$
פרסום ושיווק

מלחמה בעזה

קונים ממתקים לחיילים ופיצוחים למרחב המוגן

מכירות רשתות השיווק בשבועיים וחצי הראשונים של צוק איתן עדיין נמוכות ביחס לשנה שעברה, אך בקטגוריות כמו מזון יבש, בשר ודיאודורנטים נרשמו עליות חדות

נורית קדוש 09:2527.07.14

הירידה במכירות מוצרי הצריכה במחצית הראשונה של השנה התחלפה בעלייה במכירות בשבועיים וחצי הראשונים למבצע צוק איתן, בעיקר בזכות השהייה הממושכת של אנשים בבית. לקוחות רוכשים יותר מוצרי יסוד לבישול ולאפייה, בשר ושתייה במקום לצאת לאכול בחוץ. נוסף על כך, יש עלייה במכירות של מוצרים הנשלחים ללוחמים בעזה. כך עולה מנתוני רשתות שיווק שנמסרו ל"כלכליסט".

 

"יש עלייה בשיעורים תלת־ספרתיים במכירות של מוצרים שנרכשים עבור חיילים בעזה", טוען אייל רביד, מבעלי רשת ויקטורי. על פי נתוני הרשת, המונה 25 סניפים, בשבועיים וחצי האחרונים נרשמה עלייה של 210% במכירת עוגות ושל 160% במכירת עוגיות, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

 צילום: אוראל כהן

 

במקביל, זינקו מכירות המאפים המלוחים ב־188% ביחס לשנה שעברה. מכירות חטיפים מלוחים כמו ביסלי ובמבה עלו ב־155%, ומכירות הפיצוחים והפירות היבשים עלו ב־150% לעומת אשתקד. גם מכירות מוצרי הטואלטיקה זינקו, וברשת נרשמה עלייה של 200% במכירת משחות שיניים ושל 150% במכירות סבונים ודיאודורנטים לגברים, הנחוצים לחיילים. גם מכירות המסטיקים, חטיפי הדגנים ומשקאות האנרגיה זינקו בחדות. לדברי רביד, "אנחנו נותנים לכל לקוח הנחה דו־ספרתית על מוצרים שנרכשים לטובת תרומה לחיילים. סיגריות אנחנו מוכרים במחיר העלות שלנו. וגם לגופים גדולים שעושים קנייה מרוכזת לתרומה לחיילים אנחנו מוכרים את כל המוצרים במחיר עלות".

 

יותר מכירות בירושלים

 

לדעתו של רביד, ההסבר לנתונים האלה הוא ברכישה של מוצרים לטובת הלוחמים בעזה. נקודות איסוף לתרומת מוצרים הוקמו בכל רחבי הארץ, וגם ברשתות המזון עצמן מציעים ללקוחות לתרום כסף, שבאמצעותו יורכבו חבילות של מוצרי טואלטיקה ומזון. ברשתות מזון נוספות טוענים שעיקר העלייה במכירות ביחס לאשתקד באה לידי ביטוי בקטגוריות מוצרי הטואלטיקה ומוצרי המזון היבשים, שאותם ניתן לשלוח לחיילים.

 

למרות הצמיחה במכירות של קטגוריות מוצרים מסוימות, הרי שגם אלה לא הספיקו כדי לבלום באופן מלא את הירידה שחווה ענף מוצרי הצריכה מאז תחילת השנה.

 

על פי נתוני נילסן לסיכום השבועיים הראשונים של צוק איתן, המכירות עדיין נמוכות ביחס לשבועיים המקבילים אשתקד. המכירות בכלל הארץ הסתכמו ב־1.6 מיליארד שקל בשבועיים הראשונים למבצע, לעומת 1.62 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

 

עופר פיינשטיין, מנכ"ל קואופ ומוטי קרן מנכ"ל מגה. " עלייה של 40% בהזמנות באינטרנט עופר פיינשטיין, מנכ"ל קואופ ומוטי קרן מנכ"ל מגה. " עלייה של 40% בהזמנות באינטרנט צילום: עטא עוויסאת

 

ניתוח גיאוגרפי של הנתונים מראה כי אף שהטילים הגיעו עד תל אביב, המכירות בעיר הסתכמו ב־336 מיליוני שקל בתקופה זו – נתון דומה לזה שנרשם בשבועיים המקבילים אשתקד. באזור ירושלים אף נרשמה עלייה של 2.8% במכירות בהשוואה לאשתקד. באזור הדרום, נוכח תכיפות הירי הגבוהה, נרשמה הירידה החדה ביותר (-2.9%) במכירות ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

המכירות באזור הדרום דומות לאלה שנרשמו בשבועיים שקדמו למבצע צוק איתן, כך שלמעשה רשתות המזון באזור "הפסידו" את תוספת המכר שהחופש הגדול אמור היה ליצור. ברשתות המזון ציינו עוד, כי בשבועיים האחרונים נרשמה עלייה חדה במכירות המקוונות ובכמות הלקוחות שבוחרים להזמין משלוחי מזון לבתיהם בתום הקניות, כדי שאם תושמע אזעקה בדרך, הם לא יידרשו לחפש מחסה כשסלי הקניות בידיהם. ברשת מגה, שמנהל מוטי קרן, ציינו כי בדרום נרשמה עלייה של 40% בהזמנות מאתר המכירות של הרשת, לעומת השבועיים המקבילים אשתקד.

 

יותר סיגריות ומים

 

על פי נתוני קואופ ישראל, בשבועיים האחרונים נרשמה בסניפי הרשת במרכז ובצפון הארץ עלייה של 7% במכירות ביחס לשבועיים שקדמו להם. ברשת נמכרים יותר מוצרי יסוד כמו שמן, סוכר, קמח ומלח, ואלה תרמו לעלייה של 10% במכירות בהשוואה לשבועיים הקודמים. במקביל, נרשמה עלייה של 5% במכירות הסיגריות. מכירות הממתקים עלו ב־3%, והמכירות של המשקאות הקלים גדלו ב־4%.

 

לדברי מנכ"ל קואופ ישראל עופר פיינשטיין, הסיבה לעלייה במכירות בשבועיים האחרונים היא שלקוחות רבים נמצאים זמן רב בבית. "יש קורלציה בין מתקפות הטילים לעבר ערי ישראל לבין העלייה בצריכת המזון.

 

חלק מהעלייה נובע מהעובדה שהורים שנהגו לאכול במקומות העבודה נדרשים כעת להישאר להשגיח על ילדיהם ורוכשים יותר מזון לבישול ביתי. עוד סיבה לעלייה היא שרבים צמצמו את הביקורים במסעדות ובבתי קפה ורוכשים מוצרים יקרים, כמו בשר, בכמות גדולה מבימי שגרה. יציאת הילדים לחופשה תרמה לעלייה במכירות משקאות וממתקים".

 

גם ברשת שיווק גדולה אחרת טוענים כי עיקר העלייה במכירות מאז החלה הלחימה היה בקטגוריות הטואלטיקה (30%), הבשר (10%) והמים המינרליים (6%). מנגד, ברשת ציינו שנרשמה ירידה במכירות של חומרי ניקוי. גם ברשתות גדולות נוספות מזהים עלייה בשיעורים דו־ספרתיים במכירת בשר, המיוחסת לשהות ממושכת יותר של בני המשפחה בבית על רקע המצב הביטחוני הקשה וצמצום הבילויים במסעדות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x