47 מיליארד יורו) התכווץ בתוך שנה ב־46% ל־191 מיליון יורו.

 

בעקבות פרסום הדו"חות נפלה מניית החברה בכ־13.7%, ובכך השלימה צניחה של 74% מתחילת השנה. קרדן אן.וי נסחרת כעת לפי שווי של 262 מיליון שקל בלבד (54 מיליון יורו), כאשר הפער לעומת ההון העצמי של החברה משקף את חשש המשקיעים מהמשך ההפסדים.

 

קרדן אן.וי מתמקדת בשלושה תחומי פעילות עיקריים: נדל"ן יזמי ומסחרי בסין ובמזרח אירופה, תשתיות מים במדינות מתפתחות ושירותים פיננסיים במזרח אירופה. את הרבעון הראשון סיימה החברה עם גירעון של 54 מיליון יורו בהון החוזר, שנבע בעיקר מחלויות שוטפות של אג"ח שמועד פירעונן חל בפברואר 2013.

 

ברבעון הראשון של 2013 ו־2014 על קרדן אן.וי לשלם קרן וריבית בגין אג"ח שהנפיקה (סדרה א' וב') בסך כולל של 74 מליון יורו, ו־115 מיליון יורו, בהתאמה, כאשר בקופתה מזומנים (סולו) בהיקף של 85 מיליון יורו. מדו"ח מקורות ושימושים שפרסמה החברה במסגרת הדו"חות עולה כי היא מתכוונת לשרת את חובותיה באמצעות יתרות המזומנים שברשותה, מזומנים שינבעו מהחזר הלוואות בעלים על ידי חברות בנות בסך של 40 מיליון יורו, ו־57 מיליון יורו ב־2012 ו־2013, וכן ממזומנים שינבעו ממכירת נכסים שבבעלותה בהיקף של 92 מיליון יורו בשנתיים הקרובות.

 

לצפייה בעיקרי הפעות של הקבוצה ובתזרים מזומנים חזוי לחצו כאן.

 

חולשה באירופה

 

פעילות הנדל"ן של קרדן אן.וי המשיכה לסבול מההאטה בשוק הנדל"ן למגורים בסין, זה הרבעון השני ברציפות. הפעילות בסין הניבה לקרדן אן.וי הכנסות של 17 מיליון יורו ברבעון הראשון שמקורן בדמי שכירות, אחזקה ומכירת דירות, ורווח של מיליון יורו. החברה מציינת בדוחותיה כי ברבעון הראשון מסרה 512 דירות לדיירים, בהשוואה ל־143 דירות שנמסרה ברבעון המקביל אשתקד, אולם קצב מכירת הדירות צנח ברבעון הראשון ל־81 יחידות הדיור בלבד, לעומת 599 דירות שנמכרו ברבעון המקביל.

 

קרדן אן.וי מסבירה כי הנפילה החדה בקצב המכירות נגרמה בשל בצעדים שנקטה ממשלת סין לצינון הפעילות הספקולטיבית בשוק הנדל"ן המקומי וכחלק ממאבקה באינפלציה. צעדים אלו כללו בין השאר העלאת שיעורי הריבית, אכיפת והגבלות על מתן אשראי.

 

פעילות הנדל"ן במזרח אירופה מרוכזת בידי החברה־הבת (28%), GTC פולין. קרדן אן.וי מציינת כי רומניה ובולגריה, בהן היא פועלת עדיין מתקשות להבריא מהמשבר הכלכלי העולמי, בעוד פולין ממשיכה לצמוח. קרדן אן.וי מציינת כי השנה יושלמו מרכז קניות בבורגאס שבבולגריה, וכן בניין משרדים בוורשה. בכוונת קרדן אן.וי גם להזרים השנה 28 מיליון יורו ל־GTC פולין, במסגרת הנפקת זכויות שתבצע החברה־הבת.

 

יציבות בתחום תשתיות המים

 

בתחום תשתיות המים, פועלת קרדן אן.וי באמצעות החברה־הבת, תהל, שהציגה ברבעון הראשון יציבות בשורה העליונה עם הכנסות של 22 מיליון יורו, וזאת בזכות חוזים חדשים להקמת פרויקטים בגאנה, והפעלת המתקנים לטיפול במי שפכים בסין. למרות זאת, תהל הציגה הפסד של מיליון יורו ברבעון הראשון.

 

מגזר הבנקאות והאשראי הקמעונאי ממשיך להסב לקרדן אן.וי כאב ראש. בתחום זה פועלת קרדן באמצעות החברה־הבת, KFS. החברה מציינת כי פעילות הבנקאות, ליסינג משכנתאות ושירותים פיננסיים בבולגריה ורומניה, וכן פעילות הליסינג באוקראינה הניבו הכנסות (נטו) שליליות של מיליון יורו, בהשוואה ל־7 מיליון יורו בתקופה המקבילה אשתקד. הירידה נגרמה בשל צניחה של 73% ל־244 מיליון יורו בהיקף נכסי האשראי, קיטון בתשואות על התיק שהצטמק בחצי ל-225 מיליון יורו והפרשות לירידת ערך תיק האשראי הקמעונאי והליסינג.

 

קרדן אן.וי מוסיפה כי שעור ההפרשות בגין תיק האשראי, שהסתכם ב־33% לעומת 17.3% בלבד ברבעון מקביל אשתקד, מצביע על הידרדרות המצב הכלכלי עבור צרכנים ועסקים קטנים ובינוניים במזרח אירופה. מגזר השירותים הפיננסיים הכביד מהותית על קרדן, כשתרם לשורת הרווח שלה הפסד של 11 מיליון יורו.

x