$
בורסת ת"א

רוני בירם: "גם אם יהיה משבר בספרד, אנחנו צופים שהיורו יתחזק"

יו"ר סאנפלאואר מעריך כי החברה תסגור שתי עסקאות בתחום אנרגיית הרוח בפולין כבר השנה ומציין כי נבחנת גם כניסה לפעילות בקרואטיה. "אנחנו מקווים שנוכל להכפיל ואולי לשלש את תזרים ה־FFO וה־EBITDA כבר בשנים הקרובות"

אסף גילעם 08:0119.04.12

"אנחנו משקיעים רק בנכסים מניבים  לא בקרקעות ולא בפיתוח. המודל העסקי של סאנפלאואר הוא השקעה בפרויקטים בתחום האנרגיה המתחדשת המניבים תזרים FFO חזק ויציב", כך אמר אתמול רוני בירם, יו"ר חברת האנרגיה המתחדשת סאנפלאואר, בכנס לאנליסטים שהתקיים במלון קראון פלאזה בתל אביב.

 

צמיחה חדה באיטליה

 

הפורטפוליו של סאנפלאואר, המורכב כיום משדות סולאריים פוטו־וולטאיים, עומד כיום על 39 מגה־ואט המרוכזים בעיקר באיטליה, ספרד ומעט בישראל, ומייצרים הכנסות בקצב שנתי של 92 מיליון שקל נכון לסוף 2011.

 

הבחירה של סאנפלאואר להתמקד בטכנולוגיה הפוטו־וולטאית (PV) נבעה, לדברי בירם, מהיותה פשוטה וזולה יותר. "למרות המחשבה בעבר שהטכנולוגיה התרמו־סולארית היא שתכבוש את השוק, בגלל העלויות הזולות יחסית לפוטו־וולטאית, ירידת המחירים הדרסטית של ה־PV כובשת את כל השוק". המחירים ירדו מ־3.5 מיליון יורו למגה־ואט ל־560 אלף יורו למגה־ואט השנה, בעיקר בשל כניסה מסיבית של הסינים לתחום.

מה דעתך על מניית סאנפלאואר:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

לדברי בירם, השוק האיטלקי חווה צמיחה חדה בשלוש השנים האחרונות, עם התקנות של 12.5 אלף מגה־ואט של אנרגיה סולארית. באיטליה פועלת סאנפלאואר באמצעות החברה־הבת סאנפלאור איטלי (90%), שלה פארקים סולאריים בהיקף של 24 מגה־ואט, "שכולם מניבים כיום הכנסה", אמר בירם.

 

בספרד רכשה סאנפלאואר את הפארקים הסולאריים הראשונים שלה ב־2008. "הרבה גופים רצו לספרד, ובהם גם סאנפלאואר", מסביר בירם.

 

סאנפלאואר נכנסה להשקעה דרך חברה מקומית, בבעלות משותפת עם חברת שיכון ובינוי (50%). לחברה שלושה פארקים סולאריים בהיקף של 13 מגה־ואט.

 

לדברי בירם, ההשקעה בספרד היתה כפולה מאשר באיטליה, אך גם התעריף שמבטיחה הממשלה בספרד הוא כפול מזה שבאיטליה. התשואה בספרד עומדת על כ־10%.

 

"אין מחנק אשראי"

 

"אנחנו מקווים כי היקף אספקת החשמל של הפורטפוליו של סאנפלאואר ימשיך לצמוח גם השנה", אמר בירם, וחשף כי עד היום השקיעה סאנפלאואר עם שותפיה 625 מיליון שקל בפורטפוליו.

 

"בישראל שאפנו בהתחלה לפעול בצורה נרחבת יותר", ציין בירם. "יצרנו קשר עם הרבה ספקים שונים, אך ההשפעה של הרגולציה מאוד קשה. רשות החשמל בארץ עושה כל הזמן זיג־זגים". לדברי בירם, סאנפלאואר צופה כי תגיע לתפוקה מקסימלית של 7—8 מגה־ואט בישראל.

 

מנגד אומר בירם כי בסאנפלאואר לא חשים במחנק אשראי וכי השגת המימון בארץ קלה מאוד. "החברה מתקשרת עם יזמים שונים, שלוקחים על עצמם את הסיכון, עד לחיבור למערכת החשמל".

 

לפני כשנה החליטה סאנפלאואר להיכנס גם לתחום אנרגיית הרוח, סקטור ותיק יותר בענף האנרגיה המתחדשת בעולם המערבי.

 

העובדה כי תחום אנרגיית הרוח הוא תחום ותיק ומפותח מובילה לכך שמרבית מדינות מערב אירופה נמצאות במצב של רוויה, ולכן בסאנפלאואר החליטו להתמקד במזרח אירופה. "אנחנו בוחנים פרויקטים בפולין, שבה תחום הרוח רק מתפתח היום, עם תשואות של כ־12% - אני מקווה שנצליח לסגור שתי עסקאות כבר השנה", אישר בירם.

 

בנוסף בוחנת סאנפלאואר כניסה לפעילות בקרואטיה, שצפויה להצטרף כחברה באיחוד האירופי. "למרות שקרואטיה פחות יציבה מפולין, אני חושב שיש בה הזדמנויות מעניינות". עם זאת, בירם מעריך כי עסקה ראשונה תיסגר רק בשנה הבאה.

פעילות החברה באנרגיית הרוח תתרכז בחברה־בת נוספת - ווינדפלאואר (82%), כשההשקעה הכוללת בהון העצמי שלה היא כ־100 מיליון שקל.

 

לדברי בירם, הכנסות תזרים FFO מהפרויקטים ל־2012 צפוי לעמוד על 25 מיליון שקל, עם EBITDA צפוי של 71 מיליון שקל. "אנחנו מקווים שנוכל להכפיל ואולי לשלש את המספרים האלה כבר בשנים הקרובות. לא מיצינו את הפוטנציאל שלנו, יש לנו מזומן לא מנוצל בקופה ואנחנו מייעדים אותו להשקעות. חלקו יוסט לפולין ואיטליה, וחלק קטן לישראל".

 

בירם התייחס בנוסף למשבר בגוש היורו, ואמר כי "אנחנו לא רואים את גוש היורו מתפרק. גם אם יהיה משבר בספרד ובהמשך ביוון, עם החוזק של גרמניה וצרפת, אנחנו רואים את היורו דווקא מתחזק. זה לא מה שמדיר שינה מעינינו".

 

לדבריו, גורם הסיכון של סאנפלאואר בספרד הוא הסיכון הרגולטורי. "תמיד יכול להיות שיעלו מסים, אבל בסך הכל, אנחנו חושבים שמדינות עומדותבהתחייבויות שלהן, גם בזמנים קשים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x