$
פרסום ושיווק

בדיקת כלכליסט

בועת הקניונים בדרום הארץ מתפוצצת

פתיחת הגרנד קניון בעיר הדרומית לוותה בחששות הסוחרים. פחות משנה לאחר מכן, הנתונים מראים כי היתה לכך סיבה. הצפה של חנויות גרמה לירידת עשרות אחוזים בפדיון, והסוחרים מוחים: "על כל תינוק שנולד פותחים עוד מרכז מסחרי"

אורנה יפת 14:4429.01.14

פתיחתו של הגרנד קניון בבאר שבע במאי 2013 לוותה בלא מעט חששות בקרב הסוחרים בעיר. הקניון שבבעלות קבוצת מליסרון ואלי להב היה לאחד הגדולים בישראל, ונפתח על 49 אלף מ"ר בעיר שגם כך רוויה בשטחי מסחר.

עד היום לא אויש הקניון במלואו, אך כבר עכשיו ברור כי פתיחתו פגעה במכירות של יתר המרכזים המסחריים בעיר. מאז הפתיחה סובלים הקמעונאים מירידה חדה בפדיונות, והנהלות הקניונים נאלצות לפתוח את החוזים ולהוריד את שכר הדירה. לנוכח המצב מסרבים קמעונאים לפתוח חנויות חדשות בבאר שבע, ולא מעט שטחי מסחר עומדים מיותמים.

 

 צילום: ישראל יוסף

 

נתונים של חברת המחקר RIS (המספקת מידע על פדיונות של קמעונאים) שהגיעו לידי "כלכליסט" חושפים ירידה משמעותית בפדיון למ"ר בקניונים שפועלים בעיר מאז כניסתו של הגרנד קניון. הפדיון בחנויות זהות בקניונים בבאר שבע ירד מ־132 מיליון שקל במחצית השנייה של 2012 ל־103 מיליון שקל במחצית השנייה של 2013 - ירידה של 22%. יצוין כי החברה לא בודקת 100% מן החנויות בקניונים.

 

"אני סוחר 20 שנה, לא היה פה מצב כזה"

 

"יותר מדויק לדבר לא על ירידה בפדיונות בעיר, אלא על התרסקות. יש פה חנות לכל תושב, ובמסגרת ההרחבה לכל תינוק שנולד - פותחים עוד מרכז מסחרי בעיר", אומר בציניות סוחר ותיק שמפעיל כיום שתי חנויות בלבד, לאחר שסגר חנויות נוספות שהפעיל בקניונים בבאר שבע. "אני עוסק במסחר בבאר שבע כבר קרוב ל־20 שנה, ולא היה פה מצב כזה בעבר. מי שהכי נפגעו הם קניון הנגב, ONE והשדרה השביעית. הם התרסקו לחלוטין". יצוין כי תמהיל החנויות בשדרה שונה מתמהיל הקניונים האחרים.

 

 צילום: ישראל יוסף

 

את דברי הסוחר מבאר שבע מאששים נתוני RIS, שמצביעים על ירידה של כ־30% בפדיון למ"ר בקניון הנגב בבאר שבע ובקניון השדרה השביעית בין המחצית השנייה של 2013 לתקופה המקבילה שנה קודם לכן. גם מרכז ONE נפגע קשות מהגרנד קניון, ועל פי הנתונים הפדיונות בו ירדו בתקופה זו בכ־25%. שדרת הקניות בקריית הממשלה וביג באר שבע נפגעו גם הם מהקניון החדש, אך באופן קצת פחות משמעותי: על פי הנתונים, השדרה ירדה ב־12.5% ומרכז ביג ירד בכ־10.5%.

