$
בורסת ת"א

נובל אנרג'י: סיכוי של 50% שמאגר לוויתן כפול ממאגר תמר

תוצאות המיפוי התלת ממדי מעלות כי קיים סיכוי של 50% להמצאות 16 TCF גז טבעי במאגר לוויתן, בשליטת קבוצת דלק ורציו. החברה שמנהלת את הקידוח סבורה כי בקידוחים שלה במזה"ת מאגרי גז טבעי בהיקף כולל של 30 TCF. נובל העלתה את הערכתה לכמות הגז בתמר ל-8.4 TCF

שהם לוי 07:3403.06.10

מאגר לוויתן מתברר כלוויתן אמיתי. נובל אנרג'י פרסמה באתר האינטרנט שלה עדכון לקראת כנס האנליסטים שיתקיים היום (ה') בו סיפקה לראשונה הערכות לגבי מאגר רציו-ים. נובל אנרג'י מעריכה כי יש סיכוי של 50% שמאגר לוויתן גדול פי 2 ממאגר תמר, כלומר כמות הגז שבו עומדת על 16 Tcf. כמו כן התגלית המוכחת בסבירות של קרוב ל-100% במאגר היא 3 Tcf.

 

בנוסף מעדכנים בנובל אנרגי' את הערכותיהם לגבי מאגר תמר וגורסים כי הוא גדול ב-33% ממה שהוערך בעדכון האחרון שמסרה נובל - 8.4 Tcf (כ-453 Bcf). ההערכות הכוללות והמעודכנות של נובל אנרג'י מדברות על כך שבכלל אזורי הרשיונות שלה במזרח התיכון יש 30  Tcf של גז.

   צילום: אלבטרוס

 

בדיווח רשמי מסרו השותפויות בקידוח רציו כי בכוונת נובל אנרג'י לערוך קידוח אקספלורציה ראשון בפרוספקט לוויתן שיחל ברבעון האחרון של שנת 2010.

 

בנוסף, נובל אנרג'י הודיעה כי היא ממשיכה בתוכניות לקראת פיתוח מאגר תמר שכוללת בין היתר התקשרות עם גורמים ממשלתיים במטרה לקבוע את המקום הסופי של מאגר הקליטה, שנמצא במחלוקות.

 

בנובל אנרג'י אומרים שגילויי הגז שלה צפויים לספק את הצרכים של ישראל ב-35 השנים הקרובות, זאת על פי ההערכות לביקושי הגז לשנת 2012.

 

אסי ברטפלד, מנכ"ל קבוצת דלק אמר בתגובה לפרסום של נובל אנרג'י: "עדכון רזרבות הגז של מאגר תמר מגדיל את ערך האחזקות שלנו במאגר וסביר להניח גם את הרווחיות שתנבע ממאגר זה. הודעת נובל על הסתברות של 50% למציאת גז או נפט בפרוספקט לויתן הנם בשורות טובות מאוד ויש להיערך לקידוח ברישיון הנ"ל בהקדם. אם יתגלה ברישיון מאגר גז או נפט תהפוך ישראל למדינה שלא תלויה באנרגיה ממקורות זרים".

 

 

המסע ליוסטון

 

נציגי קבוצת דלק ורציו, השותפות בזכויות ברישיון חיפוש הגז באתר הקידוח רציו ים (המכונה "לוויתן"), עשו אמש את דרכם למשרדי נובל אנרג'י ביוסטון, כדי לקבל עדכון מהשותפים האמריקאים על תוצאות המיפוי התלת־ממדי שנערך באתר לוויתן.

 

מטעם רציו נסע לפגישה מנכ"ל החברה ואחד הבעלים, יגאל לנדאו. מטעם קבוצת דלק נסעו גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיהוצבי גרינפלד, מנכ"ל דלק קידוחים.

 

בעקבות השלב הקודם של המיפוי הדו־ממדי שבוצע באתר לוויתן, בנובל אנרג'י אמרו כי באתר זוהו כמה פרוספקטים פוטנציאליים גדולים יותר ממבנה תמר - כלומר, אינדיקציה לכמות גז אפשרית גדולה יותר. על פי תוכניות שנובל אנרג'י הציגה בעבר, יישקל ביצוע קידוחי אקספלורציה נוספים באתר בשנים 2010–2011, בכפוף לתוצאות חיוביות בסקרי המיפוי.

 

בעלי הזכויות העיקריים ברישיון רציו ים הם נובל אנרג'י (39.66%), דלק קידוחים(22.67%), אבנר (22.67%) ורציו (15%). השטח המכונה לוויתן נמצא כ־130 ק"מ מערבית לחיפה. עומק המים באזור הוא 1,200–1,700 מטר. השותפות בקידוח הוציאו עד כה סכום כולל של כ־29 מיליון דולר לביצוע מבחנים סיסמיים למיפוי תלת־ממדי של האזור.

 

בטרם פורסמו ההערכות החיוביות בנוגע לתוצאות המיפוי התלת־ממדי, נרשמה אמש, לקראת סוף המסחר בבורסה בתל אביב, עצבנות חריגה במסחר בניירות הערך של אבנר, דלק קידוחים ורציו. בימי המסחר הקודמים רשמו יחידות השתתפות אלה דווקא עליות שערים בציפייה לחדשות טובות.

 

רציו צנחה אתמול  ב־21.35% למחיר של 15.1 אגורות ליחידת השתתפות, המייצג לשותפות שווי שוק של מיליארד שקל. יחידות ההשתתפות של אבנר ודלק קידוחים, המחזיקות גם בזכויות בקידוחי תמר, דלית וים תטיס, רשמו אתמול ירידות שערים של 5.23% ו־4.89% בהתאמה. החברה־האם, דלק אנרגיה, ירדה ב־4.23%.

 

יצחק תשובה - המרוויח הגדול ממאגר לוויתן

 

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, הוא בעל הזכויות הישראלי הגדול ביותר ברישיון לוויתן. בסוף 2009, במקביל לתחילת ביצוע הסקר התלת־ממדי באתר הרישיון, החליטה קבוצת דלק להשקיע גם במניות נובל אנרג'י, וכיום שווי האחזקה הוא כ־100 מיליון דולר. את מרבית מניות נובל רכשה קבוצת דלק במחיר הדומה למחיר השוק אתמול - כ־60 דולר למניה.

 

בעלי השליטה בשותפות רציו זה כ־18 שנה הם יגאל לנדאו וליגד רוטלוי. משפחת לנדאו מוכרת בעיקר מתחום הנדל"ן ומחזיקה גם כ־25% ממניות בנק אגוד. רוטלוי היא משפחת תעשיינים ותיקה.

 

גם לאחר הסקר התלת־ממדי, חיפושי הגז באתר לוויתן עדיין נמצאים בשלב ראשוני. תוצאה סופית לגבי הימצאות גז תיוודע רק לאחר ביצוע קידוח וקידוח אימות. בקידוח תמר, למשל, העלה המיפוי התלת־ממדי הסתברות של 30% בלבד להימצאות גז. סקר דומה בדלית העלה הסתברות של 35% להימצאות גז. הקידוחים שבוצעו הוכיחו שאכן קיים גז בשני המאגרים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x