$
בורסת ת"א

קידוח לווייתן צפוי להתחיל בתוך ימים; פוטנציאל הנפט עודכן מטה ל-600 מיליון חביות

קידוח לווייתן 1 צפוי להימשך כשלושה חודשים יתחיל מהמקום בו הופסק. בשכבות התחתונות דיווחו השותפות על פוטנציאל לכמות גז נוספת של 4.2 TCF, כאשר הערכה זו מבוססת על ניתוח ממצאי קידוח לווייתן 1 שננטש

שהם לוי 09:4415.01.12

השותפות בלווייתן דיווחו הבוקר (א') כי בימים הקרובים יחל קידוח "לווייתן 1" לאחר שאסדת הקידוח, הומר פרינגטון הגיעה אליו וצפויה לבצע פעולות העמקה של הקידוח אל השכבות התחתונות במטרה למצוא בו נפט.

 

לקראת תחילת הקידוח נאלצו השותפות הישראליות לעבור לדווח לפי שיטת ה-PRMS (בשם המלא: Petroleum Management System) שלפיהם ממצאים במאגר נפט או גז ידווחו ביחס לרמת הפרויקט והתקדמות הקידוח. קידוח "לווייתן 1" הופסק בתחילת 2011 בשל תקלות טכניות, אך מאחר והמקדח של אסדת פריד נורת' אמריקה נעצר לפני שכבת המטרה, יכלו השותפות לעשות שימוש בחלק מהסלעים שנמצאו ולנתח את הנתונים. אותם נתונים הוצגו למשקיעים היום.

 

על פי הדו"ח שפרסמו היום השותפות לקראת הקידוח ושהכינה NSAI, חברה בינלאומית שמפענחת נתוני מאגרים, מבנה לווייתן מכיל למעשה שלוש שכבות שונות, ולא שתיים כמו שנובל אנרג'י דיווחה בתחילה עם דיווח התוצאות הראשונות על הממצאים במאגר לווייתן.

 

על פי דוח המשאבים הפרוספקטים, בהנחה שהקידוח יסתיים בתגלית ובהתבסס על פיתוח שדות דומים בעולם, המשאבים שניתנו כאומדן הטוב ביותר, להם פוטנציאל להפוך לתגלית מסחרית.

 

קידוח לווייתן קידוח לווייתן

 

הנתונים המעודכנים שמסופקים הבוקר הם תולדה של ניתוח הממצאים מקידוח "לווייתן 1" שהופסק ב-3 באפריל 2011 מסיבות טכניות. הממצאים המעודכנים נסמכים על  בדיקות ראשוניות של מטחן הסלע שהוצא מהקידוח. כיום מציינות השותפות כי קידוח "לווייתן 1" הופסק בעת שהיה בתוך שכבות מעל גיל אוליגוקון - השכבות העליונות. למרות זאת, מדגישות השותפות שגיל השכבות הוא הערכה המבוססת בלבד על מידע גיאופיזי שהגיע מנובל אנרג'י שהיא מפעילת הקידוח. אימות גיל השכבות יתבצע רק לאחר סיום הקידוח ובהסתמך על בדיקת מטחן הסלע בשיטות ביוסטרטיגרפיות. כעת חידוש קידוח "לווייתן 1" צפוי להתבצע מהמקום בו הוא הופסק.

 

215 מיליון דולר בעומק הים

 

סך כל תקציב קידוח לווייתן עומד על 215 מיליון דולר, כולל עבודות הקדיחה שבוצעו באפריל 2011. תקציב המשך עבודות הקידוח המהווה חלק מסך ההוצאות הוא 45 מיליון דולר (לא כולל מבחני הפקה), כאשר העלויות מתחלקות על פי החלק היחסי בהחזקת השותפויות במאגר.

 

השותפויות ציינו כי נכון למועד הדיווח שלהן לבורסה, הן לא יכולות להעריך את עלות מבחני ההפקה, במידה ואכן יהיו.

 

הגעה לשכבות התחתונות בקידוח מוטלת בספק

 

קידוח "לווייתן 1" המחודש צפוי להימשך בסך הכל שלושה חודשים. בשלב הראשון יעמיקו השותפות את הקידוח הקיים שמולא בזמן הנטישה במהלך חודש אוקטובר בבטון ובחומרים אחרים על מנת להבטיח את שימורו. בהמשך יבודדו צינורות הדיפון שנחשקו באמצעות התקנת צנרת נוספת, שלב זה צפוי להימשך כחודש. בשלב השני יועמק הקידוח עד לעומק סופי של 7,400 מטר. יחד עם זאת ציינו השותפות בקידוח כי מאחר ובאגן הים התיכון לא בוצע עד כה קידוח שהגיע לעומק זה, הן הדגישו שהקידוח יתבצע רק אם תהיה יכולת טכנית להגיע לעומקים אלו.

