גאון אחזקות: תוצאות החברה בירידה, שכר היו"ר בעלייה
עלות העסקתו של משה גאון הוכפלה מאז 2008 והגיעה ל־1.7 מיליון שקל. כעת הוא מעוניין להשאיר את ההסכם על כנו, למרות הפסדי החברה
ביום שלישי הבא תכנס גאון אחזקות את בעלי המניות שלה על מנת להעלות בפניהם לאישור את שכרו של יו"ר ובעל השליטה בחברה, משה גאון. משפחת גאון, המחזיקה ב־34% ממניות החברה שולטת בה עם הסכם הצבעה משותף לחברת אינסבורי (23.5%). איש העסקים אורי דוד מחזיק בכ־17.4% נוספים ואחזקתם של בעלי המניות הלא נגועים מסתכמת ב־14.4% ולאור היעדר נוכחית מוסדית משמעותית, הציבור הוא זה שיכריע.
גאון רוצה לאשר את המשך תנאי ההעסקה הקודמים שלו, שיוגבלו ל־3 שנים לפי דרישת תיקון 16. הסכם השכר של גאון, שאושר ב־2008 לאחר פטירתו של אביו, העניק לו דמי ניהול של 114 אלף שקל בחודש, צמודים למדד, שהגיעו כיום ל־124 אלף שקל. בנוסף, מקבל גאון רכב מדרגה 7 כולל הוצאות אחזקה ודלק, הוצאות טלפון ואינטרנט ביתי, והוצאות אש"ל. כל אלו מסתכמים בכ־13 אלף שקל נוספים מדי חודש.
עלות שכרו השנתית של גאון, לפי ההסכם שעומד להצבעה, תסתכם בכ־1.7 מיליון שקל בשנה. על רקע הקשיים שחוות חברת האחזקות והחברות הבנות שלה, שהובילו להפסד של 26 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה, הציע גאון בתחילת אוקטובר כי שכרו יופחת בשיעור של 30% לתקופה של שנה. לפי ההצעה, הדירקטוריון שהוא יושב בראשו, יבדקו בעוד כ־9 חודשים האם להאריך את ההפחתה בתום שנה זו.
זו אינה הפעם הראשונה שגאון מפחית את שכרו, כבר בפברואר 2009 ביקש גאון הפחתה של 20% בשכרו עד סוף השנה. למרות ההפחתות במהלך השנים, עלות העסקתו של גאון הוכפלה מאז מונה לתפקידו ב־2008.
גאון אחזקות עוסקת בשלושה תחומי פעילות עיקריים: בתחום הפיננסי היא שולטת בבית ההשקעות מיטב (30%), בתחום המים והביוב היא פועלת באמצעות החברת־הבת גאון אגרו, המייצרת ומשווקת מוצרים לתשתיות המים והביוב. התחום השלישי הוא הקמעונאות, שבו מחזיקה גאון ברשתות אייס ובאוטו דיפו באמצעות חברת אייס דיפו הבורסאית – שבו חוותה את מירב הקשיים בשנים האחרונות.
אייס דיפו הבורסאית נקלעה לקשיים וסבלה משחיקה ברווח הגולמי בעקבות תחרות גוברת. כתוצאה מכך, לחברה יש גירעון בהון העצמי ובמחצית הראשונה של השנה היא הפסידה 15 מיליון שקל. גאון ניסתה למכור את חלקה באייס דיפו, אך לא מצאה רוכש בשווי הגבוה שרצתה (פי שלוש מהמחיר בו נסחרה).
כעת מתרכזת גאון בניסיונות ההבראה, וביצוע תוכנית ההתייעלות שתוכננה. במסגרת תהליך ההתייעלות, פיטרה החברה למעלה ממאה עובדים, כשתהליך ההתייעלות כולל בין היתר את איחוד מטות ההנהלה של 37 סניפי אייס ו־17 סניפי רשת אוטו דיפו, המספקת אביזרים ושירותים לרכב.
באמצע חודש יולי הודיעה חברת הדירוג מעלות כי היא מורידה את דירוג האשראי של גאון אחזקות מ-+BBB ל־BBB עקב עלייה ברמת המינוף של החברה. על רקע זה, החלה החברה לממש נכסים, ביניהם מכירת אחזקתה במשביר לחקלאי.
מגאון נמסר בתגובה: "תהליכי העסקה של משה גאון, יו"ר החברה, נמצאים בתהליכי אישור במוסדות החברה וכל עוד הנושא לא סוכם, אין אנו יכולים להתייחס לנושא".


