$
בורסת ת"א

בארי לויט סוגר את הדלת: "לא אמכור את תרו לסאן גם ב־30 דולר למניה"

לדברי מייסד חברת התרופות מחיפה, הסכסוך על מכירת תרו לסאן הוא לא עניין של כסף אלא נושא עקרוני. "אני לא רוצה להכתים את המוניטין שלי"

שי אספריל 07:0117.09.09

1. פרולוג

 

במשרד גדול ברחוב אנדהרי במומבאי יישב היום דיליפ שנגוואי ויבקש לקרוא גרסה מתורגמת של הראיון הזה. שנגוואי, יו"ר חברת התרופות ההודית סאן, עוקב בשנה וחצי האחרונות אחרי כל מילה שיוצאת מפיו של בארי לויט, המייסד ובעל השליטה בחברת התרופות החיפאית תרו.

 

לויט, איש חייכן בן 74, אשר למרות החום הישראלי של תחילת ספטמבר מגיע לראיון עם "כלכליסט" לבוש במקטורן ועניבה, מוחק את החיוך כשהוא מדבר על שנגוואי, האיש שאיתו הוא נמצא במאבק שליטה קשה על תרו.

 

מה דעתך על מניית תרו:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

אף שחילופי ההאשמות בין השניים אינם דבר חדש - על רקע המאבק המשפטי שעדיין מתנהל בין תרו לסאן - החליט לויט לפתוח חזית חדשה, מעט תמוהה. האם מדובר במהלך לגיטימי ונכון או במניפולציה שקופה של אדם מיואש החושש לאבד את השליטה בחברה שהקים? אתם תחליטו. אבל לפני כן - מעט רקע.

 

בשנת 2006 נקלעה תרו לקשיים תזרימיים ונזקקה למזומנים. סאן הגישה לה סיוע חירום וקיבלה בתמורה כ־36% מהון המניות שלה. נוסף על כך הציעה סאן לרכוש את כל מניות תרו במחיר של 7.75 דולרים למניה, ותרו הסכימה.

במאי 2008 השתפר מצבה הכלכלי של תרו והיא ביקשה לבטל את הסכם המיזוג בשל מה שכינתה "המחיר הנמוך של העסקה". בסאן הציעו להעלות את המחיר ל־10.25 דולר למניה, אבל חלק מבעלי המניות של תרו התנגדו בתוקף.

ואז החלה המלחמה.

 

סאן ביקשה לממש זכות שניתנה לה בהסכם המיזוג לרכישת מניות המייסדים, משפחות לויט ומורוס, במחיר של 7.75 דולרים למניה. בתרו התנגדו והגישו בקשה לבית המשפט המחוזי בטענה כי מימוש האופציה סותר את חוק החברות. בית המשפט דחה את עמדת תרו, ולויט הבין שאם לא יוגש ערעור יאבד את השליטה במחיר נמוך למדי. הערעור הוגש, ובית המשפט העליון המליץ לצדדים להיכנס להליך גישור - אך גם זה נכשל. כעת ממתינים שני הצדדים לפסיקת בית המשפט. בינתיים שולף לויט קלף מחפיסה אחרת.

 

2. קלף חזק

 

מייסד החברה הישראלית פותח את דבריו בהחלטה של מינהל המזון והתרופות האמריקאי, FDA, לסגור ביוני האחרון מפעל במישיגן של חברת קראקו הנשלטת על ידי סאן, בשל ליקויים חמורים בייצור. "מה שלא ידענו כשחתמנו על ההסכם עם סאן הוא שלדעתי הם אינם יודעים לנהל מפעל תרופות. לא ידענו על הבעיה שלהם עם FDA. אני, כרופא, הדאגה הראשונה שלי בחיים היא בריאות הציבור. בחרתי להרוויח כסף על ידי עזרה לאנשים ולא בדרכים אחרות".

 

והוא ממשיך בלי לקחת אוויר: "הבעיה היא שאותם אנשים שהביאו את קראקו למצבה הם האנשים שעשויים להחליף אותי, וזה יכול להשפיע על שמה של ישראל בעיני האמריקאים. הצבא האמריקאי, למשל, לא קונה תרופות מהודו, וזה מה שיכול לקרות גם לישראל. זה לא ישפיע רק על תרו אלא גם על טבע, פריגו וחברות תרופות אחרות".

