$
שוקי חו"ל

"הרשתות החברתיות ומחשוב הענן הם בועה"

מנהל קרן הטכנולוגיה של חברת ההשקעות הנדרסון, המנהלת נכסים בהיקף של 1.65 מיליארד דולר, מאמין כי פייסבוק יש רק אחת ומזהיר: "אנשים שמתרגשים כשיש הייפ במניות כמו זינגה וגרופון לעולם לא ירוויחו כסף"

ניר צליק 07:0520.05.12

הראיון עם סטיוארט או'גורמן, העומד בראש קרן הטכנולוגיה של חברת ההשקעות הנדרסון המנהלת נכסים בהיקף של 1.65 מיליארד דולר, נערך כמה ימים לפני ההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריית חברות האינטרנט - זו של פייסבוק.

 

בעוד שבימים האחרונים עדכנו חתמי ההנפקה את מחיר המניה כלפי מעלה מדי יום, בעקבות היקף הביקושים הגבוה, או'גורמן מביע דעה נחרצת על המתרחש המסתכמת במשפט חריף אחד: "הרשתות החברתיות ותחום מחשוב הענן הם ללא ספק בועה אחת גדולה". זה המסר, לא פחות.

 

או'גורמן מחזיק בניסיון עשיר. הקרן שבראשה הוא עומד בשנים האחרונות, המיוצגת בישראל על ידי מיטב, מדורגת ראשונה מבין הקרנות בתחום בעשר השנים האחרונות, בנטרול קרנות קטנות המנהלות פחות מ־150 מיליון דולר.

 

התשואה שהשיגה הקרן ב־2012 עומדת עד כה על כ־20%, בדומה למדד הייחוס - MSCI IT. כאשר הוא מתבקש להסביר את האמירה החדה שלו, הוא לוקח נשימה ארוכה ומסביר: "השקעה בטכנולוגיה בדרך כלל מעניינת אנשים מהסיבות הלא נכונות, כשיש הייפ. טכנולוגיה אכן תופסת חלק הולך וגדל מחיינו, אם זה בעבודה או בשעות הפנאי. העניין הוא שיש מוצרים חדשים, ולפעמים אנחנו חושבים שהם יכולים לעשות יותר ממה שהם מסוגלים, כמו בבועת הדור השלישי בסלולר או בבועת האינטרנט בתחילת שנות האלפיים, ואז יש אכזבה גדולה מכך שהמוצרים היו יקרים ולא עבדו כמו שקיוו. בסרט 'מטריקס', למשל, ראו את קיאנו ריבס נכנס למטריקס עם מכשיר נוקיה מיושן במהירות של 56.6 קילו־בייט לשניה, וזה כמובן לא היה ריאלי.

 

"בטווח הארוך, לעומת זאת, אנחנו לא מספיק מבינים מה יכול לקרות. מי בשיא בועת האינטרנט חזה את פייסבוק? מי חזה את אפקט האייפון ובכלל את המכשיר הזה בשיא בועת הדור השלישי? בסופו של דבר, הדרייב העיקרי להשקעה בטכנולוגיה הוא ההבנה של היכולת שלה לעשות מהפכות בחיים של כל אחד. הפילוסופיה שלנו להשקעה במניות טכנולוגיה היא לשאול את עצמנו מה היא יכולה לעשות בשבילנו היום, מה היא תוכל לעשות בשבילנו מחר, איך היא מול המתחרים שלה וגם כמה קל להשתמש בה. אנשים שוכחים לפעמים שבסוף היום מדובר בכסף ולא במדע. אתה קונה עסקים ולא פרויקטים של מחקר".

