סלקום משדרת, לא כולם קולטים
בבנק הפועלים מתקשים לקלוע בהמלצות על מניית סלקום, בפסגות ובמגדל שוקי הון דווקא יכולים להתהדר ב־100% הצלחה
מי לא היה רוצה להחזיק במניית סלקום - חברת סלולר צומחת שמחלקת דיבידנד נדיב מדי רבעון. מניית חברת הסלולר הישראלית היא אחת מהמניות היותר מסוקרות בקרב האנליסטים בארץ ובחו"ל, כאשר לא פחות מ־19 אנליסטים עוקבים אחר פעילותה ומעניקים לה המלצות.
השבוע בחרנו בשלושה אנליסטים מובילים בתחום התקשורת שמסקרים את המניה בשלוש השנים האחרונות: אמיר אדר ממגדל שוקי הון, דוד לוינסון מבנק הפועלים וטליה לויברג מפסגות. במהלך תקופה זו ביצעו שלושת האנליסטים כמה שינויי המלצה, אבל בעיקר דאגו לעדכן את מחיר היעד של המניה.
מתחילת 2008 ועד היום הניבה מניית סלקום תשואה של 34.5%, ואילו מדד ת"א־100, מדד היחס, עלה ב־3.8% בלבד. כלומר, מי שהחזיק את המניה בכל אותה תקופה היכה את השוק בכ־31%.

מגדל שוקי הון: אמיר אדר
עמד במבחן התוצאה
אמיר אדר ממגדל שוקי הון כנראה מאמין מאוד במניית סלקום.
בשנתיים האחרונות הוא החליף רק פעם אחת המלצה - מ"קנייה" ל"החזק". במהלך התקופה שבה נבדקו הביצועים, אדר הראה עקביות במעקב אחר המניה, כאשר כל חודשיים־שלושה הוא שינה את מחיר היעד - ועדכן את ההמלצה.
ההמלצה הראשונה של אדר ב־2008 היתה ב־27 בינואר, שנת המשבר הכלכלי. אדר המליץ אז כאנליסט בהראל פיננסים לקנות את המניה.
מאז ועד היום הוא עדיין ממליץ להחזיק במניית סלקום אם כי תחזיות התשואה שלו ירדו בעת שינוי ההמלצה ל"החזק".
מ־27 בינואר 2008 ועד 26 בספטמבר 2010 הוא המליץ על קניית המניה. באותה התקופה המניה הניבה תשואה עודפת של 25.4% על מדד היחס, וזו בהחלט הצלחה.
גם שינוי ההמלצה מ"קנייה" ל"החזק" הצליח לאדר, מאחר שמ־26 בספטמבר 2010 ועד היום המניה הניבה תשואה של 9.5% ואילו המדד הניב תשואה של 7.3%, ולכן המלצתו בהחלט עומדת במבחן התוצאה.
כתב הגנה: תגובתו של אמיר אדר לא הגיעה עד לפרסום הכתבה.

בנק הפועלים: דוד לוינסון
תחזיות ורודות מדי
דוד לוינסון, אנליסט התקשורת של בנק הפועלים עדכן פעמים רבות את המלצותיו על מניית סלקום מתחילת 2008, אולם רק פעם אחת הוא שינה אותה.
העדכונים של לוינסון היו תכופים מאוד והתבצעו מדי חודש עד שלושה חודשים.
שינוי הפוזיציה שלו על המניה היה ב־6 בינואר 2011. בנקודה זו שינה לוינסון את המלצתו מ"תשואת יתר" ל"תשואת שוק". בפועל, מ־13 ביולי 2008 (ההמלצה הראשונה באותה שנה) ועד לשינוי הפוזיציה הניבה המניה תשואה של8% לעומת ת"א־100 שירד ב־1.1%, כלומר נוצר פער של9.1% לטובת המניה. מדובר בתשואה נאה למדי, אולם לא מספיק טובה כדי להיחשב כ"תשואת יתר".
ההמלצה השנייה - "תשואת שוק" מה־6 בינואר 2011 גם לא עומדת נכון להיום במבחן התוצאה. מיום ההמלצה ועד אתמול הניבה המניה 21.4% לעומת המדד שטיפס 32.4% (כלומר, המניה הניבה תשואת חסר לעומת השוק). יש לציין כי מדובר אמנם בתשואות חיוביות, אולם הן לא תואמות את התחזיות שסיפק האנליסט.
כתב הגנה: בבנק הפועלים סירבו להגיב.

פסגות: טליה לויברג
לויברג צדקה פעמיים
האנליסטית טליה לויברג מבית ההשקעות פסגות מסקרת את סלקום כבר תקופה ארוכה. מ־2008 ועד היום ביצעה לוינברג שני שינויים, מתוכן היא צדקה פעמיים.
ב־2008 המליצה לויברג מספר פעמים על מניית סלקום. ב־13 במאי 2008 ההמלצה היתה ל"תשואת יתר" והיא נשארה עדכנית עד ה־5 במאי 2009.
באותה התקופה המניה הניבה תשואה עודפת של 12.1% על מדד היחס. כלומר, המניה הניבה תשואה שלילית של 12.8%, אולם מדד היחס נפל ב־24.9%.
ב־2009 שינתה לויברג את ההמלצה ל"תשואת שוק". בכל אותה תקופה עדכנה לויברג את מחירי היעד, אולם השאירה את ההמלצה על קנה.
כיום לויברג עומדת במבחן התוצאה, כאשר המניה טיפסה ב־51.4%, ואילו המדד זינק ב־61%, כלומר לשוק תשואה עודפת של 9.6% לשוק.
כתב הגנה: "יש לבחון המלצות אנליסטים על פני זמן, ובבחינה שכזו ניתן לראות כי ההמלצות, ברובן, נכונות. נדגיש שבנקודות זמן מסוימות השוק מתמחר את הניירות בשונה מערכם הכלכלי עקב השפעות קצרות טווח".