 

(סאן בתגובה: הצבא האמריקאי קונה תרופות רק ממפעלים בצפון אמריקה ובישראל, כך שהצגתה של הודו כיוצאת מן הכלל חוטאת לאמת. מפעלי החברה שבארה"ב כן מוכרים לצבא).

 

גם המפעל שלכם בקנדה קיבל אזהרה מ־FDA. האם זה אומר שגם אתם לא יודעים לנהל מפעל תרופות?

"אנחנו עובדים עם FDA, אין לנו בעיות איתם. תהיה חקירה, אבל אני לא צופה בעיות. הצבא האמריקאי עדיין קונה תרופות מהמפעל שלנו בקנדה. זה לא כמו אצל קראקו. הממשל לא סוגר מפעל במישיגן כל כך בקלות".

 

בוא ניקח מצב שבו יהיה משקיע חדש שיהיה מוכן לרכוש את תרו במחיר הוגן, ובוא נניח שהוא יהיה מהודו, האם תהסס למכור?

 

(שתיקה ארוכה).

 

"אין לי דבר נגד הודו. אני מכיר את סיפלה (חברת תרופות ממומבאי - ש"א), והייתי מוכן למכור לה את השליטה, אבל אני לא רוצה להכתים את המוניטין שלי. אני רוצה שיזכרו את ד"ר לויט כמי שניהל מנהל מחלקה קרדיולוגית ושעבד במשך 21 שנה ב־FDA, ולא כמי שמכר את החברה לאנשים שניהלו מפעלשנסגר".

 

אמרת שצבא ארצות הברית לא קונה מחברות הודיות. אז אולי תחשוש למכור את תרו לכל חברה הודית, לאו דווקא לסאן.

"אני לא אנטי הודי. לא כל ההודים אותו דבר, כשם שלא כל היהודים הם אותו דבר. יש חברה מסוימת שאיתה יש בעיה. לחלק מהחברות יש לי הערכה. אגב, אני יכול לומר שמרגע שסאן רכשה את המניות בתרו, שום חברה הודית לא רצתה לעשות איתנו עסקים. (סאן בתגובה: אם זה נכון, הדבר נובע מהתנהלותה של תרו ולא של סאן).

 

 צילום: בלומברג

 

3. תג המחיר

 

אז אתה אומר שהיום לא היית נכנס לעסקה עם סאן.

"נכון".

 

עד לפני כמה חודשים הוויכוח עם סאן היה על המחיר. לפני חצי שנה הסכימו בעלי המניות של תרו למכור את החברה ב־15 דולר למניה. כיום נסחרת המניה סביב מחיר של 9 דולרים. לאור מה שאתה אומר היום, גם אם סאן תבוא ותציע 30 דולר למניה, אתה לא תמכור.

"זה לא תלוי בי, אלא בבעלי המניות".

 

אז לא תמכור את מניותיך?

"כסף לא ישכנע אותי לעשות משהו שאני לא מאמין בו".

 

האם תמכור את מניותיך?

"אף אחד לא היה מציע לי 30 דולר, אבל לא אעשה דבר נגד העקרונות שלי".

 

אז אני רוצה להבין, אין סכום בעולם שיגרום לך למכור את מניותיך לסאן?

"מה שאני יכול לומר הוא שבעלי המניות יקבלו את ההחלטה. אם מישהו יגיש הצעה ב־30 דולר למניה, אני חושב שבעלי המניות יקבלו אותה בכל מקרה, בין אם זו תהיה חברה רוסית, הודית או כל חברה אחרת. אני לא אמכור לסאן, כי לא הייתי יכול להסתכל על עצמי במראה אחרי שמכרתי את החברה לאנשים הלא נכונים. האם בעלי המניות ימכרו? אני לא יודע".

 

אם דיליפ שנגוואי מגיש מחר הצעת רכש לכל מניות החברה ב־30 דולר למניה, האם תיענה להצעה?

"אם כולם מוכרים ואני לא, זה לא משנה. לא תהיה לי שליטה".

 

יש לך 40% בחברה, לכן אתה לא מחויב למכור את מניותיך גם אם השאר מוכרים. אם סאן מציעה מחר הצעה שכזאת, האם תיענה לה או לא?