 

סטיוארט או'גורמן. "אנשים חושבים שמניית אפל יקרה, אבל אם מסתכלים על הרווח ביחס למניה, היא זולה יותר מאשר ב־2003 ומחירה נמוך מאי פעם ביחס לרווחים" סטיוארט או'גורמן. "אנשים חושבים שמניית אפל יקרה, אבל אם מסתכלים על הרווח ביחס למניה, היא זולה יותר מאשר ב־2003 ומחירה נמוך מאי פעם ביחס לרווחים" צילום: עמית שעל

 

"חפשו את מחסומי הכניסה"

 

או'גורמן מאמין כי, למרות התפיסה הרווחת בקרב משקיעים רבים, השקעה במניות הטכנולוגיה בטוחה יחסית. "אם היית מבקש מהיועץ שלך השקעה בסיכון נמוך והוא היה מציע לך להשקיע בטכנולוגיה, היית חושב שהוא השתגע, אבל האמת היא שטכנולוגיה היא השקעה לא מסוכנת", מסביר או'גורמן. "טכנולוגיה היא עסק להשקעה עם בטא מאוד נמוכה (מידת הסיכון בהשקעה במניה בהשוואה לשוק המניות כולו - נ"צ), בעיקר אם אתה מסתכל על ההכנסות ורמות המזומן כיום. בתקופת הבועה דברים היו שונים, כמות המזומן היתה נמוכה והמכפילים היו גבוהים. אנחנו חושבים שהמשקיעים פשוט לא מבינים את זה", מסביר או'גורמן.

 

איך בעצם אפשר לדעת באיזו חברה להשקיע ובאיזו לא?

"הדבר הכי חשוב כשאתה בוחן השקעה בטכנולוגיה הוא מחסומי הכניסה. בכל עסק מחסומי הכניסה הם חשובים, אבל בטכנולוגיה הם חשובים אפילו יותר. אם אין מחסומי כניסה לחברה שאתה משקיע בה - אין לה כלום. אם יש לך עסק שיש לו מוצר טוב עם שימוש גבוה, ויש מחסומי כניסה - זו השקעה טובה, וחוק מור הופך להיות חבר טוב שלך (החוק שקובע שבכל שנתיים ניתן להכפיל את מספר הטרנזיסטורים בכל שבב - נ"צ). בכל שנה אפשר להוריד קצת את המחיר ולהפוך את המוצר שלך ליותר אטרקטיבי ללקוחות".

 

אילו חברות מהסוג הזה אתה מזהה?

"אתה יכול לראות את חברות הטכנולוגיה שהצליחו לייצר נישה ייחודית, והן רווחיות בצורה חריגה — חברות כגון אורקל, מיקרוסופט, אפל וגוגל, שעושות כסף מטורף בעסקי הליבה שלהן. לעתים הן מבזבזות כסף בצורה לא חכמה, כמו גוגל ומיקרוסופט, אבל יש להן ערימות מזומנים. כפי שאמרתי, מה שחשוב בטכנולוגיה הוא מחסומי הכניסה שמקשים על כניסת מתחרות לתחום, כמו למשל שהלקוחות הגדולים בתעשייה עובדים איתך, או למשל בפייסבוק, שזו רשת חברתית שכולם נמצאים בה ויהיה קשה להתחרות בה. מחסומי כניסה נוספים הם מנגנון הפצה חזק או מותג מוכר, יש הרבה דברים שיכולים להיות מחסומי כניסה. אם אתה לא בוחן את המחסומים האלה בחברה שאתה משקיע בה, אתה עשוי להפסיד הרבה כסף.

 

"אנחנו, למשל, פוטרנו על ידי לקוח ב־2007 שאמר שאנחנו לא חושבים מספיק קדימה ולא נמצאים בתחומים אטרקטיביים כמו אנרגיה סולארית, ומסתבר שאנחנו צדקנו. אנרגיה סולארית הפכה אמנם נפוצה יותר, אבל מהם מחסומי הכניסה? המחסום היחיד הוא כלכלי - ברגע שיש לך מיליארד דולר אתה יכול לבנות מפעלים, וזה הוביל לכך שהסינים בנו המון מפעלים וגרמו להורדת מחירים חדה בתחום. בנוסף, אתה צריך לשים לב שהחברה שאתה משקיע בה לא מאבדת את מחסום הכניסה, כי אז היא הופכת מחברה שעושה רווחים מפלצתיים לחברה רגילה".

