$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

9 חודשי מאסר בפועל לראש קרטל הספרים

10 חודשים אחרי שהוגש כתב האישום על תיאום הנחות בפרויקט השאלת ספרים של משרד החינוך, איתמר קרלינסקי, בעלי לוני כהן, יורשע במסגרת הסדר טיעון

תומר גנון 08:1516.06.16

הסדר טיעון ראשון בפרשת קרטל ספרי הלימוד שבה מואשמות שש חברות הפצה ושיווק בתיאום מחירים. איתמר קרלינסקי, הבעלים והמנכ"ל של חברת לוני כהן ומי שהיה על פי כתב האישום מראשי הקרטל שתיאם מחירים במכרזים לפרויקט השאלת ספרי הלימוד, יודה ויורשע בביצוע עבירות של הסדר כובל. על פי ההסדר, על קרלינסקי ייגזרו תשעה חודשי מאסר בפועל, קנס של 100 אלף שקל והוא ייפסל מכהונה כדירקטור בחברה ציבורית לשנה ממתן גזר הדין. האישומים נגד חתנו של קרלינסקי, אורי דוידזון ששימש מנהל התפעול של החברה, יימחקו.

 

עוד נקבע בהסדר, שהושג בהליך גישור מול השופטת תמר בזק־רפפורט וכפוף לאישור בית המשפט המחוזי בירושלים, שעל חברת לוני כהן, שהיקף מכירותיה נכון ל־2012 עמד על כ־140 מיליון שקל, יוטל קנס של חצי מיליון שקל. כמו כן החברה, שמפיצה באופן בלעדי ספרי לימוד של הוצאות מודן, כנרת, מעלות ואורט ישראל, וגם של מו"לים פרטיים כמו יואל גבע, תחתום על כתב התחייבות בגובה מיליון שקל להימנע מעבירות על חוק ההגבלים למשך שלוש שנים.

 

כתבי האישום החמורים בגין עבירות של עריכת הסדרים כובלים (קרטל) וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות נגד החברות המעורבות ו־11 מנהלים ועובדים בהן, הוגשו לפני עשרה חודשים. חלק מהנאשמים, בהם לוני כהן ומנהליה, פנו לגישור פלילי כדי לסיים את ההליך ללא משפט.

 

 

 

חקירת הפרשה החלה במאי 2013. על פי החשד, הקרטל שפעל בשנים 2008–2013 תיאם את שיעור ההנחות שיינתנו לבתי הספר במכרזים לרכישת ספרים במסגרת פרויקט השאלת ספרי הלימוד של משרד החינוך, וזאת במטרה לשמור על רמת מחירים גבוהה ולמנוע את ירידתם. במסגרת הפרויקט הורים לתלמידים משלמים אגרה שנתית (280 שקל ביסודי ובחטיבת ביניים, ו־320 שקל בתיכון) ומקבלים את כל ספרי הלימוד מבית הספר. האגרות, בנוסף לתקציבים של עשרות מיליוני שקלים שמעביר משרד החינוך, מממנות רכישה מרוכזת של ספרים, שמדי שנה מוחזרים ומשמשים את השנתון הבא.

 

תיק החקירה בפרשה, שזכה ברשות לשם "תולעת ספרים" ונחשף בעבר ב"כלכליסט", כולל ראיות רבות שאספה מחלקת החקירות של הרשות בראשות עו"ד חיים ארביב — האזנות סתר לטלפונים ניידים, הודאות של חלק מהחשודים ומסמכים המעידים על תיאום. על פי כתב האישום, החברים בקרטל חששו שפרויקט ההשאלה יפגע ברווחיהם, והחליטו לתאם את שיעור ההנחות במכרזים כדי למנוע ירידת מחירים. בנוסף תיאמו המעורבים לא לגשת לחלק מהמכרזים, החלטה שגרמה לכישלונם. בעקבות ביטול המכרזים תיאמו חברי הקרטל מול משרד החינוך הנחה בשיעור אחיד וחילקו ביניהם אזורי פעולה.

 

הרשות פיצלה את כתבי האישום כך שמשפטן של שתי מחוללות הקרטל — לוני כהן ורכגולד החולשות על כ־40% מהשוק — יתנהל בנפרד. זאת כדי שמנהלי החברות הקטנות יוכלו להעיד במשפטן ולהפך. החברה השנייה כאמור שהובילה את הקרטל לכאורה היא רכגולד בניהולו של אריה מן דעלי, שהיקף מכירותיה עמד על כ־80 מיליון שקל בשנה. הכותרים הבלעדיים שמפיצות לוני כהן ורכגולד נמצאים כמעט בכל תוכנית לימוד. כתב האישום השני שהוגש בפרשה הוא נגד חיים כהן מחברת כ. בונוס הפצות, שי ומשה כהן מיש הפצת ספרים, סיגל חבז וחיים ואודי זלוף מספר לכל ועודד שפר ממדע.

 

את רשות ההגבלים מייצגים עורכי הדין אוהד בורנשטיין, איתי מילברג ונתן ירדן. את חברת לוני כהן מייצגים עורכי הדין מתן מרידור ואורי פורת ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x