$
מט"ח וסחורות

מדריך "כלכליסט" - הנפט מזנק? כל מה שאתם צריכים לדעת על הזהב השחור

במקום העבודה מדברים על עליית מחיר הנפט ואין לך מושג מה קורה? "כלכליסט" מכניס אותך לעניינים עם מי שולט בשוק הנפט, מי קובע את המחירים, למה לא צריך להתרגש שהנפט עולה מעבר ל-100 דולר לחבית וכמה נפט יש בכלל בחבית

שי סלינס 13:2826.02.11

הנפט עלה לכותרות בימים האחרונים בעקבות המהומות במדינות ערב והזינוק במחיר לחבית נפט ואנחנו רצינו לעשות לכם קצת סדר. אז מי קובע את המחירים, מה באמת חשוב במחיר הדלק שאתם משלמים ואיך אפשר לייבא נפט בקליק אחד? כל הכלים לשלוט בנושא השיחה החם.

 

א

 

אופ"ק - ללא ספק הקרטל האכזר ביותר לכיס שלכם. אופ"ק (OPEC) הוא ארגון המדינות המייצאות נפט שחברות בו: אלג'יריה, איראן, עיראק, כווית, לוב, ניגריה, קטאר, ערב הסעודית איחוד האמירויות, ונצואלה, אנגולה ואקוודור.

 


מטרתו הרשמית של הארגון היא לקבוע עם חברות הנפט את קצב הפקת הנפט. מטרתו הלא רשמית היא לשלוט במחירו של הנפט, כלומר להעלות את מחיר הנפט על ידי קביעת מכסות הפקה לכל אחת מהמדינות החברות. בניגוד לקרטלים אחרים שאפשר להילחם בהם, הכח של אופ"ק הוא עצום - החברות בו שולטות ב-75% מעתודות הנפט של העולם.

 

אצות - מקורו של הנפט הוא באצות ובצמחים שונים אשר הצטברו בקרקעית האוקיינוסים במשך מאות מיליוני שנים. עם הזמן, ללא נגישות לחמצן וליצורים אחרים שיאכלו ויעזרו בפירוק החומר הביולוגי באצות, התרחשו שינויים כימיים שהפכו את שיירי האצות לנפט.

 

אבנר - שותפות אבנרשבשליטת קבוצת דלקהינה שותפות חיפושי הגז המובילה בארץ יחד עם אחותה דלק קידוחים. היום הבעלות על החברה היא הציבור יחד עם יצחק תשובה ושותפים אחרים. השם אבנר מגיע ממייסדה אליהו בן נחום רוזנברג שהיה הגיאולוג הראשון שלה ועדיין זוכה לקבל שכר נאה מאבנר.

 

תכירו: אליהו בן נחום רוזנברג - האיש שמאחורי אבנר תכירו: אליהו בן נחום רוזנברג - האיש שמאחורי אבנר צילום: עמית שעל
 

ב

 

באר נפט - דמיינו לעצמכם שאתם מנערים בקבוק שמפניה, פותחים את הפקק ויוצא נפט. כך פועלת באר הנפט. ישנו בור קידוח אשר דרכו מתבצעת שאיבת הנפט, בעוד הנפט נמצא בלחץ עצום מתחת לפני האדמה והוא יוצא מהצינור אשר משחרר את הלחץ בפתח באר הנפט. ככל שיש יותר גז כך הלחץ עולה והנפט נדחף מעלה בצורה טבעית.  

 

מה דעתך על מניית דלק קבוצה:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

ברנט - למעלה מ-100 סוגי נפט מופקים מהנפט הגולמי, אולם הסוג הנפוץ ביותר בעולם הוא נפט מסוג ברנט (Brent Crude Oil). מקורו של הברנט הוא מהים הצפוני. זה סוג הנפט הנפוץ במדינות אירופה, אפריקה, המזרח התיכון וגם במדינת ישראל. מחיר הברנט, שאיכותי יותר מהטקסני (ע"ע) ורלוונטי יותר לגבינו, כבר חצה בתחילת פברואר את רמת 100 דולר לחבית והוא נסגר אתמול ברמה של 112 דולר לחבית. 

 

ג

 

גבעות עולם – שותפות חיפושי נפט המעניינת ביותר בארץ. החברה, שמחפשת נפט באזור ראש העין, עורכת בימים אלה מבחני הפקה ושואבת כ-1,000 חביות ביום. למרות זאת, ואם כל האופטימיות והרצון הטוב של אנשי גבעות עולם, נראה שבקרטל אופ"ק אפשר להישאר רגועים (לפחות מזה).