 

אתה יכול לתת דוגמאות?

"ניתן לראות את זה בחברות סלולר כמו נוקיה, שהיתה פעם הורגת מתחרות בזו אחר זו. מה שהיה חזק בנוקיה לא היה הטכנולוגיה אלא מערכת לוגיסטית ומערכת הפצה מעולות. לפני חמש שנים היית יכול, על פניו, לקבל החלטה מצוינת - לקנות את מניות נוקיה וחברת RIM (יצרנית הבלקברי – נ"צ), והיום היית נשאר בלי שקל. לעומת זאת, המחסומים של אפל היום רק הופכים חזקים יותר ויותר".

 

 

איך אפשר לדעת מראש לאילו חברות יש מחסומי כניסה? על נוקיה, למשל, אי אפשר היה לדעת מראש שהם יאבדו את השליטה בשוק.

"אנחנו ידענו. עשינו שם המון כסף, ויצאנו בזמן. המחסום של נוקיה לא היה המוצר עצמו - המוצר היה בסדר והתוכנה היתה בסדר, אבל היתה להם לוגיסטיקה מצוינת, וייצור והפצה מעולים. קח לדוגמה את מכשיר הסטארטק ההיסטורי של מוטורולה. הוא יצא, הצליח מאוד, ואז נוקיה חיקתה אותו וייצרה מכשיר צדפה בעצמה והרגה אותו. אחר כך היא עשתה אותו דבר עם הרייזור, אבל זה היה אפשרי בגלל שאלה היו מכשירים המבוססים על פיצ'רים טכנולוגיים ולא על התוכנה.

 

"הסמארטפונים, לעומת זאת, בכלל לא קשורים לחומרה. מדובר בשילוב של חומרה ותוכנה, ולכן נוקיה לא יכולה להתמודד עם אפל. דוגמה נוספת לכך היא גוגל — הרבה אנשים אומרים שאפשר להחליף את מנוע החיפוש בקלות רבה ושאין שם מחסומי כניסה, אבל תיכנס לחדר ממוצע שבו 100 איש ותשאל כמה אנשים לא משתמשים בגוגל. באירופה תקבל אולי חמישה אנשים שירימו ידיים, בארצות הברית תקבל 30–25. אם אתה מבין איך הטכנולוגיה עובדת, אתה מבין שלגוגל יש מחסום כניסה עצום. אנחנו מזהים את המחסומים האלה ומבינים מה עוזר לחברות לעשות כסף".

 

למה להשקיע דווקא עכשיו בטכנולוגיה?

"כרגע המצב הוא שאנחנו לא מוציאים מספיק כסף על חברות טכנולוגיה ביחס לתמ"ג של ארה"ב. אם היית מסתכל על ההשקעות בטכנולוגיה לעומת התמ"ג, היית רואה שכדאי היה לך להשקיע בשנות השישים והשבעים והיית עושה הרבה כסף. הקו הזה מול התמ"ג היה גורם לך לצאת מההשקעה בטכנולוגיה בשיא הבועה בשנת 2000, אולי שנתיים מוקדם מדי. היית נראה מפגר לשנתיים אבל היית יוצא גאון אחרי שלוש שנים.

 

"מה שהקו הזה אומר לך הוא שהיום אנחנו מוציאים פחות מדי בבירור על סקטור הטכנולוגיה מבחינת השקעה. אם נצא מהמשבר הנוכחי, מה הדבר הראשון שנעשה? נוציא כסף על טכנולוגיית מידע, הרבה לפני שנשכור עובדים חדשים".

 

"פליטים טכנולוגיים"

 

נקודה נוספת שמעלה או'גורמן היא המכפילים. "אנשים חושבים שמניית אפל היא יקרה, אבל אם אתה מסתכל על המכפיל של חברות הטכנולוגיה כיום, ובעיקר על היקף המזומנים בהן, המכפיל הוא נמוך", הוא מסביר. "כשהשקיעו בחברות האלה בשנות התשעים, היו להן רק חובות, ועכשיו אין להן בכלל חובות. לאפל יש 20% משווי השוק במזומן ללא חוב, והכסף שם רק הולך וגדל, מה שנותן גמישות רבה במבנה העלויות. זה עוד משהו שאנשים לא מעריכים נכון".