"לא אמכור את המניות למי שלא ישמור על המוניטין של תרו".

 

אז לא תמכור לסאן.

"אם זה בשליטתי, ובלי שבית משפט יכפה עליי, מובן שלא אמכור".

 

4. על משפט ויחסי ציבור

 

יהיו אנשים שיראו בצעדו הנוכחי של לויט צעד נואש, במקרה הטוב. לאחר שבית המשפט המחוזי דחה את טענותיו, ולאחר שהגישור נכשל, הוא יודע שאם בית המשפט העליון יפסוק לרעתו הוא ייאלץ למכור את החברה שלו בזול. לדבריו, הוא לא ידע בעבר על הבעיות בקראקו (מה זה אומר עליו?), כשם שלא ידע שמימוש האופציה שלו תביא להתנגשות לכאורה עם חוק החברות. גורם הקשור לעניין הגדיר את זה יפה: כל טענה בפני עצמה נשמעת סבירה, אבל לא מתיישבת עם רצף האירועים.

 

יתרה מכך, יש המשוכנעים שאין זה הצעד הנואש היחיד של לויט, וכי הוא זה אשר גרם ליונה יהב, ראש עיריית חיפה, להתערב לטובתו. מדובר במכתב ששלח יהב לשר התמ"ת ובו הביע דאגה שאם סאן תרכוש את תרו, המפעל יעבור להודו. לאחר הבהרות חזר בו יהב מצעדו, ומסר כי הבין מההודים שהמפעל יישאר בישראל.

 

האם היה לכם קשר למכתב של יהב?

"לא פגשתי אותו מאז 2004, ולא היה לי שום דיבור איתו בנושא הזה".

 

מלשכתו של יונה יהב אישרו כי יהב פעל באופן עצמאי.

 

לויט. "לא אמכור כי אני ציוני, זה בדם שלי. אבא שלי ציוני ואימא שלי ציונית" לויט. "לא אמכור כי אני ציוני, זה בדם שלי. אבא שלי ציוני ואימא שלי ציונית" צילום: אוראל כהן

 

5. בעיית המידע

 

אם אתה כל כך מודאג מקראקו, למה לא ניסית לברר את הסוגיה עם דיליפ?

"הוא ידע על מה שקורה בקראקו, וכתב על זה בדו"ח השנתי שלו, אבל הוא לא ציין זאת בהצעת הרכש לבעלי המניות של תרו. יש לו מידע חיוני שהוא מספר לבעלי המניות שלו ולא מספר לבעלי המניות שלי".

 

סאן טוענת שאתם לא משתפים אותה בהחלטות ובמידע הקשור בתרו, אף על פי שהיא בעלת מניות מהותית.

"כי היו לנו בעיות בסוגיה הזו".

 

מה למשל?

"אני לא רוצה להיכנס לנושא הזה עכשיו, אבל אתייחס אליו בעתיד".

 

אז אתה אומר שסאן לא טובה היום לתרו. אם ככה, למה לא תציעו להם הצעה לרכוש את המניות. אתה אומר שתרו שווה היום לפחות 15 דולר למניה, למה לא תציעו לה את המחיר הזה?

"אני לא יודע. אנחנו לא במשא ומתן, אנחנו לא נפגשים יותר. לא אמרתי שלא אציע, אבל לא אדבר על מחירים בתקשורת".

 

6. סאגת הדו"חות

 

על סאגת הדו"חות הבעייתית של תרו נשפכו בריכות של דיו, אז נשתדל לקצר. מאז 2006 מתנהלת החברה בלי דו"חות כספיים מבוקרים, זאת לאחר בעיות של מלאי שהתגלו במאזניה. החברה נדרשה לתקן את דו"חותיה לאחור, עד 2003. כיום, שלוש שנים אחר כך, תרו עדיין חייבת למשקיעים דו"חות מבוקרים לשנים 2004–2009. כמו אחותה להתנהלות, חברת קומברס, אשר הצהירה על מועדי פרסום דו"חות וחזרה בה, גם בתרו מבלבלים את המשקיעים עם הצהרות חסרות בסיס.

 

מה קורה עם הדו"חות?