 

טוביה לוסקין, הגיאולוג הראשי של גבעות עולם בשדה מגד הסמוך לראש העין טוביה לוסקין, הגיאולוג הראשי של גבעות עולם בשדה מגד הסמוך לראש העין צילום: מאיר פרטוש

 

גופרית - ככל שכמות הגופרית גדולה יותר כך יהיה תהליך הניקוי והזיקוק ארוך יותר ולכן הנפט פחות אטרקטיבי. כמות גופרית של יותר מ-1% נחשבת גבוהה ואילו רמות נמוכות של גופרית יהפכו נפט למתוק ואיכותי יותר.

 

גז טבעי - דלק מאובן שמורכב בעיקר ממתאן (70%-90%) ועוד סוגי גז שונים. למעט הים התיכון, בשדות הנפט נמצאת גם כמות גדולה של גז טבעי, אבל גם אצלנו יש סיכוי למציאת נפט וגז במאגר אחד.  

 

ד

 

דלק - המרכיב העיקרי בישראל למחיר הדלק הוא מס למדינה, כמעט 60% מערכו, והיתר מורכב כך: חישוב של מחיר הדלק המזוקק הממוצע בנמל לאוורה בדרום צרפת ב-5 הימים האחרונים של החודש, תוספת של הוצאות שינוע, דלף, אחזקה והמרה לשקלים (משום מה, בשער הגבוה של בנק לאומי בסוף החודש בשעה 13:00).

 

ה

 

הלמן אלדובי - בית השקעות קטן שקרן נאמנות שלו השקיעה בשותפויות הגז בשלב מוקדם ושיחקה אותה. מאז קיבלו העומדים בראשות בית ההשקעות, אורי אלדובי ורוני הלמן, רעיון שגם הם יכולים להיות ברוני נפט. לפני כשנה הקימו חברת חיפושי נפט וכך, עם ניסיון מזערי בתחום גייסו ממשקיעים בתל אביב מעל ל-100 מיליון שקל ואפילו אורי אלדובי כבר מונה ליו"ר איגוד מחפשי הפט והגז בישראל. האם מדובר בסממן לשיגעון הנפט והגז האוחז את ישראל? תגידו אתם.

 

הפקה - בסיום שלב הקדיחה בכל קידוח נפט לאחר ניתוח המידע ישנן שתי אפשרויות: נטישת קידוח או ביצוע מבחני הפקה. בעזרת המידע המתקבל במהלך הקדיחה ובהתבסס על ניתוח הממצאים נבחרים אזוריים המהווים פוטנציאל להפקה. במהלך המבחן נעשות פעולות הגורמות לנוזלים או לגז שבמקטע הנבחן לזרום החוצה מבור הקידוח. מטרת מבחן ההפקה לבדוק איזה סוג נוזלים או גז יש במקטע ואת קצב ההפקה הצפוי.

 

ו

 

ודאות - בעסק הזה אין ודאות וכל עוד הנפט לא נשאב, לא ניתן לדעת כמה נפט יש במאגר. תחילה דרך מודלים שונים ואחר כך באמצעות מבחנים שונים ניתן לקבל אומדן שמחולק לרמות שונות של ודאות להפקה ולפי זה בונים מודל לתמחור שדה הנפט. 

 

ועדת ששינסקי - גילויי הגז הביאו להתמרמרות לגבי נתח המדינה מהרווחים. לפני מספר ימים אושרו בממשלה אבל בקרוב הן יעמדו במבחן ועדת הכספים וזה לא הולך להיות פשוט.   

 

ז

 

זיקוק - פירוק הנפט הגולמי למרכביו בטמפרטורות שונות. כיום קיימות מגוון שיטות לזיקוק הנפט המותאמות לסוגי הנפט השונים. בישראל קיימים היום שני בתי זיקוק - בחיפה ובאשדוד.  

 

ח

 

חבית – חבית אחת מכילה כ-159 ליטר של נפט. תודו שפתאום 100 דולר לחבית לא נשמע כל כך יקר.

 

חוזים עתידיים - עיקר המסחר העולמי בנפט נעשה באמצעות חוזים עתידיים (Futures) בבורסת הסחורות של לונדון וניו יורק. הנפט מסוג ברנט (הנפוץ ביותר בעולם) נסחר בלונדון וכל סוחר יומי בנפט יאמר לכם שכל מחירי הסחורות בעולם עוקבים בעצם אחרי מוצר אחד - הברנט.

