$
בורסת ת"א

הפתעה: מדד ספטמבר נותר ללא שינוי

המדד הושפע מעליות בסעיפי הירקות הטריים (כ-10%), דיור (כ-2%), בריאות (כ-1%) ומזון (0.3%). העליות קוזזו על ידי ירידות בסעיפי הפירות הטריים (12%), הלבשה והנעלה (כ-5%), תרבות ודיור (2.4%) ותחבורה ותקשורת (0.6%)

אמנון אטד 18:3315.10.08

בניגוד לציפיות, מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר נותר ללא שינוי. כך מדווחת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בחודשיים הקודמים נרשמו מדדים גבוהים (0.8% באוגוסט ו-1.1% ביולי). מתחילת השנה עלה המדד ב-4.4%, מעל יעד האנפלציה של הממשלה (3%-1%). ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-5.5%.

 

הערכות המוקדמות בשוק ההון דיברו על עלייה של 0.4%. משרד האוצר היה אופטימי מעט יותר, וערך את חישובי גביית המסים הריאלית בחודש שעבר בהנחה שמדד ספטמבר יעלה ב-0.3%.

 

העגבניות התייקרו ב-40%

 

המדד הושפע מעליות בסעיפי הירקות הטריים (10.5%), דיור (1.9%), בריאות (0.9%) ומזון (0.3%).

 

העליות קוזזו על ידי ירידות בסעיפי הפירות הטריים (12.1%), הלבשה והנעלה (5.2%), תרבות ודיור (2.4%) ותחבורה ותקשורת (0.6%).

 

עליות בולטות נרשמו בחודש שעבר במחירי העגבניות (כ-40%) והמלפפונים (כ-23%). זאת לעומת ירידה בסעיף הבראה ונופש בארץ ובחו"ל (5.8%).

 

ההערכה היא שהמדד האפסי בספטמבר יקל על נגיד בנק ישראל להוריד בסוף החודש את הריבית ב-0.25% נוספים. זאת בהמשך להפחתת הריבית המפתיעה של 0.5% שביצע הנגיד פישר רק לפני שבוע.

 

בשבוע שעבר רמז כבר בנק ישראל כי המאבק באינפלציה ירד בעיניו למקום השלישי בחשיבותו, אחרי התמיכה בצמיחת המשק וביציבות הפיננסית. ההפחתה הנוספת הצפויה בריבית נועדה להתמודד עם השפל המסתמן בפעילות הריאלית במשק ולתמוך בהתחזקות נוספת של הדולר כלפי השקל.

 

מדד ספטמבר ללא שינוי מדד ספטמבר ללא שינוי
 

תגובות

 

בתגובה לפרסום המדד של חודש ספטמבר 2008, אמר אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, כי על רקע המשבר הכלכלי העולמי, עליות המחירים אינן מהוות איום על המשק וכי על ממשלת ישראל לצאת בתוכנית אקטיבית משולבת, פיסקלית ומוניטרית, במטרה להחזיר את הביטחון לשווקים ולמנוע גלישה למיתון.

 

נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים), עו"ד יהודה טלמון: "המדד הנמוך מוכיח כי האינפלציה המיובאת מאחורינו וכי אפשר להמשיך בהורדת הריבית, על מנת לעודד המשך פעילות עסקית בשוק המקומי. המדד המתפרסם ומדדי החודשים הקרובים צפויים להיות נמוכים בשל ההאטה בפעילות הכלכלית שגרם המשבר הפיננסי".

 

עזי מאן, כלכלן בכיר ב"מרץ השקעות", מעריך כי ירידות המחירים החדות שחלו לאחרונה במחירי הסחורות, המזון והאנרגיה בעולם, יחלו לתת את אותותיהן במדדים הקרובים. כמו כן, התמתנות הצמיחה העולמית והמשבר הפיננסי הפוקד את כלכלות העולם, צפויים להביא לירידות מחירים בעולם אשר בסופו של דבר יתגלגלו למחירים במשק הישראלי ויתמכו בירידת הלחצים האינפלציוניים במהלך השנה הקרובה.

 

לדברי ירון זר מנהל מחלקת המחקר של ישיר בית השקעות: האינפלציה בעולם נמצאת בכיוון ירידה, כשבארה"ב פורסם היום כי מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.4%. מגמה זו ניכרת אף אצלנו לאחר שבחודש קודם עלה המדד ב-0.8% החודש הוא נותר ללא שינוי וזאת על אף עליה של 1.9% בסעיף הדיור. מגמת ההתמתנות באינפלציה צפויה להימשך כשמדד אוקטובר צפוי לרדת בכ-0.3% והאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים צפויה להסתכם ב-1.2%. ניתן לומר כי ניכר שבעיית האינפלציה העולמית נרגעה ומאפשרת לנגידי הבנקים בישראל ובעולם להמשיך ולהוריד את הריבית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x