$
בורסת ת"א

יו"ר מגדל בתחזית פסימית: "הפנסיה העתידית לא תהיה מה שהאזרח מצפה לה"

מגדל סיימה את 2011 עם רווח כולל של 46 מיליון שקל והמנכ"ל יונל כהן ניצל את ההזדמנות כדי לעקוץ את כלל ביטוח שהציגה הפסד של 127 מיליון שקל: ראינו דו"חות של חברה אחרת ואנחנו מרוצים מהתוצאות שלנו. כרגע אנחנו בצד החיובי"

אסף גילעם 08:0828.03.12

מנכ"ל חברת הביטוח מגדל, יונל כהן, פתח אתמול את מסיבת העיתונאים לרגל פרסום הדו"חות השנתיים כשהוא מדושן עונג: "ראינו דו"חות של חברת ביטוח אחרת (כלל ביטוח, א"ג), ואנחנו מאוד מרוצים מהתוצאות שלנו. הרבעון הרביעי היה חזק מאד בנוסטרו, בעיקר בביטוח חיים, והרווח היה גבוה ב־100 מיליון שקל לולא המיסים שהופרשו בגלל מסקנות ועדת טרכטנברג. בעמיתים (הפוליסות המשתתפות - א"ג) סיימנו את 2011 במקום הראשון בענף".

 

לאחר ההפסד הגדול ברבעון השלישי, הציגה מגדל ברבעון האחרון של 2011 רווח כולל של 66 מיליון שקל, בעיקר בשל התאוששות תחום ביטוח החיים וחיסכון ארוך טווח שטיפס ברבעון ל־105 מיליון שקל. "בשלב זה של פרסום הדו"חות אנחנו בצד החיובי", רמז כהן לתוצאות כלל ביטוח שרשמה הפסד כולל של 127 מיליון שקל ב־2011. מגדל לא נהנתה עדיין מדמי הניהול המשתנים בפוליסות המשתתפות, שעדיין מציגות תשואות ריאליות שליליות, אך נכון לפרסום הדו"חות, המרחק ("הבור") של ההפסדים לעמיתים הצטמצם מ־357 מיליון שקל בתחילת השנה ל־100 מיליון שקל בלבד, מה שמעניק למגדל יתרון על חברות הביטוח האחרות.

 

אנליסט הביטוח של דש ברוקראז' מאיר סלייטר אמר על דו"חות מגדל "התוצאות הן סבירות. שוק ההון עלה, המדד ירד. למרות זאת, מגדל ידעו לנצל את סביבת הפעילות הטובה הזאת רק באופן חלקי, בגלל תוצאות חיתומיות חלשות, בעיקר בביטוח הכללי". סלייטר הדגיש כי "בנטרול השפעת המס של טרכטנברג, התוצאות היו משמעותית טובות יותר".

בתחום הבריאות, הרווח הכולל ברבעון הרביעי ירד ב־66% לעומת הרבעון המקביל, והסתכם ב־28 מיליון שקל בלבד, הן כתוצאה מהירידה בהכנסות מהשקעות כנגד ההתחייבויות הביטוחיות, ובעיקר מהרעה בתוצאות הביטוח הסיעודי, בו עלה שיעור התביעות.

 

בתחום הביטוח הכללי (רכב, רכוש ואחרים) ירד הרווח הכולל לפני מס ל־3 מיליון שקל ברבעון הרביעי, לעומת 17 מיליון שקל ברבעון המקביל. מגדל מציינת כי חלה הרעה בתוצאות החיתומיות שהתרכזה בעיקר בענפי רכב רכוש וחבויות. גם תחום השירותים הפיננסים, שמרוכז תחת מגדל שוקי הון (ראו בבוקסה) רשם הפסד רבעוני של 4 מיליון שקל, זאת לעומת רווח של 14 מיליון שקל ברבעון המקביל.

 

לאחר תאריך המאזן, גייס מגדל ביטוח הון משני בהנפקה פרטית של כתבי התחייבות בהיקף של חצי מיליארד שקל, ממנה הודיעה אתמול כי תחלק דיבידנד לבעלי המניות בהיקף של 150 מיליון שקל. למרות שחלוקת דיבידנדים מגיוס הון אינה צעד חריג בשוק, מסביר סלייטר כי הוא טרם נעשה על ידי מגדל וככול הנראה קודם בשל הצורך של ג'נרלי במזומנים שגבר בתקופה האחרונה, המהלך שעשוי לדבריו להמשיך, כשיש למגדל עדיין עודף הון לחלוקה (לפי דרישות המפקח).