או'גורמן נותן כדוגמה את פרוקטר אנד גמבל: "אם ההכנסות שלי גבוהות ואני מרוויח אבל אחר כך יש מיתון, איך אני משלם את החוב שלי? יהיה לי קשה. לחסל מפעלים זה קשה מאוד, וקשה מאוד להישאר רווחיים אם הביקוש יורד. לעומת זאת, אם אני אפל או מיקרוסופט, אני יכול בקלות יחסית לפטר מהנדסים ואנשי מכירות ולהפוך רווחי גם בזמן משבר".

 

פייסבוק בנאסד"ק, אתמול. "הדבר הכי חשוב כשאתה בוחן השקעה בטכנולוגיה הוא מחסומי הכניסה" פייסבוק בנאסד"ק, אתמול. "הדבר הכי חשוב כשאתה בוחן השקעה בטכנולוגיה הוא מחסומי הכניסה" צילום: איי אף פי

"קטליזטור נוסף להשקעה בטכנולוגיה הוא התזוזה הדמוגרפית", אומר או'גורמן. "יש שלושה סוגים של אנשים בעולם: פליטים טכנולוגיים, מהגרים טכנולוגיים וטכנולוגיים טבעיים. פליטים טכנולוגיים הם כמו הסבא שלך - מפחדים מטכנולוגיה ובקושי משתמשים במכשיר הסלולרי. ככל שעובר הזמן יש פחות ופחות אנשים כאלה, כי אחת מעובדות החיים היא שאנשים מתים. הדור שלי יודע להשתמש בטכנולוגיה. היום אם אין לך 500 חברים בפייסבוק, אתה מצורע חברתית. לאשתי יש 350 חברים, אני נלחמתי כדי שיהיו לי 130 חברים, ומחצית מהחברים שלי מסרבים לעלות לפייסבוק כי זה לחנונים, אבל בכל שנה יש יותר ויותר אנשים שנשאבים לזה. ויש הטבעיים — אנשים מתחת לגיל 30, שיוותרו על עישון לפני שיוותרו על אינטרנט. אם תכבה להם את האינטרנט, תהיה מהומה. ואתה מוכר לאנשים האלה. בגלל שהם רגילים להשתמש באינטרנט בבית, יותר ויותר אנשים כאלה שהופכים להיות סמנכ"לי כספים ומנכ"לים ניגשים לאיש הטכנולוגיה בארגון ושואלים אותו 'למה אני לא יכול להשתמש באייפד בעבודה?'. זה מוביל לכך שיש יותר ויותר טכנולוגיה בארגונים".

 

לדברי או'גורמן, "הבעיה העיקרית היא שהמשקיעים מוציאים יותר מדי על טכנולוגיה בגלל ההייפ ואז רואים שהטכנולוגיה לא עושה את מה שהם רצו שהיא תעשה ומיד הם בורחים מההשקעה ולמעשה לא משקיעים אף פעם בזמן הנכון".

 

אבל המשקיעים האלה הם אלה שדוחפים את המניה למעלה או למטה, ואם הם מחליטים לצאת, גם המשקיע החכם יסבול.

"אנחנו דווקא מעדיפים להשקיע כשהמשקיעים מסביבנו אפאתיים. הבעיה היא שאנשים מתרגשים מחברות כמו זינגה וגרופון כשיש הייפ, ובגלל זה הם לעולם לא ירוויחו כסף. אנחנו נשקיע אחרי שיש ירידה בציפיות, אבל כשהטרנד עדיין נמשך. ב־2003 אף אחד לא רצה להשקיע באינטרנט, והמכפילים היו אז טובים. מי שהשקיע אז עשה מזה כסף".

 

אתה רואה בועות כרגע בשוק הטכנולוגיה?