 

למעשה חוזים עתידיים על נפט קיימים בכל חודש בשנה. המשמעות היא שאם ברצונכם לרכוש 1,000 חביות נפט גולמי ולקבל אותם בעוד חצי שנה, כמה לחיצות על העכבר וחצי שנה מהיום תוכלו לאסוף את החביות מהנמל.

 

ט

 

טוביה לוסקין - הגיאולוג המפורסם ביותר בתחום חיפושי הנפט בישראל. הוא הקים את שותפות גבעות עולם שמאז שנות ה-90 מחפשת נפט בשדה מגד ליד ראש העין. לוסקין, יליד מוסקבה שהוסמך כגיאולוג באוניברסיטת מוסקבה בשנות ה-60, היגר לקנדה ומשם לראש העין, שם הוא מאמין קבור נפט. אכן, לוסקין צדק ובשדה יש נפט אבל השאלה הגדולה היא האם מדובר בכמות מסחרית או ששוב זה יגמר במפח נפש. לפחות בדבר אחד אפשר להתגאות: לוסקין הפך את מקצוע הגיאולוגיה למרתק ובזכות ההודעות של גבעות לבורסה, כבר כולנו הפכנו בעל כורחנו למומחי נפט.

 

טקסס – הנפט הגולמי של מערב טקסס (West Texas Intermediate) משמש כעוגן למחירי הנפט בעולם. אם אתם שומעים שמחיר חבית נפט עומד על 100 דולר למשל, אז סביר להניח שמתכוונים לנפט גולמי מסוג WTI. זהו לא הנפט הנפוץ ביותר בעולם אבל במהלך השנים התרגלו להשתמש במחיר שלו על מנת לצטט מחיר חבית נפט. הנפט מסוג WTI נחשב לאיכותי במיוחד, קל יותר מהברנט ומופק בדרום ארצות הברית ובמפרץ מקסיקו.

 

י

 

יחידת השתתפות – או בקיצור יהש. יחידת השתתפות בשותפות מוגבלת היא המקבילה של מניה בחברה בע"מ עם שינויים קלים, במיוחד בענייני מיסוי. מקובל להשתמש ביחידות בחיפושי נפט וגז אך גם בחברות להפקת סרטים כמו סינמה יה"ש.

 

כ

 

כבידה - מדד המציין מה משקלו של נוזל כלשהו ביחס למים. אם כבידת ה-API (סטנדרט הנקבע במכון הנפט האמריקאי) שלו גדולה מ-10, הוא קל יותר וצף על פני המים; אם היא נמוכה מ-10, הנוזל כבד יותר ושוקע. משתמשים בכבידת API על מנת להשוות בין הצפיפות היחסית של מוצרים המופקים מנפט גולמי.

 

ל

 

לבנט - כינוי לאזור המזרח התיכון ובהקשר של נפט, אגן גיאולוגי במזרח הים התיכון - מהדלתא של הנילוס ועד חופי לבנון - לפני כשנה העריכו בארה"ב את שווי הנפט והגז בלבנט בכ-400 מיליארד דולר.

  

מ

 

מזרח תיכון - רוב מקורות הנפט בעולם נמצאים אצל שכינינו במזרח התיכון, ובשאיפה שבקרוב גם אצלנו. ייחודו של הנפט במזרח התיכון הוא בהימצאותו קרוב יותר לקרקע באופן משמעותי לעומת שאר אזורי העולם, דבר המבטיח הוצאות הפקה נמוכות יותר ואיכות גבוהה יותר של הנפט.

 

נ

 

נפט – אז לפי ההגדרה במילון "נפט הוא נוזל סמיך בצבע שחור, חום או ירוק ובעל ריח חזק, אשר קיים ברובד העליון של קליפת כדור הארץ". 

 

מפעל לזיקוק נפט בגיברלטר מפעל לזיקוק נפט בגיברלטר צילום: בלומברג

 

ס

 

סין - קידוח באר הנפט הראשון בהיסטוריה החל, למרבה ההפתעה (או שלא) דווקא בסין בסוף במאה הרביעית. הבאר הראשונה בהיסטוריה היתה בעומק מוערך של 240 מטר וכמובן שבאותם ימים הפקת אנרגיה זה לא היה משהו שעבר לסינים בראש, הם בעיקר השתמשו בנפט לאיטום והדבקה של גגות בתים.