"זה לא חוסר מעש מצדנו. החברה מנסה, זה לא בשליטתה. אנחנו לא מסתירים כלום. אין רמז להונאה או למעשה לא חוקי, אבל זו תעשייה מסובכת. יש לטפל בתוצאות של שש שנים, אנחנו פעילים בשלוש מדינות, זה מסובך, אני לא יודע".

 

אולי זו הבעיה: שאתה לא יודע, ובכל זאת זה לוקח המון זמן. לפני כמה חודשים אמרתם שאתם עומדים להגיש דו"חות ל־2006-2004 ואז חזרתם בכם. מה קרה?

"אתה צודק. חשבנו שסיימנו. ואם תשאל אותי עכשיו מתי נסיים, אהסס כי אני לא רוצה להישמע שקרן".

 

אז אתה לא יכול לומר מתי יהיו דו"חות.

"הייתי רוצה, אבל אני לא יכול".

 

7. ציונות

 

אם זה היה תלוי בך, מה המצב האופטימלי מבחינת השליטה העתידית בסאן?

"השליטה תהיה בידי אנשים שלפחות גישתם למדינה ולבריאות בני אדם תהיה דומה לשלי. סוף פסוק".

 

כשהוא נשאל האם ימכור את מניותיו לחברה זרה כלשהי שתציע מחיר גבוה, אך תוציא את המפעל מישראל, הוא משיב בשלילה. אולי כי הוא יודע כי תסריט שכזה אינו עומד על הפרק וגם לא יעמוד בשנים הקרובות; אולי כי המאבק עם סאן כילה את כוחותיו והוא אינו רוצה לפתוח במאבקים נוספים מול העובדים; אולי כי הוא לא צריך את הכסף, ואולי פשוט כי הוא - כפי שהוא מציין בכל הראיון - ציוני.

 

"הרבה אנשים אומרים לי שזו גישה של לפני שלושים שנה, אבל אני אומר, אני לא אמכור כי אני ציוני, זה בדם שלי. אבא שלי ציוני, אמא שלי ציונית, כל המשפחה שלי ציונית, וגם אני ציוני!"

 

אז למה אתה לא גר בישראל?

"שאלה טובה. אשמח לגור בארץ, אבל בשנים האחרונות השוק הגדול הוא בארה"ב, ושם אני יכול לתרום בצורה הטובה ביותר".

 

התגובה של סאן: "שלויט יבדוק את עצמו"

 

בתגובה לדבריו של לויט אמרה סאן כי "קראקו היא חברה ציבורית עם מנכ"ל ודירקטוריון נפרדים מאלה של סאן. סאן מפעילה שבעה מפעלים שמאושרים על ידי FDA, מהם שלושה בארה"ב. ארבעה מבין המפעלים הללו נבדקו בתשעת החודשים האחרונים על ידי FDA ונמצאו תקינים.

 

"בשנה האחרונה קיבלה סאן 20 אישורים על ידי FDA, בעוד שתרו קיבלה רק חמישה. כל אלה מלמדים על כשירותה של סאן לנהל מפעלי תרופות. הדבר האחרון שעליו יכול ד"ר לויט להרצות לסאן הוא עמידה בתנאי הרגולטור, כשהוא לא מגיש דו"חות כבר שלוש שנים וחצי. יתר על כן, סאן יצרה בשנים האחרונות ערך רב לבעלי המניות, והשיאה את ערכה בחמש השנים האחרונות מ־1.4 מיליארד דולר ל־5.1 מיליארד דולר. ערכה של תרו, לעומת זאת, ירד מ־2.3 מיליארד דולר ל־0.3 מיליארד דולר".

 

"קראקו קיבלה מכתב אחד מ־FDA, באוקטובר 2008. לבד ממכתב זה לא קיבל שום מפעל של סאן מכתב אזהרה מהרשות האמריקאית. דווקא תרו קיבלה בפברואר האחרון מכתב אזהרה מהמינהל, ולא נתפלא אם FDA יפעל נגדה בעתיד.

 

"קראקו דיווחה באופן מלא באמצעות דיווחים כספיים וגם בשיחות עם משקיעים. נראה לנו הזוי ואירוני שאדם שלא מוציא דו"חות כספיים כבר שלוש שנים וחצי, מחפש בזכוכית מגדלת פגמים שאינם קיימים אצל אחרים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x