$
פרסום ושיווק

המחלבות מתריעות כבר עכשיו: בחג השבועות לא יהיה חלב

הירידה בתנובת הפרות, הקיטון בעדרים והמגבלות שהטיל משרד החקלאות על מכסות החלב עלולים להוביל למחסור חמור בחלב טרי בקיץ הקרוב. "כבר עכשיו החלב בקושי מספיק לצורכי השוק", מזהירות המחלבות

נורית קדוש 08:5004.02.16

אף שחלפו רק חודשים ספורים מאז מחדל המחסור במוצרי חלב בתקופת החגים, נראה כי כבר בקיץ הקרוב יישארו מדפים ריקים במקררי החלב. זאת כיוון שהמלצת מועצת החלב לשר החקלאות להגדיל את מכסות החלב הגולמי לשנה הנוכחית אושרה תחת מגבלות, שספק אם יאפשרו לייצר את מלוא כמות החלב הגולמי הנדרשת לשוק.

 

 

"הפרות לא התאוששו מההשפעה החמורה שהיתה לגלי החום וסופות החול על כמות החלב שהן מפיקות, ועדיין לא שבו לייצר את כמות החלב האופיינית לתקופה", טוען בכיר באחת המחלבות, "כבר עכשיו החלב הגולמי מספיק בקושי לצרכים השוטפים של השוק".

 

לדבריו, הכמות הפחותה שמניבות הפרות מתקיימת לצד עלייה בביקוש למוצרי חלב, ולכן המצב אף מדאיג יותר. הטענות נתמכות גם על ידי מיכל קראוס, מנכ"לית מועצת החלב: "אין כל ספק שבחודשים הקרובים נחוש במחסור בחלב. כבר עתה החלב הגולמי מספיק רק לתצרוכת השוטפת, ולא מאפשר היערכות של המחלבות עם מלאים לפסח ולשבועות".

 

קראוס מסבירה כי המחסור בחלב גולמי נובע גם מירידה בתנובת הפרות, אבל גם מקיטון במספר הפרות בעדרים. "בשנת 2014 היו עודפי חלב ומנגד מחירי הבקר עלו, לכן רפתנים מכרו פרות מניבות ונוצר מצב שאין די חלב".

 

מכסות מוגבלות ולא מספקות באמת פתרון

 

לפי נתוני התאחדות מגדלי הבקר לחלב, ל־2016 נקבעה מכסת חלב בהיקף של 1.426 מיליארד ליטר - 50 מיליון ליטר יותר מהשנה החולפת. אלא שלטענתם, שר החקלאות אורי אריאל מתכוון להקצות 40% מתוספת המכסה ליצרנים חדשים. משמעות הדבר היא ש־40% יופנה לרפתות חדשות. לדברי קראוס, משמעות ההחלטה היא שהתוספת השנה תהיה 30 מיליון ליטר בלבד. "לוקח 4–5 שנים להקים רפת חדשה, לכן ה־40% המיועדים לרפתות חדשות לא רלבנטיים לשנה, ולמעשה אין פתרון למחסור בחלב".  

מוצרי חלב מוצרי חלב

 

קראוס אף תומכת בטענות הרפתנים שלפיהן בעשור החולף רק 6% בממוצע מהמכסות הנוספות חולקו ליצרנים חדשים. זאת ועוד, לדברי קראוס, הגדלת המכסה דורשת את אישור ועדת הכלכלה, וכל עוד האישור לא התקבל מתגבר חוסר הוודאות של הרפתנים ביחס להגדלת מכסות החלב. "לכן הם ממשיכים למכור פרות, והחשש ממחסור בתוצרת חלב ממשי ומתגבר".

 

בכיר באחת המחלבות טוען כי מאוחר מדי לשנות את המצב הצפוי בקיץ ובחגים: "זה לא משהו שמכניסים לחשמל ויוצא חלב, ולכן השנה הזאת כבר אבודה".

 

המחסור בחמאה כבר מורגש בשוק

 

קראוס גם טוענת כי מדובר בהחלטה העומדת בניגוד למתווה לוקר, שהוביל לצמצום מספר הרפתות במטרה לייעל את הענף ולהוריד את מחיר החלב הגולמי. "יש אמירה ברורה שעד סוף 2016 לא ייתנו מכסות חדשות ליצרנים חדשים, אבל השר אריאל טוען כי לקיבוצים אפשר לתת. כך או כך, מתן מכסות חדשות ליצרנים חדשים לא מביא את החלב למחלבות".

 

המחסור בחלב, גם אם לא מורגש בחנויות, קיים, שכן בחודשי החורף מנובמבר ועד מאי - שבהם תנובת הפרות גבוהה - מייבשים חלק מהחלב. השנה, נוכח המחסור, תהליך ייבוש החלב לא החל. לטענת בכיר באחת המחלבות, "המשמעות שלא מייבשים היום חלב היא שלא תהיה בקיץ חמאה, ובחגים המחסור במוצרי חלב יהיה כבד".

 

לדברי קראוס, המחסור בחמאה קיים כבר. "הירידה בכמות החלב בנובמבר ודצמבר גררה הפחתה בכמויות החמאה. פנינו בבקשה מיוחדת וקיבלנו הוראת שעה לייבא 700 טונות, אבל צריך חמאה בכשרות גבוהה וכמעט לא ניתן להשיג אותה בחו"ל".

 

ממשרד החקלאות נמסר: "לא צפוי מחסור בחלב. לגבי הטענה על ייבוש החלב, במלאים של המחלבות קיים מלאי של למעלה מ־2,500 טון אבקת חלב. בין מטרות המשרד לשמור על איזון כמות החלב בשוק והדבר נעשה על פי שיקולים מקצועיים ועניינים. כידוע פרות הינן בעל חיים ולא מכונה, ולפיכך לא ניתן לנבא באופן מדויק את תפוקת החלב. נכון לימים אלה הפרה הממוצעת לא חזרה לקצב הייצור הממוצע ולכן המשרד בשיתוף מועצת החלב פעלו להגדלה זמנית של כ־7% של יצור החלב.

 

"משרד החקלאות דואג לכל החקלאים ולא רק לחברי האיגוד המקצועי, המובל על ידי התנועה הקיבוצית, שהיא זו שמעכבת את תוספת המכסה של 50 מיליון ליטר. זאת מאחר שטיוטת התקנות לחלוקת המכסה כוללת תוספת של 20 מיליון ליטר חלב ליצרנים חדשים מהמגזר הקיבוצי. חברי האיגוד המקצועי המונעים משיקולים זרים מתנגדים להגדלת המכסה, זאת מאחר שכל מעיינם דאגה לרווחי התנועה הקיבוצית אך לא לציבור או למחסור בחלב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x