בלעדי ל"כלכליסט": האוזר בוחן ביטול "חוק גושן" שהקל על שחקני הנוסטרו
תיקון לחוק ני"ע, שנכנס לתוקף רק לפני שלושה חודשים, ביקש לעודד כניסת משקיעים זרים על ידי הורדת הרף הנדרש להשתתפות בשלב המוסדי של ההנפקות. בפועל, מי שניצלו את ההטבה הם שחקני נוסטרו, דוגמת דוד אדרי
שלושה חודשים בלבד לאחר שנכנס לתוקף, שוקלת רשות ניירות ערך בראשות הפרופ' שמואל האוזר, לבצע שינויים בתיקון החדש לחוק ני"ע, שהרחיב את הגדרת המשקיעים המוסדיים שרשאים להשתתף בשלב המכרז המוסדי של הנפקות, ויכולים לרכוש ני"ע שלא לפי תשקיף. ל"כלכליסט" נודע כי הרשות בוחנת מחדש את הנושא לאחר שנוכחה כי תוצאותיו של התיקון לחוק — על פי יוזמה שנהגתה בתקופת כהונת היו"ר הקודם, פרופ' זוהר גושן — אינן עולות בקנה אחד עם כוונותיה.

התיקון, שנכנס לתוקף רק בסוף יוני, הגדיר מחדש מיהם אותם משקיעים מתוחכמים, שרשאים להשתתף בשלב ההנפקה המוסדי, וליהנות מ"עמלת התחייבות מוקדמת", המקנה הנחה במחיר נייר הערך המונפק. בעבר מי שחסו תחת ההגדרה היו קרנות פנסיה, קופות גמל, חברות ביטוח, קרנות נאמנות, מנהלי תיקים, גופי חיתום וחברות בעלות הון עצמי של לפחות 250 מיליון שקל. עם כניסת התיקון לתוקף רוככו הדרישות משמעותית, כך שכל אדם בעל מומחיות וכישורים, שעוסק בתחום לפחות שנה וביצע לפחות 30 עסקאות בממוצע בכל רבעון בשנה החולפת, נחשב למשקיע מתוחכם.
תיקון זה ביקש להקל את כניסתם של משקיעים זרים להשקעה בחברות ישראליות, ולאפשר את השתתפותם בשלבי המכרזים המוסדיים, ללא צורך בפרסום תשקיף על ידי המנפיק. בפועל, התברר כי מאז כניסתו של התיקון לתוקף, לא הגיעו משקיעים זרים בהמוניהם לשוק הישראלי, ומי שנהנו מהכללים החדשים היו דווקא שחקני הנוסטרו, שניצלו את ה"פירצה" כדי להסתער על השלב המוסדי של הנפקות האג"ח, ונהנו בזכות זאת מהנחות של כ־0.5% על מחירי האג"ח.
במקרים רבים, מדובר היה בסוחרי יום, שנוהגים לקנות ולמכור ני"ע בטווחי זמן קצרים, ולהיפטר מהם מיד לאחר ההנפקה, תוך גזירת קופון על ההנחה שקיבלו. ברשות ני"ע שוקלים כעת להעלות מחדש את הרף הנדרש מ"משקיע מתוחכם", שרשאי להשתתף בשלב המכרז המוסדי של הנפקות.
ההנפקה הראשונה שנערכה תחת התיקון לחוק היתה הנפקת האג"ח של בנק הפועלים בתחילת אוגוסט, ותוצאותיה הניעו את הרשות לבצע חשיבה מחודשת. בשלב המוסדי של הנפקה זו השתתף, בין היתר, שחקן הנוסטרו דוד אדרי (באמצעות חברת דסיליון שבבעלותו), שרכש אג"ח של בנק הפועלים ב־27.3 מיליון שקל, ונהנה מהנחה של 0.4%–0.55%. אדרי שותף גם בבעלות על חברת מסחר בנוסטרו עם שי בן דוד. השניים, שהיו בעבר בכירים בפסגות, נחקרו בפרשת הרצת ניירות הערך על ידי בית ההשקעות, ועשויים לעמוד לדין. סוחרי נוסטרו נוספים, שהשתתפו בשלב המוסדי של הנפקת האג"ח של בנק הפועלים, היו מיקי פוליצר, שמשמש גם כמנהל השקעות האג"ח האישי של אילן בן־דב; רן מור ורונן מאירוביץ.
מרשות ני"ע נמסר בתגובה: "הנושא אכן נמצא בבדיקה".


