$
שוק ההון

השורה התחתונה - פרס נובל לא תמיד מספיק: פרוטאולוג'יקס זקוקה לעוד זריקת מרץ

פעילותה של פרוטאולוג'יקס מבוססת על מחקר מדעי זוכה פרס נובל, הסכמי המסחור שלה עם ענקיות הפארמה טבע ו־GSK מבשרים טובות והשוק הפוטנציאלי הולך וגדל. עם זאת, המרחק להצפת ערך עדיין גדול

שניר הנדלר 07:30 16.06.11

 

מעטות החברות שיכולות לזקוף לזכותן את העובדה שהבסיס המדעי שעל פיו הן קמו הוא מחקר זוכה פרס נובל. חברת גילוי ופיתוח התרופות פרוטאולוג'יקס קמה על בסיס המחקר של שני מדענים, פרופ' אברהם הרשקו ופרופ' אהרון צ'חנובר, שזכו לפרס נובל על גילוי מערכת הבקרה התאית היוביקוויטין.

 

לנתונים על פרוטאולוג'יקס לחץ כאן

 

מערכת היוביקוויטין היא מערכת בקרה תאית שנמצאת בכל תא בגוף. חלבון היוביקוויטין משמש כסמן, וקישורו לחלבונים אחרים מהווה איתות להתהוות תהליכים ביולוגיים בתא כגון פירוק חלבונים וחילוף חומרים. שיבושים במערכת היוביקוויטין בגוף עלולים להוביל לשורה ארוכה של מחלות, לרבות בעיות בחילוף חומרים, הפרעות עצביות, מחלות ממאירות, ניוון שרירים ומחלות ויראליות.

 

פרוטאולוג'יקס בוחרת חלבונים במערכת היוביקוויטין המהווים גורם להתהוותה של מחלה מסוימת ויכולים להיות מטרה לתרופה. לאחר גילוי חלבון המטרה, פרוטאולוג'יקס פועלת לפיתוח תרופה הגורמת לנטרול או עיכוב בפעילות חלבוני המטרה ובכך לשיפור או לריפוי של אותה מחלה.

 

ב־2004 עברה החברה משבר קשה, שבעקבותיו נאלצה לפטר את כל העובדים ולחסל את כל עסקיה. אולם שלושה ימים לאחר סגירתה של פרוטאולוג'יקס זכו צ'חנובר והרשקו בפרס נובל, והחלה ביקורת ציבורית נוקבת על סגירת החברה. כחלק מהמאמץ להציל את פרוטאולוג'יקס החליטו טבע וקרן אורום של מוריס קאהן להשקיע בה.

 

במקביל, באותה עת חתמו פרוטאולוג'יקס וטבע על הסכם אסטרטגי ראשון, ששינה את תחום ההתמקדות של פרוטאולוג'יקס לייצור וגילוי תרופות.

 

1. הסכמי המסחור

 

המודל העסקי של פרוטאולוג'יקס מבוסס על שני נדבכים: החברה מפתחת את התרופה ומעניקה רישיונות להמשך פיתוח ומסחור טרם תחילתם של ניסויים קליניים. לכן, עלויות הפיתוח השונות מועמסות על שותפותיה לפיתוח התרופה. במקביל, לפרוטאולוג'יקס תוכניות פיתוח עצמאיות לצורך יצירת שיתופי פעולה בשלבי פיתוח מתקדמים יותר. כרגע, פרוטאולוג'יקס מתמקדת בחלבון 21PRT, ולהערכתה היא תוכל להתבסס עליו בעת פיתוח תרופה לסוגי סרטן רבים. אלא שעד לקו הסיום - שיווק תרופה ראשונה בפיתוחה - על פרוטאולוג'יקס לעמוד בארבעה אתגרים.

 

פרוטאולוג'יקס בחרה להתמקד בפיתוח תרופות לטיפול במחלות הסרטן השונות שפוטנציאל השוק שלהן נאמד במיליארדי דולרים.

 

נכון להיום, לפרוטאולוג'יקס חמש תוכניות מחקר ופיתוח בשיתוף עם GSK. בנוסף, היא מבצעת שלוש תוכניות מחקר ופיתוח מולקולות במסגרת הסכם רישיון עם טבע. המולקולה המתקדמת של פרוטאולוג'יקס היא ה־PRT0467. לאחר בדיקת המולקולה בניסויים שביצעה החברה בחיות, המולקולה נמצאה יעילה בעיכוב יכולת הנדידה של תאים סרטניים מסוגים שונים, כך שהיא מקווה שהמולקולה תהווה בסיס לתרופה למניעת גרורות סרטניות באמצעות עיכוב תנועתם וחדירתם של תאים סרטניים.

