$
שוק ההון

"המוסדיים חששו מהתקשורת וקנו בשוק את האג"ח של דלק"

המוסדיים נעדרו מגיוס האג"ח של קבוצת דלק. גופי נוסטרו, ובהם ברק קפיטל הנשלטת על ידי קבוצת דלק עצמה, הובילו את הרכישות

רחלי בינדמן 07:32 24.07.11

 

ביום חמישי האחרון ביקשה קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה לגייס כ־200 מיליון שקל מהציבור באמצעות הרחבה של שתי סדרות אג"ח, ט"ו ו־י"ח, אך כפי שחשף "כלכליסט", הגופים המוסדיים בחרו שלא לקחת חלק בהנפקה, בין השאר על רקע העובדה שבדיוק ביום הגיוס הכריזה חברה אחרת בשליטתו של תשובה, דלק נדל"ן, כי בכוונתה להציע הסדר פריסת חוב למחזיקי האג"ח שלה. הגופים המוסדיים הגדולים, וביניהם פסגות, מגדל ודש, ציינו ערב ההנפקה כי הם מעדיפים לראות איזו הצעה בכוונת תשובה להציע בדלק נדל"ן לפני שהם מעניקים לו סכום כסף נוסף.

 

בסופו של יום הצליחה קבוצת דלק לגייס בשלב המוסדי של ההנפקה כ־400 מיליון שקל, ובשלב הציבורי שלה שיתקיים בימים הקרובים היא תנסה לגייס סכום נוסף של כ־50 מיליון שקל. אלא שהגדרת השלב הראשון כשלב "מוסדי" במקרה של קבוצת דלק היא קצת מתעתעת, שכן אף אחד מהגופים המוסדיים הגדולים לא נכח בגיוס והגורמים הדומיננטיים בו היו גופי נוסטרו וחתמים. ל"כלכליסט" נודע כי חברת ברק קפיטל, הנשלטת במשותף על ידי קבוצת דלק עצמה וסוחר הנוסטרו אייל בקשי, רכשה כמעט 70 מיליון שקל בשלב המוסדי - סכום המהווה 17.5% מהגיוס. גופים נוספים שבלטו בנוכחותם היו סוחר הנוסטרו איתן סלמן, חברת פרוקסימה, הנוסטרו של בנק ברקליס ושל סיטיבנק, וכן קבוצת יורוקום של איש העסקים שאול אלוביץ'.

 

לכאורה זהות המשקיעים בגיוס מעידה על כישלונו, כיוון שהגופים המוסדיים אותתו לתשובה כי אם הוא לא יציע הסדר הוגן בדלק נדל"ן, הם יחשבו פעמיים לפני שייתנו לו כסף נוסף. אלא שבסביבת קבוצת דלק נשמעו קולות אחרים שלפיהם רק העליהום התקשורתי הרחיק את המוסדיים מההנפקה. "בימים האחרונים נרשמו מחזורים גדולים מאוד באג"ח", ציין גורם המקורב לקבוצת דלק.

 

"מה שקרה זה שחלק ניכר משחקני הנוסטרו ביצע השאלות של האג"ח ומכר אותו בשוק למוסדיים, ולאחר מכן השתתף בהנפקה כדי להתכסות, תוך שהוא נהנה מעמלת ההתחייבות המוקדמת שלה זכאים גופים מוסדיים המשתתפים בשלב המוסדי", הוסיף אותו גורם. אם יש אמת בטענה הזו, לא מן הנמנע כי רשות ניירות ערך ואגף שוק ההון במשרד האוצר צריכים לבדוק אם לא חטאו המשקיעים המוסדיים, גופי הפנסיה וקרנות הנאמנות כלפי החוסכים שלהם, בכך שקנו את הניירות בשוק, תוך שהם מוותרים לכאורה על הנחה שמגיעה להם לו היו משתתפים בהנפקה.

x