$
בורסת ת"א

עמוס לסקר: "אספקת הגז מקידוח תמר לא תגיע לפני 2014 וגם זה לא וודאי"

לדברי מנכ"ל חברת החשמל, "המעבר לשימוש בגז בחברת החשמל הביא לחסכון של 35 מיליארד שקל מ-2004 ועד היום. ב-2012 הגז הטבעי יהווה 40% מהדלקים שישמשו את חברת החשמל". עם זאת הדגיש את הסכנה שביצירת תלות בשימוש בגז הטבעי וזאת משום שכיום אין מערכת גיבוי למערכת הולכת הגז בישראל

סיון איזסקו 23:0528.07.10

אספקת הגז הטבעי מקידוח תמר תגיע אולי בשנת 2014. וגם זה לא וודאי", כך אמר הערב מנכ"ל חברת החשמל עמוס לסקר, בפאנל שערכה לה"ב בהשתתפות צביקה גרינפלד מנכ"ל דלק קידוחים הפורש, צביקה גרינפלד ודקאן הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, אשר טישלר. 

 

לסקר ציין כי "המעבר לשימוש בגז בחברת החשמל הביא לחסכון של 35 מיליארד שקל מ-2004 ועד היום. ב-2012 הגז הטבעי יהווה 40% מהדלקים שישמשו את חברת החשמל".

 

לסקר הדגיש את הסכנה שביצירת תלות בשימוש בגז הטבעי וזאת בייחוד לאור העובדה כי כיום אין מערכת גיבוי למערכת הולכת הגז בישראל. "מערכת ההולכה עוברת בצינור אחד ממצרים. רעידת אדמה אחת ואין גז ממצרים", אמר. הוא הביא לדוגמה את הולנד, שם קיימת לדבריו מערכות הולכת גז טבעי המגבות האחת את השנייה וזאת על אף שהשימוש בגז טבעי מהווה כ-25% מסף הדלקים שמשמשים את תחנות הכח.

 

לפיכך סבור לסקר, כי על הממשלה לקבל החלטה ביום ראשון הקרוב להקים תחנת כוח דו דלקית באשקלון (פרויקט D) וזאת במקום התוכנית כיום להקמת תחנת כח פחמית.

 

לדבריו, הפתרון של תחנת כח דו דלקית אמנם ייקר את עלות ההקמה בכמיליארד דולר ויעכב את הפרויקט בכשנתיים, אך יאפשר לעשות שימוש שוטף בגז וימנע השבתת התחנה במקרה של בעיות בהספקת הגז. לדבריו, תחנה כזו תאפשר ליהנות מפליטת CO2 הנמוכה בחצי מהפליטה שתיווצר על ידי שימוש בפחם (בעת תקלה בהספקת הגז).

 

בהתייחס להתייעלות הדרושה בחברת החשמל אמר לסקר: "חברת החשמל עובדת היום כמו שעבדה לפני 15 שנה. יש לפתור את מקדם היעילות". הוא הוסיף עם זאת כי סך ההוצאה של חברת החשמל על כוח אדם מסתכמת כיום בכ-8%-9% בלבד.

 

"לחברת החשמל אין הרבה מה להתייעל"

 

אשר טישלר דקאן הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב אמר כי "לחברת החשמל אין הרבה מה להתייעל. עיקר ההוצאות של החברה זה דלק וציוד (הקמת תחנות כח). עלויות כח האדם הן שוליות. צריך להפריט את חברת החשמל אבל זה לא מאד דחוף".

 

לדבריו, "מחירי החשמל בישראל נמוכים. נמוכי מדי בהשוואה לעולם. אמינות החשמל גבוהה. חברת החשמל התייעלה מאד מאז 1997 ועד היום. החוב של חברת החשמל ביחס להון הוא בדומה למקובל בעולם. מצב החברה לא קשה".

 

כיום קיבולת ייצור החשמל של חברת החשמל עומד על כ-12 אלף קילווט ותריכת השיא הגיע בחודש שעבר ל-10.7 אלף קילווט. טישלר טוען כי על ידי פתיחת השוק לתחרות ניתן יהיה להסתפק בקיבולת ייצור של 7 אלף קלווט בלבד. זאת על ידי שינוי שיטת התמחור כך שבשעות השיא יזנק המחיר בשיעורים חדים דבר שיקטין את הצריכה בשעות אלו. "זה מה שהולך לקרות וזה מה שקרה בחו"ל. רוב הזמן המחיר יהיה סביר, ובשעות העומס המחיר יהיה גבוה. במערכת הזו יהיו הרבה הפסקות חשמל כי לא ניתן יהיה לעדכן את הצרכנים בזמן אמת על התייקרות מחיר החשמל", אמר.

 

"אני מציע להעלות את מחיר החשמל באופן מהותי כבר היום כדי לצמצם ביקושים", אמר טישלר וקרא לשקול "ברצינות רבה לייצר חשמל ע"י גרעין" .

 

טישלר הציג נתונים מדאיגים לפיהם "הנזק של שני ימי הפסקת חשמל זה 3% מהתוצר הלאומי". נתונים אלו יכולים להסביר גם את החשיבות שרואה לסקר בהימנעות מיצירת תלות בגז הטבעי שהספקתו נחשבת לפחות אמינה מאספקת פחם.

 

צבי גרינפלד מנכ"ל דלק קידוחים, שהודיע לאחרונה על פרישתו מהחברה לטובת בחינת כיוונים חדשים, התייחס לשיח הציבורי על העלאת גובה התמלוגים מקידוחי הגז למדינה. "לא בריא שעושים שינויים במערכת חייה ותוססת. היה לנו הרבה פעמים קשרים עם חברות בינ"ל. ניסינו לעניין חברות בינ"ל ומשום מה חברות גדולות לא אוהבות לבוא לארץ. מניסיון שלנו הן לא אוהבות להגיע. כל דבר כזה שמשנה דברים רטרואקטיבית מקשה עוד יותר על הבאת שחקנים בין לאומיים לארץ. המצב קשה כבר היום אז למה להקשות".

 

בהתייחס לקידוח לוויתן אמר גרינפלד כי "הכמות בלווייתן לא תהיה מיועדת לשימוש בארץ" וזאת כמובן במידה ובקידוח המתוכנן אכן יוכח כי מדובר בתגלית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x