$
בורסת ת"א

אבוג'ן מתמחה בהשבחת זרעים, אך בונה על הצפת ערך מפעילות האנרגיה החלופית

חברת הביוטכנולוגיה מרחובות חותרת לפתח ולמסחר דלק סילוני אלטרנטיבי. לאור הפוטנציאל הרב שבפעילות זו, עשויה אבוג'ן לצרף משקיע אסטרטגי - או להנפיקה בעתיד. עם זאת, המסלול הארוך למוצר המוגמר מכניס אלמנט של חוסר ודאות לחברה

שניר הנדלר 07:3731.03.11

בשעה שרוב חברותיה למדד הביומד עדיין חולמות על הסכם למסחור מוצריהן עם חברת ענק, חברת הביוטכנולוגיה אבוג'ן יכולה להתגאות בשורת חוזים שחתמה עם חברות זרעים בינלאומיות מובילות, בהן באייר, פיוניר, סינג'נטה וביוגמה.

 

מה דעתך על מניית אבוג'ן:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

תחום פעילותה העיקרי של אבוג'ן הוא השבחת צמחים לתעשיית החקלאות העולמית. החברה מרחובות פיתחה טכנולוגיה מחשובית ייחודית בשם Athlete, לאיתור רצפי גנים ורצפי דנ"א בצמחים העשויים לשפר תכונות של גידולים חקלאיים כמו סויה, תירס, אורז וחיטה.

 

שתי טכנולוגיות נוספות של אבוג'ן הן ה־RePack לאופטימיזציה של ביטוי גנים ו־EvoBreed לשיפור הצמיחה. טכנולוגיות אלו עשויות, בין היתר, להגדיל את יבול הגידולים, לשפר את עמידותם בתנאי סביבה קיצוניים ולנצל דשנים באופן אופטימלי.

 

היקף שוק הזרעים הביוטכנולוגיים הגיע לכ־11.2 מיליארד דולר ב־2010 - כשליש מהיקפו של שוק הזרעים בכלל. שתי התכונות המבוקשות ביותר כיום בשוק הן עמידות בפני קוטלי עשבים וחרקים. אבוג'ן מעריכה כי הכנסותיהן של חברות המו"פ, המכוונות לתכונות אלו, הסתכמו בכ־3.5 מיליארד דולר (נכון ל־2009).

 

1 אלפי גנים בסל

המודל העסקי של אבוג'ן מתמקד בפיתוח זרע משופר, כאשר לאחר השלמת שלב זה, מעניקה החברה רישיונות לחברות זרעים בינלאומיות להמשך מחקר ופיתוח ולמסחור הגנים ורצפי הדנ"א.

 

נכון להיום, מבין הגנים שפיתחה אבוג'ן, גנים לתירס מצויים בשלב הניסוי המתקדם ביותר (שלב 2), בהליך שמתבצע בשיתוף פעולה עם חברת ביוגמה.

 

 

יש לציין כי בשונה מחברות שמפתחות תרופות, המוסיפות לסל המוצרים שלהן מולקולה אחת או שתיים בשנה לכל היותר, אבוג'ן זיהתה ואפיינה כבר כ־1,500 גנים (בחלקם שלב האפיון טרם הסתיים), כשמאות גנים עברו לשלב הניסוי הראשון - בדיקת ההיתכנות בצמחי המטרה. בסיכומו של דבר, סיכוייה של אבוג'ן להצליח ולרשום מכירות משמעותיות ממוצרים שפיתחה גבוהים בהרבה מסיכוייה של חברת תרופות. עם זאת, יש לזכור כי המסלול הארוך עד למוצר המוגמר יימשך עד שנת 2016 לפחות, מה שמשלב אלמנט של חוסר ודאות למשקיעים בחברה לגבי הפלטפורמה הטכנולוגית שלה.