 

בגרנד קניון לבדו הגיע הפדיון בחצי השני של 2013 ל־51 מיליון שקל, מתוך פדיון כולל של 171 מיליון שקל בכלל הקניונים בבאר שבע בתקופה זו (לעומת פדיון כולל של 149 מיליון שקל בתקופה המקבילה). כלומר, הגרנד תופס כ־30% מהפדיונות בקניוני העיר באר שבע. המשמעות: פתיחת הקניון הוסיפה לעיר הדרומית פדיונות של כ־22 מיליון שקל במשך חצי שנה, המהווים תוספת של כ־13%. זאת בזמן ששוק הקמעונאות בתקופה זו צמח ב־2% בלבד. הגרנד קניון הפך לקניון המוביל מבחינת נפח הפדיונות בעיר, אך לדברי גורם בענף הקמעונאות, "פדיון של 1,200 שקל לחודש למ"ר שעושה הגרנד קניון זה רמות מכירה נמוכות מאוד".

 

 צילום: ישראל יוסף

 

בקניון הנגב של עזריאלי, שהיה הקניון החזק בעיר, ירדו המכירות החודשיות למ"ר מ־2,135 שקל במחצית השנייה של 2012 ל־1,525 שקל במחצית השנייה 2013. במרכז ONE באר שבע ירדו המכירות מ־1,677 שקל למ"ר בחודש ל־1,250 שקל באותה תקופה, ובביג באר שבע הן ירדו מ־1,677 שקל למ"ר ל־1,494 שקל. בקניון השדרה השביעית ירדו המכירות החודשיות למ"ר מ־1,300 שקל ל־915 שקל למ"ר.

 

נתוני RIS חושפים כי בביג באר שבע נרשמו המכירות הממוצעות למ"ר בחנות הגבוהות ביותר ביחס לשאר המרכזים בבאר שבע בחציון השני של 2013. בביג נרשמו מכירות למ"ר של 1.77 מיליון שקל בחציון, בעוד ONE באר שבע מדורג אחריו עם מכירות למ"ר של 1.37 מיליון שקל. הגרנד באר שבע מדורג במקום שלישי עם מכירות ממוצעות של 1.22 מיליון שקל, וקניון הנגב רק במקום רביעי עם 1.15 מיליון שקל.

 

 צילום: ישראל יוסף

 

"שכר הדירה בעיר באר שבע נמצא במגמת ירידה דרמטית", מספר סוחר אחר שמפעיל חנויות אופנה בעיר. "מי שבא ודורש - מקבל הנחות. מי שלא מבקש גם לא מקבל, כי אף אחד לא מתנדב לתת. היום אפשר לקבל בקניון הנגב שכר דירה של אחוזים מהמחזור ללא מינימום. בעבר שכר הדירה היה 120–20 מ"ר ובנוסף 80 שקל למ"ר דמי ניהול. הם הורידו את שכר הדירה לסוחרים חזקים גם ב־40% ומאשרים לסוחרים לשלם אחוזים מהמחזור בלבד, רק שיבואו. גם בגרנד קניון סוחרים כבר צועקים 'הצילו' כי הפדיונות נמוכים מאוד. שם הם עשו שיטת שיווק נחמדה, הם שילמו לסוחרים את השיפוצים במושכר ונתנו גרייס, ועכשיו כשאנשים מתחילים לשלם את הפדיונות, הם רואים שהם רחוקים מהצפי".

 

"המסמר האחרון בארון המתים בבנייה"

 

ואם הנתונים שמוכיחים ירידה דרסטית בפדיונות לא מספקים, בימים אלה ממש נבנה בבאר שבע מתחם חדש - ישפרו פלאנט, בהשקעה של קרוב ל־500 מיליון שקל ובשטח של 63 אלף מ"ר באזור קריית יהודית. גם מתחם זה יכלול לצד בתי קולנוע של yes פלאנט גם מתחמי אופנה, חנויות וקולינריה.

