$
בורסת ת"א

מראני: "בוחנים הנפקה פרטית. קיבלנו הצעות מחו"ל"

תוצאות הסקרים ברישיונות שרה ומירה הצביעו על פוטנציאל להימצאות 185 מיליארד מ"ק גז, כ־75% מהפוטנציאל בקידוח תמר. ל"כלכליסט" נודע כי הכשרה אנרגיה בראשות המנכ"ל אוהד מראני החלה במגעים לחיבור המאגר לצינורות ההולכה של מאגר ים תטיס

ליאור גוטמן ולירוי פרי 07:3803.07.11

"המדינה צריכה לחייב את חברת החשמל לעבוד עם ספקי גז נוספים, כמונו. אני מאמין שנהיה בשוק בתוך שנתיים. קידוח האימות בשדות שרה ומירה יבוצע בתחילת 2012, במשך 150 יום".

 

ואם הכל ילך כשורה, מתי תוכלו להפיק גז?

"הייתי רוצה לראות את זה קורה במהלך 2012" - כך אמר ל"כלכליסט" אוהד מראני, מנכ"ל הכשרה אנרגיה, שבישרה ביום חמישי על פוטנציאל של כ־185 מיליארד מ"ק גז טבעי ועוד כ־150 מיליון חביות נפט בשטח הרשיונות שרה ומירה, הממוקמים מדרום למאגר דלית (ראו מפה).

 

הכשרה אנרגיה, שבשליטת הכשרת הביטוח, היא השותפה הגדולה בזכויות על שרה ומירה (54.2%), לצד מודיעין אנרגיה (21.6%) שבשליטת צחי סולטן, אי.פי.סי של משפחת עופר (13.6%), אי.די.בי של נוחי דנקנר (5.6%) והחברה הקנדית GGR.

מה דעתך על מניית הכשרה התחדשות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

ל"כלכליסט" נודע כי הכשרה אנרגיה החלה לקיים מגעים ראשוניים עם קבוצת דלק ונובל אנרג'י, כדי לבחון את האפשרות לשימוש בתשתיות ההולכה של קידוח ים תטיס הוותיק שבבעלותן. מהלך כזה עשוי להקל עליה להקדים ולהפיק גז משרה ומירה עוד לפני סוף שנת 2013.

 

תחילת ההפקה לפני מועד זה תחסוך לשותפות בקידוחי שרה ומירה עשרות מיליוני שקלים. זאת משום שעל פי מסקנות ועדת ששינסקי, שהפכו במרץ האחרון לחוק, מאגר גז שיהיה מסחרי לפני סוף 2013 יזכה לתמריץ פיתוח, כך שישלם מס על רווחי הגז רק אחרי שבעליו ישיגו תשואה של 200% על השקעתם בו. מאגר שיהפוך למסחרי מ־2014 ואילך, ישלם מס כבר לאחר השגת תשואה של 150% על ההשקעה.

 

תיקון אגרסיבי במניות

במסיבת העיתונאים ביום חמישי בישרה הכשרה אנרגיה כי בסקרים הסיסמיים התלת־ממדיים נמצא פוטנציאל להפקת כ־185 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי מרישיונות שרה ומירה, בהסתברות ממוצעת גבוהה יחסית של 54%. לשם השוואה, מאגר תמר מכיל 247 BCM גז טבעי, וקידוח לווייתן מכיל, לפי ההערכות, 453 BCM.

 

 

לפי משרד התשתיות, צריכת הגז הטבעי במשק ב־2010 הסתכמה ב־5.3 BCM, ב־2011 היא צפויה לגדול ל־6.4 BCM, וב־2020 תגיע ל־18 BCM, כך שמאגר הגז החדש עשוי לשמש לא רק לצריכה מקומית, אלא גם יימכר לחו"ל. עם זאת, מניית הכשרה אנרגיה, שהכפילה את ערכה בחודש שלפני פרסום תוצאות הסקרים בשרה ומירה, שינתה כיוון לאחר הפרסום, תוך תיקון אגרסיבי וצניחה יומית של 24%. יחידות ההשתתפות של מודיעין נסגרו אף הן בירידה חדה של כ־19%.

