$
שוק ההון

ההסכמה על תוכנית החילוץ של אירופה הקפיצה את היורו מול הדולר

המטבע האירופי התחזק ב-1.6% ונסחר תמורת 1.41 דולר ליורו. בישראל נחלש הדולר ב-0.8% ל-3.62 שקלים ואילו היורו התחזק ב-0.4% ל-5.10 שקלים

מישל אודי 15:51 27.10.11

 

הודעת האיחוד האירופי על הסכמות בנושא הטיפול במשבר החוב באירופה מקפיצה את ערכו של המטבע האירופי מול הדולר ב-1.6% והוא נסחר תמורת 1.41 דולר ליורו. בישראל נחלש הדולר ב-0.8% ושערו היציג נקבע על 3.62 שקלים, היורו התחזק ב-0.4% ושערו היציג 5.103 שקלים.

 

מנהיגי האיחוד האירופי מסרו עם שחר ראשון הודעה רשמית על שורה של הסכמות אליהן הגיעו בתום דיונים מרתוניים של כעשר שעות שהתחילו אתמול בערב. במסגרת ההסכמות יקוצצו חובותיה של יוון בשליש, קרן היציבות למדינות הפריפריה של גוש היורו תגדל לטריליון דולר והבנקים ביבשת יאלצו לגייס 106 מיליארד יורו כדי להגיע להלימות הון של 9% עד אמצע 2012. הסקטור הפרטי ייאלץ לספוג תספורת של 50% מערך האג"ח היווניות.

 

קרן היציבות המקורית בגוש היורו עמדה על 440 מיליארד דולר וכלכלנים רבים טענו כי היא איננה מספיקה כדי לענות על הצרכים של כל גוש היורו. אחרי סיוע ליוון, אירלנד ופורטוגל נותרו בקרן כ-250 מיליארד יורו. כעת ימנפו את הקרן (כרגע עדיין לא ידוע איך והעניין ידון עד לתום השנה, מ"א) שתגיע להיקף של טריליון יורו. 

 

מנהיגי האיחוד האירופי הסכימו לחתוך את יחס החוב לתוצר של יוון ל-120% עד לסוף העשור הקרוב. ההפחתה החדה בחוב של יוון, עליה הודיעה אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה, תאלץ את בעלי האג"ח לספוג תספורת של 50% מתקבולי האג"ח. המלווים הבינלאומיים מעריכים כי יוון עומדת להגיע ליחס חוב תוצר של 186% עד לסוף 2013, זאת בהשוואה ליחס חוב תוצר של 83% בגרמניה.

 

לדברי ורד יצחקי, מנכ"לית פריקו ניהול סיכונים "ההסכמות אתמול באירופה אמנם יעזרו לפתרון חדלות הפירעון של יוון אבל לא מדובר בפתרון כולל למשבר החובות האירופי – בראש ובראשונה לבעיית החובות הריבוניים של ספרד, איטליה ופורטוגל. היום השווקים נמצאים באופוריה והיורו מתחזק מול הדולר אל 1.40 יורו לדולר. עם זאת, מדובר במגמה זמנית לבד. המשבר באירופה עוד רחוק מפתרון והיורו עוד עתיד להיחלש בטווח הקצר-בינוני".

 

בהתייחסות לצמד שקל- דולר אמרה יצחקי כי "בטווח המיידי, במידה ונראה המשך היחלשות של היורו בעולם, נראה התחזקות במקביל של הדולר שיכולה גם להשפיע על היחלשות השקל – גם לרמה של 3.70 ואף מעבר לכך. ברגע שתהייה הפנמה שהמשבר באירופה הוא הרבה יותר מהבעיה היוונית, נחזור למגמה של היחלשות היורו, התחזקות הדולר בעולם ובשוק המקומי".

 

מלמבקס מסרו כי "אם לא יחול שינוי מהותי בדרכי התנהלות המדינות - גוש היורו יישאר בסכנה. הציפייה במצב כזה היא שהיורו יאבד כ-10% מהערך שלו מה שיביא אותו לרמות קודמות של 1.2 דולר ליורו. בינתיים הוועידות הללו חיזקו את היורו ברמה של 5% מחודש שעבר. במקביל, שער היורו שקל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית של הוועידות, ועשוי לחזור לרמות של 5.2 שקל ליורו. במידה וציפיות המדינות לשינוי לא יתגשמו, נראה שערים של 1.2 דולר ליורו ו-4.6 שקל ליורו".

 

 

x