$
פרסום ושיווק

טלוויזיה חופשית? המלחמה על עצמאות ברית המועצות נדחתה

ועדת הכלכלה ביטלה סעיף המאפשר לשר התקשורת לשנות רישיונם של גופי השידור, אבל לא הכריעה בסוגיות מהותיות לגבי הרגולטור החדש של הטלוויזיה

אלירן מלכי 08:4231.07.16

אחרי 15 שנה של המתנה לאיחוד בין שני הרגולטרים בתחום הטלוויזיה, הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין, כי השוק יצטרך להמתין עוד. החוק, שקיבל את הכינוי "ברית המועצות", לא יעלה לקריאה שנייה ושלישית השבוע וספק אם הגוף המאוחד יתחיל לפעול בינואר 2017, כפי שהצהיר משרד התקשורת. הדיון שהתקיים ביום חמישי בוועדת הכלכלה בנושא לא תם ונושאים רגישים כמו מי יעמוד בראש הגוף או מה יהיו סמכויותיו כלל לא נידונו. הוועדה תצטרך להמשיך את דיוניה במהלך פגרת הקיץ או בתחילת מושב החורף.

 

חברי הוועדה בראשות ח"כ איתן כבל בחנו כל סעיף בחוק בחשדנות יתרה מחשש שמשרד התקשורת, שניסח את החוק, השחיל לתוכו סעיפים המקנים סמכויות נוספות לשר התקשורת וראש הממשלה בנימין נתניהו. מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר וצוות משרדו הדגישו כי מדובר בסעיפים זהים לאלה שבחוקים הקיימים.

 

מנסים לצמצם השפעות פוליטיות

 

השינוי העיקרי נובע מהעובדה שחוק ברית המועצות נוטל את כל סמכויות מועצת הכבלים והרשות השנייה, ויוצק אותן לגוף אחד שעליו יפקח משרד התקשורת. זאת בניגוד למצב כיום, שבו הרשות השנייה עצמאית ואינה כפופה למשרד התקשורת. כעת כל הרגולציה בטלוויזיה — תוכן, תשתיות ויצירה — תהיה מרוכזת במשרד אחד. הגוף היחיד שיישאר לכאורה מנותק מהמשרד וימשיך לקבל מימון ממשלתי הוא תאגיד השידור הציבורי. ליבת הוויכוח שהוועדה טרם דנה בה קשורה במינוי יו"ר ברית המועצות וועדת האיתור שתמנה את חברי המועצה. בוועדה חוששים מהשפעות פוליטיות, מאחר שיו"ר הברית צריך להיות ממונה על ידי שר התקשורת, והמועצה על ידי ועדת איתור. ח"כ צחי הנגבי יהיה השר שימנה את היו"ר, בשל המניעה של נתניהו לעסוק בטלוויזיה הרב־ערוצית לנוכח קשריו עם בעלי בזק שאול אלוביץ'. שמו של ראש לשכת העיתונות הממשלתית ניצן חן עלה כי שמעוניין להתמנות ליו"ר המועצה.

 

אחד הסעיפים שגרמו לוועדה להתגושש היה סעיף המאפשר לשר התקשורת "מטעמים מיוחדים המחייבים זאת" ליצור קשר עם יו"ר הברית ולהורות לרשות לשנות תנאים במכרז או ברישיון. נציגי משרד התקשורת הסבירו כי הסעיף, שמופיע בחוק מועצת הכבלים והלוויין, הוא תולדה של החיבור בין חברות הכבלים השונות תחת HOT וחוסר הוודאות שהיה בזמנו לגבי חיבורן. הוועדה החליטה למחוק את הסעיף ובכך להגביל את כוחו של שר התקשורת בברית.

 

 

התקציב עוד לא הוכרע, העובדים חוששים

 

בוועדה לא הגיעו להסכמה מה יהיה גובה התקציב של ברית המועצות. כיום תקציב הרשות השנייה, כ־30 מיליון שקל, מגיע מאגרות שמשלמים הגופים שעליהם מפקחת כמו ערוצים 2 ו־10, ולרשותה 60 עובדים. תקציב מועצת הכבלים והלוויין, כ־8.5 מיליון שקל, מתחלק בין אגרות גופים כמו yes ו־HOT ומימון המדינה, ולרשותה 13 עובדים. נציג האוצר אמר כי ברית המועצות תמומן מהמדינה ומאגרות הגופים המשדרים, אך החלוקה ביניהם עדיין לא נקבעה. אך עם זאת הוא ציין כי ערוצים 2 ו־10 ישלמו הרבה פחות ממה שהם משלמים כיום.

 

ברית המועצות, שתפעל ממשרדי הרשות השנייה בירושלים, גורמת לחששות רבות בקרב עובדי מועצת הכבלים והלוויין. במכתב ששלחו עובדי מועצת הכבלים והלוויין לחברי הוועדה נכתב "אנו פונים אליכם כמוצא אחרון, מפחד לאבד את מקום עבודתנו ומאחר שנכון להיום, ערב אישור החוק בוועדה והעברתו לקריאה שנייה ושלישית, לא הובטחו זכויותינו בגוף המאוחד, טרם הוחלט על המבנה הארגוני של הגוף החדש - ובתוך כך אף לא ידוע לנו מה יהיה מספר העובדים בגוף זה ומה יהיה תפקידם". ח"כ כבל אמר כי "עד שלא יובטח מעמד העובדים, אין לי כוונה להעביר את ההצעה".

 

במשרד התקשורת אמרו כי סוגיית העובדים תיפתר בדיון בין משרד האוצר, משרד התקשורת וועדת הכלכלה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x