 

 צילום: ישראל יוסף

 

"איפה העירייה לעזאזל? איפה הוועדה לתכנון ובנייה? למה הן לא עוצרות את זה?", תוהה קמעונאי בעיר. "הן מקבלות ארנונה וכסף מאגרות בנייה. אוי ואבוי לסוחר שלא ישלם להן". לדברי הקמעונאי, "היום מרכיב הארנונה בהוצאות של כל חנות הופך לאחד המרכיבים היותר משמעותיים. אני משלם 10,000 שקל לחודש ארנונה, וזה רק עולה כל הזמן ואין פה אחוזים מהמחזור. הטיפשות החדשה זה ישפרו פלאנט, שיהיה המסמר האחרון בארון המתים של המסחר בבאר שבע. היום העיר במצב קטסטרופה, לאן אתם רוצים להביא אותה לעזאזל? זה ניפוץ כל המסחר בבאר שבע".

 

גורם בענף הקניונים אומר כי "לעיריית באר שבע תמיד טוב שפותחים קניונים חדשים כי זה עוד ארנונה ועוד מקומות עבודה. לעסקים שמסביב, לקניונים מתחרים ולקמעונאים עצמם, זה רע ופוגע בכולם. בסך הכל באר שבע כעיר הרוויחה מהגרנד קניון, שנפתחו בו עוד 250 בתי עסק שמעסיקים כ־1,200 עובדים. גם אם כל בתי העסק יפשטו רגל, עדיין העירייה תקבל את הארנונה".

 

לדברי אותו גורם, "כיום קשה מאוד להשכיר שטחים בבאר שבע. הקניונים נותנים שטחי מסחר בחינם, רק שיהיו חנויות פתוחות ושהאור יהיה דלוק. גם אני מעדיף להשאיר דייר שלא משלם לי, רק כדי שלא יהיה לי חושך בקניון".

 

סוחרים בעיר טוענים כי אין התאמה בין כוח הקנייה של באר שבע לכמות החנויות שפותחים. "כוח ההכנסה בעיר הוא יחסית נמוך. זו באר שבע. אנשים בקושי משתכרים שכר מינימום, אז להעמיס עוד מרכז מסחרי בבאר שבע זה כמו עוד ארבעה מרכזים בעיר רגילה".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "הוועדה המחוזית דרום אישרה אזורי מסחר באזור המע"ר בבאר שבע, מתוך תפיסה שהעיר באר שבע היא מטרופולין מתהווה שעליו לספק את מיטב השירותים המינהליים, התעסוקתיים והמסחריים של המטרופולין... הוועדה סוברת שבראייה ארוכת טווח, תחרות בין אזורי מסחר מבטיחה עלייה ברמת השירות וירידה במחירים לטובת הצרכן".

 

מעיריית באר שבע נמסר: "העיר באר־שבע מציעה שירותים, בהם גם שירותי מסחר ומרכזי קניות, עבור כל אזור הדרום, כאשר בעתיד עם מעבר צה"ל דרומה ופארק ההייטק המתרחב יימשכו תושבים נוספים לעיר. לוועדה אין סמכות לדחות בקשה, אך משום שהיא סבורה שאישורה עלול לגרום לירידת הכנסות של נכסים אחרים או משום שהיא סבורה שהפרוייקט אינו כלכלי שכן לוועדה אין כלים לבחון סוגיות אלו".

 

מביג נמסר: "באופנה, שמהווה חלק קטן יחסית מביג, ירדנו ב־8%, אבל ביג כמרכז שמר על כוחו ומראה יציבות".

אלי להב, מבעלי הגרנד קניון, מסר: "אחרי שמונה חודשים הגרנד הוא הצלחה. בדצמבר הגיעו אליו 617 אלף איש עם 56 מיליון שקל פדיונות. פתחנו באכלוס של 60% והיום אנו עומדים על 95% אכלוס".

 

מעזריאלי נמסר כי "מבדיקת נתוני אמת מפדיון העסקים ב־6 החודשים האחרונים עולה כי היתה ירידה של 17% בפדיון מול מחצית השנה המקבילה. הנתונים מוכיחים שהפדיון למ"ר בקניון הנגב גבוה משמעותית מהפדיון למ"ר של כל מרכזי הקניות הסגורים והפתוחים בב"ש. ב־3 החודשים האחרונים ישנה מגמת עליה".

 

מהשדרה השביעית ומקניון ONE לא נמסרו תגובות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x