$
בורסת ת"א

בנק ישראל: "למרות ההכנסה הנמוכה בישראל, המחירים גבוהים בהשוואה ל-OECD"

כך עולה מסקירה של בנק ישראל לגבי פער המחירים בין ישראל למדינות המפותחות. מהבנק הוסיפו כי "מחירי מוצרי החלב, הדגים, והמשקאות הלא אלכוהוליים בולטים במיוחד במחירם הגבוה בהשוואה בינלאומית"

שי סלינס ואמנון אטד 12:2418.01.12

התחושות שהניעו את גל המחאה בקיץ מקבלות עכשיו תמיכה מדעית: בשנת 2010 הייתה רמת מחירי הצריכה הפרטית בישראל גבוהה בכ- 20% מהרמה הממוצעת בקרב מדינות ה- OECD. עובדה זו מתברר מקטע מסקירת "ההתפתחויות הכלכליות בחודשים האחרונים" שמפרסמת היום חטיבת המחקר של בנק ישראל. את הסקירה המלאה אמור הבנק לפרסם בחודש הבא.

 

"רמת המחירים בישראל גבוהה עוד יותר כאשר לוקחים בחשבון את העובדה שרמת ההכנסה לנפש בישראל נמוכה מממוצע החברות בארגון", כתבו בבנק והוסיפו כי "מחירי מוצרי החלב, הדגים, והמשקאות הלא אלכוהוליים בולטים במיוחד במחירם הגבוה בהשוואה בינלאומית, בעוד שהחשיפה ליבוא של מוצרי הביגוד וההנעלה והתחרות בענף תורמת לרמת המחירים התחרותית בהשוואה בינלאומית ברכיב זה של הצריכה הפרטית. לעומתם נמצא כי המחירים במלונות ומסעדות, שירותי תרבות ופנאי, וכלי רכב פרטיים גבוהים בהשוואה בינלאומית".

 

 

את ההשוואה בין המחירים בארץ ובקרב המדינות המפותחות ביססו כלכלני בנק ישראל על נתונים השוואתיים שמפרסמים ארגון ה- OECD וה- Eurostat (הלמ"ס של האיחוד האירופי), תחת העובדה שרמת ההכנסה לנפש בישראל נמוכה מהרמה הממוצעת ב- OECD. לדברי מחברי הסקירה, המחיר הגבוה של מוצרי הצריכה בישראל מבטא שילוב של שקל חזק ומחירים גבוהים במיוחד במוצרי צריכה מסוימים.

 

מחירים גבוהים במוצרים מסוימים

 

מהסקירה מתברר כי ב-2008 היו מחירי המזון בישראל גבוהים ביותר מ- 15% מהמצופה ממדינה עם הכנסה לנפש דומה לישראל. לדברי אנשי בנק ישראל, ניתוח ההתפתחויות של מדדי המחירים, שערי החליפין והצמיחה מראה כי פערי מחירים אלה הלכו והתרחבו בין השנים 2008 ו- 2011. להערכתם, הפער במחירי המזון בין ישראל לבין מדינות ה- OECD נובע, בין היתר, ממבנה שוק לא תחרותי במוצרים מסוימים וכן מהמע"מ הגבוה (בהשוואה בינלאומית) המוטל בארץ על מוצרי מזון. "המחיר הגבוה של מוצרי הצריכה בישראל מבטא שילוב של שקל חזק וכן מחירים גבוהים במיוחד במוצרים מסוימים ולעומתם מחירים נוחים במוצרים אחרים", הוסיפו בבנק.

 

הנתונים שפרסם הבנק מחושבים במונחי "שווי כוח קניה" PPP) Purchasing Power Parity). שווי כוח הקנייה הוא נתון המציג מוצר מסוים, במקרה שלנו את סל מוצרי הצריכה הפרטית, במדינות השונות במונחי "דולר בינלאומי", שכוח הקנייה שלו שווה לכוח הקנייה של הדולר האמריקני בארצות הברית. הנתון המעודכן ביותר לצריכה הפרטית הוא לשנת 2010, ואילו הנתונים ההשוואתיים המעודכנים ביותר לסעיפי הצריכה השונים הם רק לשנת 2008.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x