סיכום חברות הביטוח: הראל - חברת הביטוח הצומחת ביותר בענף
נתוני הערך הגלום שמפרסמות חברות הביטוח מגלים צמיחה נמוכה יחסית של מגדל בגלל עמלות הסוכנים הגבוהות. ביטוחי החיים מאבדים מיוקרתם
דו"חות הרבעון הראשון של חמש חברות הביטוח הגדולות כללו גם את הערך הגלום של עסקי הביטוח, הפנסיה והבריאות שלהן ב־2010. מדובר בנתון מרתק החושף את השווי האמיתי של הפעילות המרכזית של חברות הביטוח ואת היקף הצמיחה שלהן לעומת השנה שעברה. הערך הגלום מהווה, למעשה, סוג של הערכת שווי, והוא כולל את צפי תזרים המזומנים מהפעילות הקיימת. מלבד זאת, החברות פרסמו גם את ערך העסקים החדשים שלהן (VNB) החושף את הערך של העסקים שהצטרפו בשנה האמורה.
מסביר האנליסט מאיר סלייטר מדש איפקס: "כאשר מתבוננים בנתונים של חמש חברות הביטוח הגדולות, מגלים כי ב־2010 היתה צמיחה יפה בערך הגלום לעומת 2009, אך אם מפרידים בין שיעורי הצמיחה של פעילות ביטוחי המנהלים לבין שיעורי הצמיחה של פעילות הפנסיה, רואים שהצמיחה של הראשונים נמוכה משמעותית. הדבר משקף את העובדה שהשוק היום צומח הרבה יותר בפנסיה מאשר בביטוחי המנהלים".
הכוח של מנורה: מבטחים
אם מביטים על מנורה מבטחים, רואים שצמיחת הערך הגלום ב־2010 היתה מרשימה ועמדה על 15.2%, אך בעסקים החדשים נרשמה ירידה בצמיחה. נקודת החוזק של מנורה היא אחזקתה בקרן הפנסיה הגדולה בענף, מבטחים, שכוחה מפצה על חולשתה של מנורה בביטוחי החיים ובבריאות. מנורה היא היחידה שגם מציגה קיטון בשווי העסקים החדשים לעומת 2009. סלייטר מסביר זאת בחולשה של מנורה בצד מערך ההפצה, קרי סוכני הביטוח. להבדיל ממגדל, הפניקס וכלל, המחזיקות במערך סוכנים משומן, למנורה אין סוכנויות ביטוח רבות הדואגות לשווק את מוצריה ולייצר לה עסקים חדשים.
המנצחת הגדולה של 2010 היא ללא ספק חברת הביטוח הראל, המציגה את שיעור הצמיחה הגבוה ביותר בערך הגלום - 17.4%. שווי הערך הגלום של הראל הגיע ב־2010 ל־6.9 מיליארד שקל, וגם כשבוחנים את שווי העסקים החדשים שלה, הראל מציגה את הביצועים הטובים ביותר.
למעשה, אם לוקחים את שווי העסקים החדשים של הראל ומחלקים אותו בסך הערך הגלום של השנה הקודמת, ניתן לראות כי שיעור הצמיחה המגולם בעסקים החדשים של הראל הוא הגבוה מבין חמש חברות הביטוח הגדולות — 8.3%.
דווקא חברת הביטוח הגדולה בענף, מגדל, מציגה את שיעור הצמיחה המגולם בעסקים החדשים הנמוך ביותר — 3.9%. ההסבר לכך הוא שהרווחיות של הפעילות הקיימת של מגדל נמוכה יותר, בעיקר בגלל עמלות רכישה (תשלום לסוכנים) שהן גבוהות מהעמלות שמשלמות המתחרות.
לדברי סלייטר, ההסבר להצלחתה של הראל "טמון קודם כל בפעילות ביטוח הבריאות שלה, שהיא הגדולה בענף. במהותה, פעילות ביטוחי הבריאות היא רווחית יותר מפעילות ביטוחי החיים - תחום שבו שולטת מגדל. מעבר לכך, עמלות הרכישה של הראל נמוכות משל מגדל, וככל הנראה, הרווחיות החיתומית שלה (עודף פרמיות על תביעות משולמות) גבוהה יותר".
עקב האכילס של מגדל הוא החולשה המהותית שלה בתחום ביטוחי הבריאות לעומת מתחרות כמו הראל, כלל והפניקס. לכן, אין זה מפתיע שהנהלת מגדל שוקדת בשנים האחרונות על הגדלת תחום הפעילות הזה, שמסתמן כ"דבר הבא" בענף.
שיפור בהפניקס
הפניקס, המנוהלת בשנים האחרונות על ידי אייל לפידות, מציגה ללא ספק שיפור מהותי לעומת הביצועים ב־2009. חברת הביטוח מקבוצת דלק מציגה את השיפור הגדול ביותר בשווי העסקים החדשים לעומת 2009, וזאת כתוצאה משיפור דפוסי העבודה. אלא שאם בודקים את שיעור הצמיחה המגולם בעסקים החדשים שלה, רואים שהוא אינו גבוה (4.2%), כך שבפני ההנהלה ניצבת עוד עבודה רבה לסגירת הפערים מול המתחרות.
בחברות הביטוח הבינלאומיות מרבים להשתמש בנתון הערך הגלום כאינדיקטור איכותי לשווי עסקי החברה - יותר משווי השוק שלה. לכאורה, ככל שמכפיל הערך הגלום (הערך הגלום חלקי שווי השוק) גבוה יותר, משמעות הדבר היא שהשוק מקנה משקל רב יותר לערך הגלום. אלא שלדברי סלייטר, הנתון אינו מדויק. זאת, מכיוון שלחברות הביטוח ישנן פעילויות נוספות שאינן מתומחרות בערך הגלום - דוגמת פעילות הביטוח הכללי והפיננסים. כך, למשל, לכלל ביטוח ישנה פעילות ביטוח כללי ענפה, ומשכך מכפיל הערך הגלום שלה נמוך מזה של מגדל, למשל. אצל מגדל יותר מ־70% מהפעילות הם בתחומי הביטוח והפנסיה.