 

2 חוזה עם באייר

הסכם המסחור האחרון של אבוג'ן נחתם עם באייר בדצמבר האחרון. ההסכם קובע כי הענקית הגרמנית תשקיע 12 מיליון דולר באבוג'ן, ותקבל בתמורה 5.5% ממניותיה. בנוסף, תקבל החברה הישראלית כ־20 מיליון דולר (מקדמה ותשלומים עבור מחקר), ותהיה זכאית לתשלומים נוספים בהתאם לעמידה באבני דרך ולתמלוגים ממכירות זרעים עתידיות על ידי באייר.

 

עד להסכם זה החוזה המשמעותי ביותר שהיה בידי אבוג'ן נחתם עם מונסנטו האמריקאית בשנת 2008. במסגרת ההסכם נקבע כי אבוג'ן תקבל 35 מיליון דולר על פני חמש שנים עבור המשך פיתוח ומסחור גנים, ותקצה למונסנטו מניות בתמורה להשקעה של 18 מיליון דולר. כמו כן, ניתנה למונסנטו אופציית מכר לרכישת מניות נוספות של אבוג'ן בהיקף של 12 מיליון דולר.

 

עם שותפים למחקר ופיתוח כמו באייר ומונסנטו יש לאבוג'ן את הגב העסקי הדרוש כדי להגיע לקו הסיום - כלומר להפיץ את הזרעים שפיתחה.

 

3 פעילות אנרגיה חלופית

תחום פעילות משמעותי נוסף של אבוג'ן הוא פיתוח זנים משופרים של צמח הקיקיון לתעשיית האנרגיה האלטרנטיבית. בשנה שעברה השלימה אבוג'ן צעד חשוב בדרך לבחינת ההיתכנות של שימוש בשמן המופק מהקיקיון כתחליף לדלק סילוני. בניסוי שהושלם באפריל השנה, ונערך במשותף עם נאס"א, נמצא כי הדלק החלופי, המופק מזרעי הקיקיון של אבוג'ן, עשוי להפחית ב־90% את פליטת גזי החממה ממטוסים בהשוואה לדיזל המופק מנפט.

 

יתרונו של הקיקיון הוא שניתן לגדלו באדמות לא חקלאיות ובאקלים המאופיין במיעוט משקעים. היעד הכלכלי של אבוג'ן הוא להציע באמצעותו חלופה תחרותית לחבית נפט במחיר של 45 דולר - בתקופה שבה זינק מחיר החבית לכ־100 דולר.

 

בשונה מהמודל העסקי בתחום השבחת הצמחים, יעד החברה בתחום של האנרגיה האלטרנטיבית הוא לפתח ולמכור את המוצר בעצמה, כלומר לבצע את התהליך כולו, מפיתוח עד מסחור, לבדה או עם שותף אסטרטגי. לאור זאת, לא מן הנמנע שאבוג'ן תבחר לפצל את פעילות הדלקים האלטרנטיביים לחברה פרטית, שתיועד בעתיד לצאת להנפקה ראשונית.

 

האפשרות האחרת, שנראית ריאלית יותר, היא צירופו של משקיע אסטרטגי, שיסייע במימון המשך הניסויים.

 

4 קופת מזומנים מלאה

יותר מ־95% מהכנסות אבוג'ן בשנים האחרונות נבעו מהענקת רישיונות לשימוש בגנים וברצפי דנ"א. נכון ל־31 בדצמבר, עמדו לרשותה 35.8 מיליון דולר בקופת המזומנים. מדובר בקופה דשנה, שאמורה לאפשר לה לעמוד ביעדיה, לאור העובדה שאשתקד "שרפה" בפעילויותיה 2.8 מיליון דולר בלבד. גם התוכנית להגדלת ההשקעה במו"פ לכ־5 מיליון דולר ב־2011 לא צפויה לזעזע את קופת החברה. אם תרצה, תוכל אבוג'ן לממש את אופציית המכר שהעניקה למונסנטו, ולהעשיר את הקופה ב־12 מיליון דולר נוספים.

 

השורה התחתונה 

סיכוייה של אבוג'ן לצלוח את שלבי הפיתוח ולהגיע למכירות משמעותיות גבוהים בהשוואה לחברותיה למדד הביומד. בתחום האנרגיה החלופית עשויה החברה להציף ערך.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x