"מחשוב ענן הוא ללא ספק בועה, וגם רשתות חברתיות הן בועה. אנשים שואלים את עצמם מי תהיה פייסבוק הבאה, אבל אין פייסבוק הבאה. אפשר להשקיע בנגזרות של פייסבוק כדוגמת זינגה, אבל זו החלטה שגויה. אני רוצה להיות בפייסבוק, אבל ממש לא אכפת לי מי מייצר את המשחקים שלי. אתה טוב רק כמו שהמשחק האחרון שייצרת טוב, ואין שם שום מחסום כניסה. גם לגרופון אין שום מחסום כניסה. אם יש לך הנפקה, ואתה מוסיף שם את המילים מחשוב ענן או רשת חברתית, אתה יכול להוסיף עוד אפס אחד לפחות למחיר המניה שלך בהנפקה. האם יהיו חברות טובות שיצמחו בתחומים האלה? בטח, כמו אמזון, למשל, שהצליחה בשיא הבועה. ברור שיהיו הצלחות, אבל יהיה מאוד קשה למצוא אותן בתחומים האלה ויש סיכוי גבוה להיכשל בהשקעה שם, אז מדוע לא לחכות שהגל הזה יעבור?".

 

"אפל זולה יותר מאי פעם"

 

אילו חברות אתה כן אוהב?

"גוגל, למשל. הייתי שמח אם היא היתה מתמקדת רק בפרסום באינטרנט ולא נכנסת למחשוב ארגוני. אפילו את הכניסה לאנדרואיד אני מבין, אבל למה להיכנס לשוק הארגוני? איך זה קשור לגוגל? למה היא משקיעה במכוניות שנוהגות את עצמן? עם זאת, גוגל עדיין נסחרת בדיסקאונט לעומת מדד S&P 500, ואנחנו מחזיקים במניה שלה. אם היא היתה משתמשת בכסף בחוכמה, מחיר מניה היה גבוה בהרבה.

 

"בנוסף, אנשים שוכחים כמה מיקרוסופט היא השקעה טובה. בבית אתה יכול להפסיק להשתמש במערכת ההפעלה שלה בשנייה, אבל בארגונים אתה ממש לא יכול לעשות את זה, בגלל תוכנות כמו SharePoint. אנחנו מעדיפים להחזיק במניה כזו, למשל".

 

מה עם תחום המעבדים?

"תחשוב שאתה נמצא בחדר ויש שני אנשים שלוקחים ממנו את כל החמצן. שני האנשים האלה הם אפל וסמסונג. הרבה פעמים אנחנו נשאלים מי יהיה ספק השבבים הבא של אפל, אבל אם אתה אוהב את אפל, אז תשקיע באפל. אם מחצית מהמכירות של יצרן שבבים היא לאפל, היא יכולה לבוא ולבקש הנחה במחיר, וזה מה שהיא עשתה לכל הספקים שלה. בנוסף, אפל וסמסונג נכנסות ליותר ויותר אזורים, והן כבר מייצרות מעבדים וזיכרונות, וזה מסוכן מאוד לסקטור הזה. עם זאת, יש חברות שאנחנו אוהבים בסקטור הזה, כמו אינטל למשל".

 

אילו עוד חברות מעניינות לדעתך?

"באידו (מנוע החיפוש הגדול בסין — נ"צ), למשל, עושה מה שגוגל עושה בעולם, רק בסין. אפל, כמו שאמרתי קודם. אנשים חושבים שהיא יקרה, אבל אם מסתכלים על הרווחים של אפל ביחס למחיר המניה - אפל נהייתה זולה יותר ממה שהיא היתה ב־2003. אפל היא זולה מאי פעם בהיסטוריה ביחס לרווחים שלה".

   

סטיוארט או'גורמן (40)

מצב משפחתי: נשוי + 2

תפקיד: מנהל קרן טכנולוגיה בחברת הנדרסון

תפקיד קודם: ניהל בשיתוף קרן טכנולוגיה בבוטיק בית השקעות בסקוטלנד

השכלה: תואר שני במינהל עסקים 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x