4 המלצות קנייה ושורט אחד לאג"ח של יצרניות רכב
ארבע איגרות חוב שמזנקות בעלייה ויפנית אחת שמדשדשת מאחור
כבכל שבוע "כלכליסט" ריכז 4 המלצות על אג"ח ושורט אחד. הפעם: יצרניות הרכבים.
רנו
ממליץ: נדב אופיר
רנו הצרפתית מייצרת מכוניות פרטיות, משאיות ואוטובוסים תחת המותגים קליאו, מגאן, לגונה, סניק ועוד. ממשלת צרפת מחזיקה ב־15% ממניות החברה, ואילו ניסאן היפנית מחזיקה באחוז דומה.
הסיכוי: החברה הכפילה ב־2010 את מכירותיה מחוץ למערב אירופה לעומת 2009, והאסטרטגיה שלה היא להעמיק את הפעילות בשווקים המתפתחים דוגמת הודו, סין וברזיל, ובכך להוריד את תלותה במכירות במערב אירופה.
את 2010 סיימה רנו עם מכירות של 51.7 מיליארד דולר ורווח נקי של 4.5 מיליארד דולר. יחסי הכיסוי של החברה טובים מאוד, ומייצגים פעילות רווחית ולא ממונפת, עם מנועי צמיחה במדינות המתפתחות. ההון העצמי של רנו מהווה 32.4% מהמאזן, ויחס החוב נטו להון עצמי עומד על 0.88 בלבד.
לרנו אג"ח ביורו לפדיון במרץ 2016 המדורגת BBB על ידי S&P ונסחרת בתשואה של 4.23% ובמרווח של 215 נקודות בסיס מעל אג"ח ממשלת גרמניה.
הסיכון: הריכוזיות באירופה לנוכח משבר החוב ביבשת.
השורה התחתונה: רנו מציגה יחסי כיסוי טובים, המייצגים פעילות רווחית ולא ממונפת, הון עצמי של 32% מהמאזן ומנועי צמיחה במדינות המתפתחות.
הכותב הוא אנליסט אג"ח בינלאומי בכלל פיננסים ברוקראז'

פורד
ממליץ: רון אלקון
יצרנית הרכב החמישית בגודלה בעולם עברה בשנים האחרונות תהליך התייעלות, שכלל בין היתר את איחוד פעילות הפיתוח העולמית במרכז אחד ויישום תוכנית פרישה מוקדמת של עובדים. במקביל, השקיעה החברה בפיתוח מכוניות קטנות וחסכוניות באנרגיה.
הסיכוי: פורד חזרה להציג בשנתיים האחרונות תוצאות מצוינות, על רקע התאוששות הכלכלה העולמית ועליית מחיר הדלק, שהגבירה את הביקוש למכוניות חסכוניות. החברה מרוויחה מדי שנה כ־7 מיליארד דולר ומייצרת כל חודש מזומנים בהיקף של כ־1 מיליארד דולר. החברה ניצלה את המזומנים לפירעון מוקדם של סדרות האג"ח שלה שנסחרו בתשואות גבוהות, ובכך רשמה רווחי הון, חתכה את הוצאות המימון ושיפרה את מבנה המאזן.
דירוג האשראי של החברה רשם שיפור לרמה נוכחית של BB, והוא צפוי לעלות לרמה של A עד סוף השנה, ובכך להמשיך להוריד את תשואת החוב שעומדת כיום על כ־6%.
הסיכון: ירידה ברווח הגולמי עקב עליית מחירי חומרי הגלם וירידה בביקוש לכלי רכב חדשים בעקבות התייקרות הדלק או מיתון כלכלי.
השורה התחתונה: פורד מציגה תוצאות מצוינות ודירוג האשראי שלה צפוי לעלות לרמה של A עד סוף השנה, ובכך להמשיך להוריד את תשואת האג"ח שעומדת כיום על כ־6%.
הכותב הוא רו"ח ואנליסט באפסילון

