$
פרסום ושיווק

הגילוח חד, הפיקוח קהה

בדיקת רשות ההגבלים אם דיפלומט, יבואנית ג'ילט, מנצלת כוח מונופוליסטי הסתיימה ללא ראיות להפרה, אך חשפה את חולשת החוק בטיפול ביוקר המחיה על מוצרים מיובאים

תומר גנון 07:0704.03.15

בדיקה שערכה המחלקה הכלכלית ברשות ההגבלים העסקיים מאז חודש דצמבר, ומטרתה לברר האם יבואנית סכיני הגילוח ג'ילט – חברת דיפלומט – מנצלת כוח מונופוליסטי כדי לגבות מחיר מופרז מצרכנים, הסתיימה ללא ראיות להפרה של חוק ההגבלים העסקיים.

על פי גילוי דעת שפרסם לאחרונה הממונה, דיוויד גילה, פער הגבוה ב־20% בין עלות המוצר למחיר המכירה לקמעונאי יהווה הפרה של החוק, במה שעשוי להוביל להטלת קנס של עד 24 מיליון שקל. בדיקת הרשות העלתה כי הפער בין המחיר שיצרנית ג'ילט פרוקטור אנד גמבל גובה מדיפלומט, לבין המחיר שהיבואנית דיפלומט גובה מהקמעונאים, נמוך באופן מובהק מ־20%.

 

עם זאת לא נשללה האפשרות שהמחיר בישראל גבוה כי הפער בין עלות הייצור של פרוקטור אנד גמבל, למחיר שהיא גובה מהיבואנית בישראל דיפלומט, גבוה בהרבה מ־20%. אלא שלרשות ההגבלים אין סמכות או יכולת לבדוק את עלויות הייצור של פרוקטור אנד גמבל בחו"ל. לעניין זה קיומה של נציגות של פרוקטור אנד גמבל בישראל אינו רלוונטי לבדיקה, מכיוון שהיצור אינו נעשה כלל בישראל. לפי נתוני סטורנקסט, ג'ילט שלטה בשוק סכיני הגילוח בישראל ב־2014 עם נתח של 79%, הרחק לפני שיק עם 17%.

 

דיויד גילה, הממונה על ההגבלים דיויד גילה, הממונה על ההגבלים צילום: עומר מסינגר

 

ממצאי בדיקת הרשות הם אולי חדשות טובות לדיפלומט ולפרוקטור אנד גמבל, אבל פחות לצרכנים. הם חושפים את נקודת החולשה של הניסיון להילחם ביוקר המחיה על מוצרים מיובאים באמצעות חוק ההגבלים. סכיני ג'ילט למשל, כך נטען בתביעה ייצוגית שהוגשה בחודש ספטמבר לבית המשפט המחוזי בתל אביב בהיקף 138 מיליון שקל, נמכרים לעיתים בישראל במחיר הגבוה פי שניים מאשר בארה"ב ובריטניה.

 

התביעה הניעה בין היתר את הרשות לבחון את האפשרות שדיפלומט גובה מחיר מופרז בסכיני ג'ילט. בתביעה שהוגשה על ידי עוה"ד שחר בן מאיר ויצחק אבירם נטען בין היתר כי "היצרן של ג'ילט (בעל המונופול העולמי) מוכר את סכיני הגילוח במחיר גבוה". דיפלומט, המיוצגת על ידי משרד עוה"ד פירון ושות', טרם הגישה תגובה לתביעה וביקשה לדחות אותה עד אשר תסתיים בדיקת רשות ההגבלים בנושא המחיר המופרז. רשם בית המשפט, דורון חסדאי, דחה את בקשת דיפלומט והורה לחברה להגיש תגובה לתביעה עד סוף חודש אפריל.

 

על פי מומחים בתחום ההגבלים, אחת הדרכים שבה כן ניתן להילחם במחירים גבוהים על מוצרי צריכה מיובאים באמצעות החוק היא היבוא המקביל. ברשות ההגבלים ובמשרד הכלכלה יוזמים תיקון לחוק לפיו יבואנים רשמיים יחשבו כמונופול בכל מה שקשור ליבוא מקביל, וכך לא יוכלו לנצל לרעה את כוחם. כלומר, שאם יבואן בלעדי ינסה לחסום יבוא מקביל של יבוא המוצר לישראל, הרשות תוכל לייחס לו ניצול לרעה של כוח מונופוליסטי. טיוטת התיקון נמצאת כרגע בשלבי גיבוש. מפרוקטור אנד גמבל נמסר: "בכל נושא של תמחור יש לפנות ליבואן הרשמי – דיפלומט". מדיפלומט נמסר: "איננו מנהלים את יחסינו המסחריים באמצעות התקשורת". מרשות ההגבלים נמסר: "לפני כחודשיים הודיעה הרשות לחברת דיפלומט שהבדיקה המעמיקה בעניין התמחור שלה הסתיימה".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x