 

במהלך קידוח לווייתן 1 שהחל לקראת סוף 2010 הוגדרו על ידי השותפות שלוש מטרות עיקריות, אליהן לא זכה, כאמור, הקידוח להגיע: אוליגוקן תחתון, שזו שכבת המטרה הראשונה, קריטיקון תיכון - שכבת המטרה השנייה, קריטיקון תחתון - השכבה השלישית.

 

השותפות בקידוח לווייתן הן דלק קידוחים (22.67%), אבנר (22.67%), רציו (15%) ונובל אנרג'י (39.66%). קידוח לווייתן ממוקם ברשיון רחל במרחק של 135 קילומטר מערבית לחיפה וכ-47 קילומטר דרום מערבית לתגלית תמר.

  

אומדן הנפט הטוב ביותר: 2.7 מיליארד חביות

 

המטרות המרכזיות בקידוח הן קריטיקון תיכון וקריטיקון תחתון - שם מצפות השותפות למצוא נפט בתום קידוח "לווייתן 1" שעדיין לא החל, כאמור. בשלוש המטרות יחד ההערכה הטובה ביותר היא להימצאות של 600 מיליון חביות נפט. מדובר על עדכון מטה של ההערכות של השותפויות עצמן שדיברו על פוטנציאל ל-3 מיליארד חביות נפט. יחד עם זאת, מדובר על הסתברות חיובית בכל הקשור למציאת כמויות נוספות של גז טבעי, השותפות עדכנו כי על פי האומדן הטוב ביותר מכל שלוש השכבות התחתונות הוא למציאה של עוד 4.2 TCF (טריליון רגל מעוקב) של גז טבעי, מה שצפוי להגדיל את היקף רזרבות הגז במאגר ל-21.2 TCF של גז.

 

על פי החלוקה, בין שלוש השכבות התחתונות, ציינו השותפות במסגרת הדיווח לבורסה את אומדני הנפט והגז בכל אחת מהשכבות. בשכבה העליונה ביותר, מבין השכבות התחתונות, קרי אוליגוקן עליון, מדובר על 39.5 מיליון חביות נפט ו-0.26 TCF של גז טבעי.

 

בקריטיקון התיכון, השכבה האמצעית (שהיא עמוקה יותר מאוליגוקן תחתון) על פי ההערכה הטובה ביותר, היא ל-277.5 מיליון חביות נפט ו-2 TCF של גז. בקריטיקון התיכון האומדן הגבוה הוא ל-1.3 מיליארד חביות נפט ו-8.5 TCF של גז.

 

בקריטיקון התחתון, שהיא השכבה העמוקה ביותר, מדובר על 282.2 מיליון חביות נפט בהערכה הטובה ביותר וכ-2 TCF של גז, כאשר גדל הסיכוי למצוא נפט מ-8% ל-15%. האומדן הגבוה ביותר במטרה הזו מדבר על 1.2 מיליארד חביות נפט ו-7.5 TCF של גז.

מה דעתך על מניית ניו-מד אנרג יהש:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

הממונה על הנפט דחה בשבוע שעבר את בקשת דלק קידוחים ואבנר  - שתיהן פועלות תחת דלק אנרגיה, לשעבד את חלקן במאגר "לוויתן" עבור קבלת הלוואה לפיתוח מאגרי הגז "נועה צפון" ו"תמר".  

 

הבשורה הגדולה למשקיעים היא שעצם העלייה בהסתברות למציאת נפט במאגר צפויה להשפיע דרמטית גם על ההסתברות למציאת נפט וגז בשכבות העמוקות הללו במאגרים נוספים.

 

"כלכליסט" חשף בחודש בנובמבר כי מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו ביקר בסין כדי להציג בפני הנהלת תאגיד הנפט הסיני CNOOC את פורטפוליו הגז שעומד לרשות קבוצת דלק, המחזיקה בלווייתן (22.67%), ים תטיס (כ־23%) ותמר (15.625%) לצורך. הסינים הזמינו את אבו לסבב שיחות נוסף לפני כשלושה שבועות, ובעקבותיו נולד ביקור הגומלין.

 

מסחריות הנפט

 

יכולת הפקת הנפט בעולם פשוטה משמעותית מיכולת הפקת הגז. הסיבות העיקריות לכך הן שראשית, בניגוד לגז טבעי, נפט אינו דורש צנרת הולכה וניתן להעמיד מכלית ייעודית מעל למאגר ולמלאה בנפט, ואחר כך לשלוח אותה ליעד המבוקש.

 

שנית, מבחינה מסחרית נפט הוא מוצר עם ביקוש קבוע ותמחיר ידוע (כ־100 דולר לחבית כיום) וקל למצוא לו לקוחות. לשם הדגמה, הצריכה השנתית של נפט בישראל מסתכמת בכ־100 מיליון חביות, כך שהמאגר הפוטנציאלי שמצאו שם יכול למלא את צורכי המשק לשש שנים.

 

לכתבה באנגלית לחץ כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x