 

במסגרת הסכם המסחור עם טבע, פרוטאולוג'יקס צפויה עד סוף השנה למסור את המולקולה הראשונה שלה לענקית הגנריקה הישראלית. אם טבע תבחר להמשיך בפיתוח המולקולה, פרוטאולוג'יקס תיהנה מתגמולים בהתאם לעמידה באבני הדרך שנקבעו מראש. מסירת המולקולה המובילה ל־GSK צפויה רק במהלך 2013. GSK התחייבה לתשלומים בגין עמידה באבני דרך בפיתוח ומכירות בהיקף כולל של עד 176 מיליון דולר לכל תוכנית. ובסך הכל חתמה פרוטאולוג'יקס על עסקאות הכוללות תשלומים פוטנציאליים של יותר ממיליארד דולר.

 

2. סיכוי נמוך לאקזיט

 

אין ספק שהבסיס המדעי המשמש את פרוטאולוג'יקס מעניין את ענקיות הפארמה וחברות כמו רוש וג'ונסון אנד ג'ונסון מנסות לפתח תרופות המבוססות על טכנולוגיה דומה. בעלת השליטה בפרוטואלוג'יקס היא טבע (31.5%) כאשר גם GSK היא בעלת עניין (5.2%) בחברה. אלא העובדה ששתי ענקיות פארמה מחזיקות בנתחים משמעותיים בחברה תקשה על ענקית פארמה אחרת לשים את ידיה על החברה. גם העובדה שפרוטאולוג'יקס נוהגת להתקשר בהסכמי מסחור עם חברות תרופות אחרות ושהשיבושים במערכת היוביקוויטין עלולים להוביל לשורה ארוכה של מחלות, מפחיתים את הסיכויים לאקזיט. הסיבה: חברת פארמה תוכל לרכוש מפרוטאולוג'יקס זכויות למולקולה ספציפית מבלי ליטול עליה סיכונים מיותרים.

 

3. הדרך להצפת הערך רחוקה

 

המולקולות של פרוטאולוג'יקס נמצאות בשלבים מוקדמים למדי כך שייקח זמן רב עד שהפוטנציאל של פרוטאולוג'יקס יצוף. לכן, בשנתיים הקרובות תימדד פרוטאולוג'יקס ביכולתה לגלות מולקולות נוספות ולהתקשר בהסכמי מסחור נוספים. חתימה על הסכמים נוספים תאפשר לה ליהנות מהכנסות ולהתמקד בהתקדמות הקלינית. ברבעון הראשון של 2011 פרוטאולוג'יקס שרפה כ־1.5 מיליון שקל, המשקפים קצב שריפת מזומנים של 6 מיליון שקל בשנה. מאחר שפרוטאולוג'יקס מעוניינת גם לפתח תרופות לשלבים מתקדמים יותר באופן עצמאי, סביר להניח שבשנתיים הקרובות היא תגדיל את השקעתה במחקר ופיתוח וקצב שריפת המזומנים יגדל. לכן, נראה שהמזומנים בקופתה יספיקו לה לשלוש השנים הקרובות, אך לא מן הנמנע שכבר בשנה הקרובה היא תפנה לשוק ההון במטרה לעבות את קופת המזומנים שלה.

 

4. מילת המפתח: מיתוג

 

פרוטואולוג'יקס נסחרת בבורסה בתל אביב לפי שווי שוק של 43.5 מיליון שקל. נכון ל־31 במרץ, בקופתה של החברה בניהולו של ג'וש לוין מזומנים והשקעות לטווח קצר בהיקף של 57.3 מיליון שקל. בניכוי ההתחייבויות, נראה שהשוק בוחר לתמחר את פרוטואלוג'יקס לפי שווי המזומן שבקופתה. כרגע, נראה שהשוק צודק, או שאולי הוא מתקשה להבין את החברה.

 

פרוטאולוג'יקס צריכה להחליט איך היא משווקת את עצמה למשקיעים. על פרוטאולוג'יקס לשווק את עצמה כמכונה שמייצרת מולקולות עם טכנולוגיה ייחודית. הפוטנציאל קיים, הסכמי המסחור עם טבע ו־GSK מוכיחים זאת, אך כדי שגם המשקיעים ישתכנעו, על פרוטאולוג'יקס להמשיך ולייצר מולקולות נוספות ובקצב גבוה יותר.

x