 

הפחתת דמי הניהול

 

הפחתת דמי הניהול לא השפיעה על מגדל ברבעון הרביעי, שכן פעילות הגמל שלה מכילה בעיקר את קרן ההשתלמות קהל. בהתייחסות לטענות שאין עתיד לענף ברמת דמי הניהול החדשים אמר כהן "אני חושב שענף קופות הגמל יכול להתמודד עם דמי ניהול נמוכים מ־1.05%, אבל עדיין אנחנו חושבים שזה קרה מהר מדי". בתשובה לשאלה האם מגדל שוקלת לבטל את הבטחת מקדם תוחלת חיים בביטוחי המנהלים אמר כהן "אין לדעת, אבל במגדל בוחנים את כל הנושאים, ובמידה והמצב הנוכחי יימשך מגדל תאלץ לעשות שינוי מהותי".

 

את השנה כולה סיימה מגדל עם רווח כולל של 46 מיליון שקל - ירידה של 94% לעומת 2010. היקף הנכסים גדל ב־4% במהלך 2011 למרות הירידה בשווקים והסתכם ב־139 מיליארד שקל.

 

"במבט לעתיד" אמר כהן, "אנחנו ענף שחי בתחרות קשה כבר מספר שנים, וזה לא נעים לחוות מתקפות שחווינו בשנה האחרונה. אנחנו רואים כמה מנועי צמיחה שלא היו מטופלים עד לאחרונה: מוצרים וטיפול באוכלוסיית הגיל שלישי, במיוחד בסיעוד, הרחבת ערוצי ההפצה וגיוונם. עם ישראל צריך עוד ועוד כיסויים". לסיום אמר כהן שמגדל מתרכזת יותר בהרחבת הכיסויים ללקוחות קיימים, אך הוסיף כי "כשאתה יותר טוב מהמתחרים, לפעמים אתה צומח יותר ממה שאתה מצפה". כהן סיכם את דבריו כשהוא מפרגן למנהלי ההשקעות בחברה באומרו, כי "לא פשוט לנהל 139 מיליארד שקלים, ואני חושב שבשנה החולפת עשינו עבודה טובה".

 

לאחר הצגת התוצאות על ידי המנכ"ל, נטל את רשות הדיבור יו"ר מגדל, אהרון פוגל שאמר, "התוצאות שלנו מסכמות את העבר, ולא מספרות על העתיד - והעתיד של מגדל הוא עתיד טוב. יש מערכת מנהלים שאין כדוגמתם. גם אם יש מקומות שאנחנו חלשים, כמו ביטוח כללי, נשתפר בהם". מנגד, לענף ולמשק הישראלי כולו, מספק פוגל תחזית קודרת.

 

בראיה ענפית אמר פוגל "ישנם שני גורמים מרכזיים שאומרים שהפנסיה העתידית לא תהיה מה שהאזרח מצפה לה - סביבת הריבית הנמוכה, והגידול המבורך בתוחלת החיים.

 

הפנסיה שאתה מצפה לה - היא לא מה שתקבל". בהתייחסות להפחת תקרת דמי הניהול אמר פוגל "כי עצם ההתערבות של הכנסת בנושא זו אחת הסיבות שמגדל הועמדה למכירה". אחת הבעיות בדמי הניהול, הוא שהגופים הגדולים גורמים לחברות הביטוח לגשת למכרזים במחירי הפסד, ויש דרך לטפל בזה. "תפקידה של מדינה הוא קודם כל לדאוג לבעלי משכורות נמוכות, וניתן לבצע את זאת בצעד אחד - פנסיית החובה תבוצע על ידי הביטוח הלאומי, הוא ערוך מבחינת הגבייה, ואת הרזרבות שיצברו יוציאו לגופים לניהול במכרזים". הדבר הזה יוזיל דרמטית את העלויות לבעלי השכר הנמוך יותר לדבריו. בנוסף מציע פוגל לחייב את הגופים הפנסיונים לרתק יותר הון, מה שלדבריו יביא לשינוי מהותי בענף. "שני הצעדים האלה ישפרו את דמי הניהול לחוסכים בצורה שאפילו ח"כ כץ לא חולם עליה".

 

"המודל הצ'יליאני נקרא המודל החכ"מ, בטעות, הוא הולך לפגוע בחוסך. בימים הנוכחיים, גם אם רוצים להבטיח סיכון נמוך לחוסכים מבוגרים, יפנו את הכספים לאג"ח ממשלתיות, שהן כבר לא אפיק חסר סיכון כמו שבעבר חשבו", לדברי פוגל הפגיעה בחוסכים תהיה עצומה.

 

"יש דברים טובים שהמפקח עושה" אמר פוגל, אך סייג "אבל מה עשה המפקח בשם פיזור סיכונים? הוא הגביל כמה פקדונות. גוף כמונו יכול להפקיד בבנק אחד. כשהוא שם מגבלה של פקדונות על 7.5% - מה זה אומר לנו ובעצם לציבור כולו - 'אתם משוגעים? אל תשימו את כל הכסף בבנק אחד".