 

תגובת השוק ביום חמישי נבעה אמנם ממימוש רווחים, אך גם מגורם נוסף: להערכת הפוטנציאל ברשיונות שרה ומירה שני קצוות, שהפער ביניהן גדול ומטריד: לפי ההערכה הנמוכה ביותר, פוטנציאל הגז עומד על כ־20 BCM בלבד, וההערכה הגבוהה ביותר מדברת על 459 BCM גז. קידוח האימות יבהיר את התמונה, ותוצאותיו יתפרסמו באמצע 2012. עלות קידוח האקספולרציה נאמדת בכ־80 מיליון דולר.

 

"ששינסקי לא שינה"

מראני נראה במסיבת העיתונאים בחמישי כמי שאבן נגולה מעל ליבו. "תוצאות סקרים זה כמו בית משפט", הוא אמר ל"כלכליסט", "אתה יודע איך אתה נכנס, אבל לא איך תצא. כרגע יש תחושת הקלה".

הגז הפוטנציאלי בשרה ומירה יהווה תחליף לגז המצרי שמספקת ׁEMG?

"אני מאחל למצרים שיעשו עסקים, אבל בהחלט יכול להיות שהחברות הישראליות ישתמשו בגז שלנו, והמצרים יקבלו בחזרה את הגז שמכרו לנו לצרכים שלהם".

הזרמת הגז ממצרים נקטעה, כזכור, בחודשים האחרונים עקב חבלות מכוונות בתשתית בסיני, וכעת אספקת הגז עומדת על 30% בלבד מכפי שנקבע.

מסקנות ועדת ששינסקי לא טרפו לכם את הכללים?

"זה לא שינה מאומה. היקפי המאגרים שלנו, ואני אומר זאת בזהירות הראויה, הם מעבר לסף הכדאיות הכלכלית גם תחת משטר המיסוי החדש. הדאגה העיקרית היא לשדות גז קטנים, וייתכן שששינסקי גרם להם להיות לא כלכליים".

מבנה השותפות ברישיונות שרה ומירה עלול לעורר שאלות בעניין הריכוזיות. קבוצת אי.די.בי של נוחי דנקנר, שמחזיקה ב־5.6% בשותפות, היא גם בעליה של תחנות כוח הפועלות על גז במפעלי נשר ובנייר חדרה. אם לא די בכך, משפחת עופר, שצפויה להקים כמה תחנות כוח פרטיות בישראל, חתמה באוקטובר האחרון על רכישת 50% בשותפה אחרת בקידוחים, אי.פי.סי.

במשרד האוצר כבר הביעו חששות מפני יצירת מונופול אנכי באספקת הגז.

מראני מסרב להגיב ואומר רק: "מדובר בשותפים מצוינים. אני מרוצה מהעבודה מולם".

מראני, שהצטרף להכשרה אנרגיה באפריל 2010, מכיר את שוק האנרגיה הן מצד הרגולטור והן מצד היזמות. בתחילת העשור הקודם הוא כיהן כמנכ"ל משרד האוצר, ולאחר מכן היה יו"ר בזן ובהמשך יו"ר נתיבי גז -החברה הממשלתית שאחראית על פריסת מערכת הולכת הגז הארצית.

ישראל תהיה מעצמת אנרגיה?

"מעצמה אזורית אולי כן, עולמית לא. אנחנו עדיין שחקנים קטנים, אך את הכספים שהמדינה משקיעה בשריון שטח למצופי גז שיאחסנו אנרגיה לשעת חירום, הייתי מפנה לבניית טרמינל ליצוא גז לחו"ל. ראשי המשק עוד לא הפנימו, אבל נהפוך ליצואני גז".

מהן תוכניותיכם להולכת הגז?

"לאחר שנסיים את קידוח האימות, מוצלח נטפל בהגעת הגז ליבשה. ישנן שתי אפשרויות - האחת היא התחברות לתשתית קיימת (של ים תטיס, ל"ג) והשנייה היא חיבור צפוני יותר שיבוצע לחוף, בתיאום עם הממשלה והתושבים. אנחנו בוחנים את שתי האפשרויות. בטווח הארוך, יש למדינת ישראל אינטרס גדול שתהיה נקודת חיבור צפונית, גם מהבחינה האסטרטגית וגם בהיבט של הבטחת אמינות האספקה".