 

ספקולנטים – חשוב להבין שנפח המסחר היומי בבורסות החוזים העתידיים בעולם מורכב מסוחרים שצריכים את הנפט לשימושים שונים, ומצד שני מסוחרים שאין להם כל רצון בסחורה עצמה והם בסך הכל רוצים להרוויח את לחמם משינויים במחיר, סוג זה של סוחרים נקרא ספקולנטים.

 

לספקולנטים תפקיד מרכזי ביותר בשוק: הם בעצם אלו שמספקים נזילות לשווקים, ומפגישים בין הקונים לבין המוכרים. בעבר היו הערכות על כך שהספקולנטים מהווים כחצי מכלל הסוחרים בשוק האנרגיה העולמי, ואילו היום ההערכות מדברות על כל שמשקלם עלה ל-80% מכלל נפח המסחר.

 

ע

  

עמוד הנפט - המרחק שבין האזור הגבוה ביותר במבנה שבו מצוי מאגר נפט לאזור הנמוך ביותר, אזור המגע עם הנפט. ככל שעמוד הנפט ארוך יותר, הפוטנציאל להפקת נפט גדולה יותר.

 

פ

 

פנסילבניה - תעשיית הנפט בארצות הברית החלה בשנות ה-50 של המאה ה-19 בפנסילבניה. בארות הנפט הראשונות בפנסילבניה רוקנו במהרה דבר שהוביל לתעשיית נפט הולכת וגדלה בטקסס, באוקלהומה ובקליפורניה.

 

צ

 

צריכה - בראש המדינות שצורכות נפט עומדת ארצות הברית. ארצות הברית היא שיאנית צריכת הנפט העולמית, וצורכת כרבע מהנפט בעולם. במקום השני לא הרחק מאחור נמצאת סין ולאחר מכן יפן, גרמניה ורוסיה. 5 המדינות האלו צורכות ביחד 45.7 אחוז מכלל צריכת הנפט העולמית. רוסיה אגב, היא המדינה היחידה בחמשת שיאניות צריכת הנפט, שמספקת לעצמה את מלוא הצריכה ועדיין יש לה רזרבות נכבדות ליצוא.

 

ק

 

קידוח אופקי - קידוח זה מתבצע על ידי הורדת צינורות עם חומרי נפט על מנת לפוצץ את שכבות הסלע אשר כולאות את הנפט בתוכן. הסלעים מתרסקים ואז הנפט יכול לזרום מהן ולאפשר שאיבה מהירה יותר. בקידוח האופקי השתמשו באתר חיפוש הנפט מגד.

 

ר

 

רציו - שותפות רציו שהוקמה למטרת חיפושי נפט וגז על ידי משפחות לנדאו ורוטלוי ב-1992. עד למציאת פוטנציאל הגז באתר "לוויתן" לא מצאה רציו מאגר משמעותי. על מנת לגייס את המימון הרב ואת הידע הטכני הנדרש לביצוע חיפושי נפט וגז בים מכרה רציו לפני כ-4 שנים 85% מהזכויות ברישיונות רציו לידי קבוצת דלק, אבנר, דלק קידוחים ולנובל אנרג'י.

 

ש

 

שיא - 11 ביולי 2008, היום שבו מחיר הנפט הגיע לשיא כל הזמנים - 147.27 דולר לחבית.

 

ת

 

תשובה – סביר להניח שהשם הראשון שקופץ לכם לראש כשאומרים לכם את המילה נפט זה יצחק תשובה. תשובה נולד בשנת 1948 למשפחה בת 8 ילדים שעלתה לישראל בהיותו בן חצי שנה. בגיל 12 יצא לעבוד כדי לעזור בפרנסת משפחתו. לאט לאט התפתח מעבודות ביצור בסיני לקבלן מוכר. בשנת 1998 עשה קפיצת מדרגה ורכש את השליטה בחברת דלק. תשובה האמין במציאת גז בחופי ישראל ולכן דלק הקדישה בחיפושים ממון רב שגם השתלם. מאוד השתלם. בינואר 2009 נודע לתשובה כי בקידוח תמר שנערך מול חופי חיפה נתגלו עתודות גז. סביר להניח שגם לכם נצבט מעט הלב כשתשובה אמר את המשפט המפורסם בסמוך למציאת הגז: "אין לי ספק שזהו יום חג למדינת ישראל". חג שמח.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x