יונדאי מוטורס
ממליץ: ברוך כהן
יונדאי מוטורס, יצרנית כלי הרכב הגדולה ביותר בדרום קוריאה, מחזיקה בנתח שוק מקומי של 78% ונחשבת לאחת מקבוצות הרכב הגדולות בעולם במונחי הכנסות.
הסיכוי: לאחר תוצאות שיא ב־2010, הציגה החברה עלייה של 21% בהכנסות הרבעון הראשון של 2011 לעומת הרבעון המקביל ל־16.9 מיליארד דולר, וזינוק של 46% ברווח הנקי ל־1.75 מיליארד דולר.
יונדאי פועלת במינוף נמוך מהמקובל בחברות רכב, ויחסי כיסוי החוב שלה משכנעים. נכון לסוף 2010, הסתכמו החוב ב־2 מיליארד דולר וה־EBIDTA השנתי ב־4.3 מיליארד דולר.
אג"ח החברה ל־2015 נסחרת בתשואה לפדיון של 3.22%, ובמרווח תשואה גבוה יחסית של 217 נקודות בסיס מעל מדד היחס. לאור מרווחי התשואה הנמוכים הקיימים בשוק ומצבה הפיננסי האיתן של החברה, האג"ח מהווה הזדמנות השקעה.
הסיכון: התגברות התחרות בדגמים קטנים ובינוניים, התחזקות חדה של הוון הקוריאני מול מטבעות היצוא של החברה והבראה כלכלית אטית מהצפוי, בייחוד בארה"ב.
השורה התחתונה: המינוף הנמוך מהמקובל בחברות הרכב, מצבה הפיננסי האיתן של החברה ומרווחי התשואה הנמוכים בשוק הופכים את האג"ח של יונדאי להזדמנות השקעה.
הכותב הוא מנהל דסק יועצים ביובנק

וולוו
ממליץ: איתמר דר
וולוו גרופ מייצרת בעיקר משאיות, אוטובוסים וכלי הנדסיים כבדים.
הסיכוי: המיתון הכלכלי האחרון הביא לירידה דרסטית במכירות ולהידרדרות בחוסנה הפיננסי של החברה, אך ההתאוששות הכלכלית ההדרגתית, פריסה גיאוגרפית נכונה ומיזמים מוצלחים בתחום ייצור המשאיות הביאו לעלייה במכירות, לשיפור הנזילות ולירידה ברמת המינוף. בנוסף מצב הנזילות של החברה הוא טוב, והיחס בין החוב נטו ל־EBITDA ירד לרמה סבירה.
חברות דירוג אשראי נוספות עשויות ללכת בדרכה של S&P ולהעלות בקרוב את דירוג האשראי של וולוו, לאחר שורת הורדות הדירוג שהחלה ב־2009.
האג"ח הקצרה של וולוו הנקובה בקרונה שבדית, מטבע שהאינדיקטורים הכלכליים צפויים לתמוך בביצועיו בשנים הקרובות, מומלצת ברמת תשואות סבירה של 4.1%.
הסיכון: שינוי לרעה בקצב הצמיחה הכלכלית שישפיע לרעה על הביקוש למשאיות, אוטובוסים וכלי עבודה כבדים ושחיקה בערך הקרונה השבדית, בעקבות התפתחויות כלכליות שליליות בשבדיה.
השורה התחתונה: העלייה הצפויה בדירוג האשראי של וולוו וההערכות האופטימיות על ביצועי הקרונה השבדית בשנים הקרובות הופכים את האג"ח הקצרה להשקעה מומלצת.
הכותב הוא אנליסט חו"ל בפסגות ניירות ערך

טויוטה
ממליץ: אבי מועלם
טויוטה מייצרת את המותגים טויוטה, לקסוס וסאיון, ושולטת ביצרנית הרכב היפנית דייהטסו.
הסיכון: החברה דיווחה על ירידה של 77% ברווח ברבעון הראשון של 2011, ואף פרסמה אזהרת רווח בדבר ירידה של 35% ברווח השנתי עקב שיבושי ייצור בשל רעידת האדמה ביפן. כיום תפוקת המפעלים עומדת על 50% מכוח הייצור המלא, וצפוי מחסור חמור בכלי הרכב של החברה. מכירות טויוטה בארה"ב צנחו בכ־34% בחודש האחרון, ונתח השוק שלה בארה"ב ירד ל־10.2%, הנמוך ביותר בעשר השנים האחרונות.
בעוד שהשפעת רעידת האדמה היא זמנית, התחזקות הין פוגעת בחברה יותר מבכל יצרנית יפנית אחרת מכיוון ש־45% מייצור המכוניות מתבצעים ביפן.
האג"ח של החברה, המדורגות AA-, נסחרת היום בתשואה של 3% ובמח"מ 5 שנים. חברות הדירוג הכניסו את האג"ח לרשימת המעקב, ולא מן הנמנע שהן יספגו הורדת דירוג בקרוב.
עם זאת, מעבר לייצור מלא לקראת סוף השנה יוכל להחזיר את החברה לרווחיות שהציגה בשנים קודמות.
השורה התחתונה: שיבושי ייצור בעקבות רעידת האדמה ביפן גרמו לירידה במכירות ובנתח השוק. האג"ח של החברה הוכנסה לרשימת מעקב ועשויה לספוג הורדת דירוג.
הכותב הוא מנהל השקעות באלומות ספרינט