כיצד אתה רואה את תגובת השוק ואת הירידה במניות השותפות?

"המימושים זו תופעה של שוק ההון. אנחנו לוקחים את זה לתשומת לבנו, אבל אי אפשר להתנהל רק על פי מה שקרה השבוע. אני מאמין במניה, ומי שיישאר איתנו יראה הרבה ברכה בהשקעה. החברה במסלול טוב מאוד". לדבריו, בקרוב יתבצעו גיוסים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים, הן על ידי השותפות־הנכדה עמנואל והן על ידי הכשרה אנרגיה: "אנחנו בוחנים הנפקה פרטית וקיבלנו הצעות מגופים שונים, חלקם מוסדיים מאירופה וארה"ב".

 

גז כחול־לבן עדיף?

גם אם מתייחסים לתוצאות הסקרים שהציגה הכשרה אנרגיה בזהירות הנדרשת, מדובר בבשורה מצוינת עבור השוק הישראלי. ראשית, עד היום, כל מאגרי הגז הישראלים התרכזו בידיהם של נובל אנרג'י, קבוצת דלק ושותפיהם במאגרי לוויתן ותמר. שחקן חדש יעורר תחרות במשק, ומחירי העסקאות צפויים לרדת, אחרי שבתקופה האחרונה הם זינקו בשיעור חד: כפי שנחשף ב"כלכליסט", במאי חתמה שותפות ים תטיס על עסקת עם בזן בהיקף של 1.2 מיליארד שקל, ובמחיר הגבוה ב־45% ממחיר עסקאות שעליהן חתמה חברת החשמל ב־2010.

 

שנית, כמות הגז הפוטנציאלית בשרה ומירה גדולה בכ־32% מסף ההתחייבות החוזית של ספקית הגז המצרי EMG לאורך 20 שנה. אם מאגרי הגז החדשים אמנם יהיו פעילים בטווח זמן קצר, גופים שונים במשק עשויים להעדיף אספקה יציבה של גז כחול־לבן על פני אספקה קטועה מהשכנה הדרומית.

 

שלישית, כמעט כל תוכניות הפיתוח של משק הגז הישראלי נכנסו להקפאה של שנה - מדובר במכרז להקמת מתקן גז נוזלי בהיקף של 4 BCM בקצא"א באשקלון, ובהצבת מצוף גז נוזלי מול תחנות הכוח של חברת החשמל בחדרה ובתל אביב (רדינג). בהיעדר גז מצרי, המדינה שאפה ליצור מקורות גז לזמן חירום באמצעות הצבת מאגרי גז נוזלי קטנים. כעת, עם פרסום תוצאות הסקרים בשרה ומירה, באוצר מסכימים שיש לעשות חשיבה מחודשת בנוגע לסדר העדיפויות, מאחר שמחיר הגז הנוזלי יקר משמעותית ממחיר הגז הטבעי, וכל רכישה שלו עלולה להגרום לעלייה בתעריפי החשמל במשק.

 

הפן הרביעי, והחשוב עבור קבוצת דלק, הוא יכולתה של המדינה להכריז על החברה כמונופול בתחום הגז. כפי שנחשף ב"כלכליסט" לפני שבועיים, המדינה החליטה כבר על מספר צעדים לצמצום כוחן של דלק ושותפתה נובל אנרג'י, וביניהם כינוס ועדה לקביעת מחירי תקרה לגז, החלת הגבלות מכירה ויצוא לחו"ל על ידי רשות ההגבלים העסקיים וחיוב לשתף שחקנים חדשים בתשתיות ההולכה הקיימות. בכיר באוצר מסכים כעת שכניסת שחקן חדש לשוק הגז תקשה על המדינה להכריז על קבוצת דלק כמונופול.

 

מצד שני, המגעים לחוזה אספקה ממאגר תמר, שבו שותפה דלק, לחברת החשמל, בהיקף של כ־17 מיליארד דולר, עשויים להתעכב עד לקבלת תוצאות קידוחי האימות בשרה ומירה. עבור קבוצת דלק, מדובר במירוץ כנגד הזמן, ועליה לשאוף לסגור את העסקה במהירות, אולי אף תוך ויתור ניכר על רווחים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x