 

מיתון בעוד חצי שנה

 

בהתייחסות לתחזית הצמיחה למשק שפרסם בנק ישראל אמר פוגל כי "בכל פעם שממנים ועדה, אנחנו במגדל מורידים את תחזית הצמיחה שלנו למשק. אנחנו הולכים למצב של משק סטטי, בגלל בעיקר של אוסף של רגולציות, שחלקן טוב לצרכנים, וחלקן הן רגולציות מיותרות שמונעות ניהול יעיל ומבזבזות את זמנם של מנהלים על דברים מיותרים". לדברי פוגל המצב כיום הוא של "מותה של החברה בערבון מוגבל. תוסיפו לזה את מגבלות האשראי החריפות, ולמרות המחאה המוצדקת על מחירי הדיור, בעוד שנה שנתיים נחזור למשבר חריף יותר בשל הירידה בהתחלות הבנייה כיום".

 

לדברי פוגל, "בעוד שישה חודשים נרגיש במיתון שמתחיל כבר היום. גם אנחנו כבר לא משקיעים באפיקים חדשים בארץ, ומנתבים השקעות חדשות רק לחו"ל".

 

בהתייחסות להעברת השליטה במגדל, מחברת הביטוח האיטלקית ג'נרלי לידי איש העסקים שלמה אליהו אמר פוגל "כי מעבר למה שפורסם, מה שמצפים מכולנו זה להמשיך ולעשות את העבודה שאנחנו עושים". בתשובה לשאלה האם ג'נרלי תמשיך להיות מבטחת המשנה של מגדל, גם בעקבות המכירה, וגם בצל הורדת הריבית שספגה אמר פוגל, "אנחנו מאוד מקווים שג'נרלי תמשיך להיות מבטחת המשנה, קשה למצוא בשוק את המחירים שהיא מציעה". הוא הדגיש כי כל הסכם עם ג'נרלי עובר את ההליך של ועדת ביקורת, וכי המהלך תחרותי. למרות זאת, בהודעה שפרסמה מגדל שלשום, היא הודיעה כי עקב הורדת הדירוג שספגה ג'נרלי מ־S&P היא הגיעה לתקרת החשיפה המקסימלית לקבוצת ג'נרלי, וכי ממועד הורדת הדירוג (27 בינואר) היא פועלת להקטנת החשיפה לביטוחי המשנה של ג'נרלי.

 

7 בכירי מגדל ביטוח נהנו ב־2011 משכר בעלות כוללת של 25.5 מיליון שקל. בראש רשימת מקבלי השכר הגבוה נמצא יעקב ויינשטיין, מנהל השקעות ראשי במגדל שוקי הון, שנהנה ב־2011 משכר בעלות של 6 מיליון שקל.

 

דירקטוריון מגדל מנמק את עלות שכרו של ויינשטיין באופן הבא: "ליעקב ויינשטיין קיימים מקבילים בודדים בשוק ההון שאינם שכירים באופן ברור, שכן הינם בעלי של בתי השקעות, כגון גלעד אלטשולר, יאיר לפידות ודב ילין. אין מקבילים בשוק ההון לויינשטיין שהינם שכירים ו/או נותני שירותים שאינם בעלי שליטה בבתי השקעות ולכן קשה להשוות את התגמול המשולם לו לאחרים".

 

אהרון פוגל: "בעוד שישה חודשים נרגיש במיתון. גם אנחנו כבר לא משקיעים באפיקים חדשים בארץ, ומנתבים השקעות חדשות רק לחו"ל"

 

יונל כהן: "אני חושב שענף קופות הגמל יכול להתמודד עם דמי ניהול נמוכים מ־%1.05, אבל אנחנו במגדל חושבים שזה קרה מהר מדי"

 

כמחצית מעובדי הקבלן נקלטו בחברה

 

בהצצה לשינויים שהתרחשו במצבת כוח האדם בקבוצת מגדל, עולה כי במהלך השנה החולפת הגדילה חברת הביטוח את מצבת העובדים בלא פחות מ־10.6%, ל־4,304 עובדים בסוף 2011. בניגוד למגמה, מספר העובדים המועסקים באמצעות חברות כוח אדם ("עובדי קבלן") ירד ב־42% לסך של 93 עובדים בלבד — פחות מ־3% מהעובדים.

הסיבה: יחידת המחשבים של מגדל קלטה את עובדי הספק שהעניק לקבוצה שירותי מיקור חוץ. נקודה נוספת היא הגידול בעובדי המטה בשיעור של 15%, ל־335 עובדים, תודות לגידול בדרישות הרגולטור במהלך השנה החולפת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x