$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט" - אליעזר פישמן: "אני חינכתי את הילדים שלי שאיפה שלוקחים - מחזירים"

פישמן, שמחזיק באג"ח של טאו בשווי 10–20 מיליון שקל, מתנגד להסדר המוצע: "קניתי את האג"ח כשידעתי שלחברה אין מקור סילוק, והייתי משוכנע שבן דב ישלם". יורם טורבוביץ', יו"ר דלק אנרגיה לשעבר, צפוי לייצג את פישמן בנציגות בעלי האג"ח של טאו

גולן חזני 07:1424.07.11

יורם טורבוביץ', עד לא מזמן יו"ר דלק אנרגיה ובעברו ראש לשכת ראש הממשלה אהוד אולמרט, הוא המועמד הראשי והמפתיע לנציגות בעלי האג"ח של סדרה ב' בטאו תשואות. טורבוביץ' עשוי לייצג את בעלי האג"ח במסגרת הדיונים על הסדר החוב מול בעל השליטה בטאו, אילן בן־דב. ל"כלכליסט" נודע כי טורבוביץ', שמחזיק על פי ההערכות באג"ח של טאו בהיקף של מיליוני שקלים, חבר לאיש העסקים אליעזר פישמן לשם יצירת חזית אחת במאבק להחזר החוב של טאו. בניגוד לחששות בשוק, שלפיהם פישמן ירכך את העמדות מול מי שהיה עד לא מכבר שותפו לעסקים, ככל הנראה פישמן מתכנן יחד עם טורבוביץ' מאבק קשה נגד בן־דב.

 

בראיון ל"כלכליסט" פישמן נמנע מלהתבטא מפורשות נגד בן־דב, אך עמדותיו בנושא הסדרי החוב נחרצת. "איני רוצה להתייחס לשום מקרה שקיים על השולחן עכשיו", אמר פישמן. "יש מצבים שבהם אין ברירה ויש מצבים שבהם אין רצון (מצד בעלי החוב לשלם). אבי ורטהיים (בעל השליטה ברבינטקס - ג"ח) הוא מצב של אין ברירה. שני המקרים שנמצאים על השולחן עכשיו (הסדר החוב בטאו ומצוקת המזומנים של דלק נדל"ן שבשליטתו של יצחק תשובה - ג"ח) פתירים לחלוטין גם ללא הסדר".

 

ה"רומן" בין בן־דב לפישמן החל בסוף 2006, כאשר פישמן הסתבך בהשקעה הכושלת בלירה הטורקית, שהובילה אותו להפסדים של מאות מיליוני דולרים, ואילו בן־דב היה אז בשיאה של הקמת חברת ההשקעות שלו, טאו.

 

בנובמבר 2006 רכשה טאו כ־22.5% מדרבן תמורת כ־185 מיליון שקל, ולאחר מכן הגדילה את השקעתה בחברה בכ־35 מיליון שקל נוספים באמצעות הזרמת מזומנים לפישמן.

 

עד יולי אשתקד נערכו בין השניים 10 עסקאות נוספות, כשטאו רוכשת מניות של החברות בקבוצת פישמן ומוכרת אותן מאוחר יותר. לפני כשנה בוצעה העסקה האחרונה בין השניים בהיקף של 150 מיליון שקל, ובמסגרתה מכרה טאו למבני תעשיה ולדרבן את יתרת אחזקותיה בדרבן (13.5%). תמורת אחזקות אלו קיבלה טאו במזומן 95 מיליון שקל ואג"ח שלה עצמה מסדרה ג' בשווי 87 מיליון שקל.

 

פישמן עמד במצבים לא פשוטים בשנים האחרונות, כשהמשבר הכלכלי ומשבר הלירה הטורקית כמעט גרמו לו להגיע להסדר חוב והאג"ח של החברות שבשליטתו, כלכלית ומבני תעשיה, המריאו לתשואות דו־ספרתיות גבוהות. אולם לצד זאת פישמן מעולם לא הגיע בסופו של דבר להסדר, וידע לפתור את הבעיות על ידי תהליכים פיננסיים ומימוש נכסים.

 

"הייתי במצבים דומים, אבל לא חיכיתי שיהיו בעיות ותמיד פתרתי אותן קודם. אף פעם לא עלתה בראשי מחשבה להגיע להסדר. בלירה הטורקית אמנם לא עמדתי מול ציבור אלא מול הבנקים - ותאמין לי שבלירה הטורקית היה מדובר במספרים יותר גדולים, גם מטאו וגם מדלק נדל"ן (טאו חייבת כ־300 מיליון שקל, דלק נדל"ן — כ־2 מיליארד שקל). לקחתי אחריות. הבנקים באו והציעו לי ללכת להסדר אבל לא הלכתי. חינכתי את הילדים שלי שאיפה שלוקחים — מחזירים".

 

פישמן לא חושף את שווי האג"ח של טאו שבידיו, אולם לפי הערכות מדובר ב־10–20 מיליון שקל (ערך נקוב). "קניתי את האג"ח של טאו רק לאחרונה. כשקניתי ידעתי שלטאו אין מקור סילוק, אבל הייתי משוכנע שאילן יתערב וישלם. עשיתי את השיקולים שלי, וגם אם אפסיד בסוף זה יהיה הפסד של כמה מאות אלפי שקלים ועם זה אין לי בעיה. מה גם שהוא מבטיח שאף אחד לא יפסיד והוא יפצה את כל מי שרכש".

 

אם כך, אתה מאלה שמכונים "הספקולנטים" של טאו?

"כשהספקולנט קונה, מישהו כבר הפסיד כי מכר לו בדרך. זה לא קשור. כל מי שקונה בזול הוא ספקולנט? טאו לא קנתה בעבר מניות בזול? אין כאן עניין עקרוני משפטי, כי לחברה מותר לפשוט רגל. בהסדרי חוב יש עניין של מצפון".

 

אלדד תמיר (מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן) טען שבן־דב לא חייב למוסדיים כלום, ומי שרכש את האג"ח היה צריך לדעת שיש גם סיכונים.

"כל אחד ומה שהוא חונך".

 

לדברי פישמן, דווקא לב לבייב, שלקח את אפריקה ישראל להסדר ב־2008 — לא זכה לקרדיט הראוי לו. "לבייב עשה כל מה שהוא יכול. הוא מאלה שבאמת עמדו במצב של חוסר ברירה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x