שלמה ינאי: "לא רחוק היום שבו נהפוך לחברה הגנרית הגדולה ביפן"
אחרי רכישת TAIYO היפנית אומר מנכ"ל טבע כי "העסקה תאפשר לנו להגיע למכירות של מיליארד דולר ביפן עוד לפני היעד שהצבנו - שנת 2015"
הפרסומים ביפן לפני שבועיים על רכישת חברת טאיו (Taiyo) בידי טבע קיבלו אתמול אישור רשמי: ענקית הגנריקה הישראלית דיווחה כי חתמה על הסכם לרכישת השליטה (57%) בחברת התרופות הפרטית תמורת 460 מיליון דולר במזומן. בשקלול התחייבויותיה, הרכישה משקפת לטאיו שווי חברה של 1.3 מיליארד דולר.
טאיו היא חברת התרופות הגנרית השלישית בגודלה ביפן, וב־2010 הסתכמו הכנסותיה ב־530 מיליון דולר. החברה הנרכשת תוסיף לסל המוצרים של טבע היצע של יותר מ־550 תרופות גנריות במבחר רחב של מינונים ותחומי טיפול רפואיים.
"טאיו היא חברה עם תשתית ייצור מודרנית מאוד", הסביר אתמול נשיא ומנכ"ל טבע שלמה ינאי בשיחה עם "כלכליסט". "יש לה מפעלים חדשים וטכנולוגיה מתקדמת, ויש לה סל מוצרים מאוד רחב וערוצי שיווק והפצה שבהם היא מתמחה, כולל ערוצים ייחודיים לבתי חולים עם מזרקים בייצור סטרילי – תחום שאין שחקנים רבים בו בעולם, וביפן בפרט".
כוח השיווק והמכירות של טאיו נתמך על ידי קבוצת מחקר ופיתוח, מערך ייצור הפועל בשני אתרים ביפן ומומחיות בתהליכי הרישוי והרגולציה המקומיים.
לדברי ינאי, טבע אינה מסתפקת ברכישת השליטה בטאיו ובכוונתה לרכוש את החברה במלואה. "טאיו היתה בשליטה משפחתית. קנינו את השליטה מידי המשפחה, ואנחנו מתעתדים להגיע ל־100%. ביצענו הצעת רכש לבעלי המניות האחרים, ואנו מעריכים שנגיע ליעד בתוך תקופה לא ארוכה", אמר.
מאחר שהמשא ומתן של טבע עם בעלי המניות האחרים בטאיו טרם הושלם, לא מן הנמנע שתג המחיר של החברה היפנית עם השלמת העסקה יהיה גבוה מהשווי שהשתקף לה בעסקה לרכישת השליטה.
פגישת השכנוע בטוקיו
המשא ומתן עם בעלי המניות של טאיו החל לפני חצי שנה. לדברי ינאי, ההתקדמות המשמעותית במגעים בין הצדדים נרשמה בסמוך לרעש האדמה שפקד את יפן. "נפגשנו בטוקיו", הוא משחזר, "והעובדה שהגענו לשם מיד לאחר רעידת האדמה הקנתה לבעלי השליטה בטאיו תחושה טובה שהביאה אותם להעדיף את ההצעה של טבע על פני מתחרה גדול מאוד".
על העובדה שהמגעים המתקדמים בין הצדדים דלפו לתקשורת הוא אומר: "אינני יודע איך זה דלף. בכל מקום בעולם זה קורה, ומסתבר שזו לא המצאה ישראלית".
פעילותה של טבע ביפן היתה עד כה מינורית, גם אחרי המיזם שהקימה עם חברה יפנית אחרת, קואה, בספטמבר 2008. היעד המוצהר של החברה המשותפת היה להתקדם להובלת השוק הגנרי ביפן.
בינתיים, ברבעון הראשון של 2011 תרמו המכירות ביפן הכנסות של עשרות מיליוני דולרים בודדים לטבע. עם זאת, בתוכניתה האסטרטגית הציבה טבע יעד מכירות של מיליארד דולר ביפן (מתוך 15 מיליארד דולר בסך הכל) בשנת 2015. "רכישת טאיו היא אבן דרך חשובה שתאפשר לנו להגיע ליעד מוקדם מהמתוכנן", אומר ינאי.
באוגוסט האחרון, עם השלמת רכישתה של רציופארם הגרמנית תמורת 5 מיליארד דולר, הפכה טבע לחברת התרופות הגנריות המובילה באירופה, ולפי ינאי, לא רחוק היום שטבע תהפוך גם לחברה הגנרית הגדולה ביפן. לדבריו, "לטאיו צבר מוצרים גנריים מהגדולים במדינה והבנת שוק טובה בשילוב עם ידע מקצועי בתחומי הפיתוח, הייצור, הרגולציה והשיווק.
"היכולות המשולבות של טבע וטאיו יאפשרו לנו להציע מגוון רחב של תרופות איכותיות ולבסס את מובילותנו בשוק גנרי צומח זה. כעת אנו קרובים כבר למקום הראשון", הוסיף ינאי.
חדירה גנרית נמוכה
שוק התרופות היפני הגיע להיקף מכירות של כ־96 מיליארד דולר בשנת 2010 - השני בגודלו בעולם אחרי ארצות הברית - אך שיעור החדירה של תרופות גנריות הסתכם בכ־23% בלבד מסך המרשמים, בהיקף כספי של 6 מיליארד דולר.
ממשלת יפן הצהירה על כוונתה להגיע להגיע לשיעור חדירה גנרי של 30% עד 2012 (עדיין נמוך משמעותית מנתח השוק הגנרי בארה"ב, העומד על 75%). טבע מקווה, בהתאם, להשיג צמיחה דו־ספרתית בשוק זה. ינאי אומר כי מוקדם להתנבא בקשר לשיעור הצמיחה המדויק, אך לדבריו צמיחה של 14% בשנה תהיה "סבירה".
פעילותה של טאיו תשולב תחת קיי.קיי, החברה־הבת של טבע האחראית, בין היתר, על שיווק תרופות המקור שלה ביפן. מלבד תוספת ההכנסות, רכישת טאיו תוסיף לגיוון השווקים הגיאוגרפיים שבהם פועלת טבע - עוד יעד שנקבע בתוכניתה האסטרטגית של החברה.
ינאי ציין בעבר כי כל חברה נרכשת צריכה להשתלב בתוכנית האסטרטגית, אך גם לייצר ערך למשקיעים כבר בשנה הראשונה. העסקה עם החברה היפנית עונה על הקריטריון הזה: טבע מקווה שבתוך ארבעה רבעונים מהשלמת העסקה (המתוכננת לרבעון השלישי של 2011) תתרום רכישת טאיו לרווח הנקי של המניה.


