$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

החלב המועשר יימכר במחיר מפוקח מחודש אוגוסט

המפקח על המחירים הבהיר למחלבות כי לא יוכלו לגבות פרמיה על החלב המועשר בוויטמינים, היקר ב־3 שקלים מהחלב הרגיל, והן יחויבו למכור אותו במחיר זהה. המחלבות ינסו לשכנע שהמחיר מוצדק, אף שהן משקיעות בהעשרה אגורות בודדות

נורית קדוש 07:1412.06.14

ימים ספורים אחרי שהודיע לרשתות השיווק והמחלבות כי לא יוכלו למכור במחירים גבוהים מוצרים הדומים למוצרים בפיקוח, שיגר אורי צוק בר, המפקח על המחירים מטעם משרד החקלאות, למנכ"לי המחלבות הבהרה שממנה עולה כי החלב המועשר בוויטמינים ומינרלים הוא מבחינתו מוצר דומה, ויחולו עליו הכללים האמורים מחודש אוגוסט, כך נודע ל"כלכליסט".

 

המכתב הראשון כלל רשימת מוצרים שבה הוזכרו במפורש חמאה 200 גרם וחלב 2 ליטר, שמחירם לא יעלה על מחיר שתי אריזות חמאה 100 גרם וחלב בקרטון 1 ליטר שבפיקוח. עוד הופיעו ברשימה שצירף המפקח למכתבו מוצרים מקבילים לאשל, גיל ושמנת חמוצה שבפיקוח, והם יתומחרו באופן זהה. בתגובה למכתב הראשון מסרה תנובה: "אין בכך חדש עבור תנובה. תנובה נוהגת על פי מדיניות זו". מתגובת המחלבה למהלך - בעוד מחירו של החלב המועשר גבוה משמעותית מזה של המפוקח - הבין המפקח כי במחלבות לא ירדו לסוף דעתו, שנגעה גם לחלב המועשר, ובעקבות כך יצאה ההבהרה.

 

  צילום: שלומי ארביב

 

126 מיליון שקל בשנה

 

מכירות קטגוריית החלב המועשר הסתכמו בשנה החולפת ב־126 מיליון שקל, עלייה של 4.1% לעומת 2012, והן מהוות אפיק רווחי עבור תנובה ושטראוס. החלב הטרי בקרטון ליטר המצוי בפיקוח נמכר לקמעונאי ב־5.47 שקלים כולל מע"מ, והוא מוכר אותו לצרכן ב־6.3 שקלים. החלב המועשר, לעומת זאת, נמכר לקמעונאי ב־7.9 שקלים כולל מע"מ, והמחיר המומלץ לצרכן הוא 9.3 שקלים. עלות ההעשרה בוויטמינים או בסידן מוערכת בענף בתוספת 2–7 אגורות לליטר חלב.

 

במכתב שכותרתו "דרישת נתונים מהמחלבות על מוצרים דומים עם תוספות שלא נראות לעין" כתב צוק בר: "בהמשך להבהרה של עמדת המפקח על המחירים לעניין מוצרי חלב שהם 'מוצר דומה' ולסעיף העקרונות המנויים בו לקביעת היותו של מוצר חלב 'מצרך דומה', אבקש להודיעכם כי ככל שנמכרים על ידיכם מוצרי חלב שיש בהם שינויים בלתי נראים ואתם מעוניינים למכרם במחיר העולה על המחיר הקובע, הנכם מתבקשים בזה להעביר למפקח על המחירים רשימה מפורטת שלהם ולצדה פירוט של התועלת המהותית לצרכן הסביר על כל מוצר ומוצר".

 

עוד כתב צוק בר למחלבות: "לצורך הוכחת התועלת המהותית לצרכן הסביר הנכם מתבקשים לצרף על כל מוצר ומוצר אסמכתאות לקיומה של התועלת כאמור, כגון תוצאות סקר צרכנים, חוות דעת של טכנולוג או תזונאי, חוות דעת של משרד הבריאות, תקן רשמי שונה או כל מסמך רלבנטי אחר. עוד על הרשימה לכלול את המחיר שבו נמכר המוצר שיש בו שינויים בלתי נראים, את היקפו ביחס למוצר המפוקח וצילום של אריזתו העדכנית של המוצר".

 

גדי לסין, מנכ"ל שטראוס גדי לסין, מנכ"ל שטראוס

 

יאיימו בביטול המוצר

 

מחירו של החלב הנמכר תחת צו הפיקוח על המחירים מחושב על פי נוסחה קבועה (נוסחת סוארי) הכוללת את עלויות הייצור ורווחיות מידתית שקובעת המדינה ליצרן ובהמשך לקמעונאי. הנוסחה מחושבת לפי נתוני המחלבה הגדולה, תנובה. גורמים בטרה ובשטראוס טוענים כי משום שהיקפי פעילות החברות קטנים במידה משמעותית מאלה של תנובה, התמחור שקובעת המדינה מותיר אותן ללא כל רווח מהחלב המפוקח. לדברי בכיר בענף, "בכל הנוגע לחלב באריזת קרטון בנפח ליטר אנחנו מאוזנים - לא מפסידים ולא מרוויחים. לכן אם ניאלץ למכור את החלב המועשר באותו המחיר, גם אם ההעשרה עולה אגורה אחת בלבד, אין סיבה שנוסיף אותה ונייצר לעצמנו הפסד".

 

ניתן להעריך כי שטראוס ותנובה יתעלו את השבועות הקרובים לשכנוע של המפקח על המחירים כי בחלב המועשר תועלת מהותית לצרכן, המצדיקה גביית מחיר גבוה מזה של חלב רגיל. אם לא יצליחו לשכנע את המפקח, לא מן הנמנע שיבחנו פנייה לערכאות משפטיות בטענה שאין בסמכותו לקבוע שמוצר שונה שנמכר לאורך שנים ארוכות במחיר שונה יהפוך לכזה שיש לתמחר בהתאם למוצר המפוקח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x