$
פרסום ושיווק

ראיון כלכליסט

"השכר ששולם לי מבטא את עליית מחיר המניה"

בעל השליטה בפוקס הראל ויזל מסביר את פערי השכר האדירים שנרשמו ב־2012 בינו לבין עובדיו, מצהיר כי בכוונת הרשת להפוך לקבוצת הקמעונאות הגדולה בישראל ומזהיר מפני העתיד הצפוי לשוק האופנה: "חברות שהמכירות שלהן יפחתו ממיליארד שקל יתקשו לשרוד"

אורנה יפת 07:0702.04.13

"רוב השכר ששולם לי בשנת 2012 נבע מאופציות שניתנו לי לפני שנתיים וביטא את עליית מחיר המניה של פוקס. זה לא שכר בפועל שקיבלתי השנה", כך מנסה בעל השליטה ומנכ"ל פוקס הראל ויזל להסביר בראיון ל"כלכליסט" את עלות השכר האדירה שרשם בשנה החולפת.  

על פי דו"חות פוקס לסיכום 2012, עמדה עלות השכר של ויזל על 461 אלף שקל לחודש — פי 108 מעלות השכר החודשית הממוצעת של עובדי פוקס העומדת על 4,228 שקל בלבד. ויזל לא מרגיש שהוא צריך להתנצל: "בגלל התוצאות המדהימות של החברה עלתה המניה באופן משמעותי והאופציות שניתנו לי שוות יותר. אשמח אם מחיר המניה ימשיך לעלות והאופציות יהיו שוות יותר".

 

לא במקרה ויזל מכוון לעליית המניה ומרחיק את האש משכרו. השווי של קבוצת פוקס, שעמד בשנת 2011 על 529 מיליון שקל, מגיע כיום ל־770 מיליון שקל (נתון שמשאיר מאחור את המתחרות קסטרו וגולף שהגיעו לשווי שוק של 511 מיליון שקל ו־444 מיליון שקל, בהתאמה). במקביל חלה בשנת 2012 עלייה של 30% במכירות הרשת לעומת 2011 ומכירותיה השנתיות חצו את רף המיליארד שקלים. "המכירות שלנו נמצאות כל הזמן בעלייה, ויש סיכוי גדול שבמאי ניכנס לת"א־100", מסמן ויזל כבר את היעד הבא. "אם נהיה שם, אז מחזורי הסחירות במניה יגדלו באופן משמעותי".

 

"חסרה לנו בפורטפוליו עדיין חברת הנעלה"

 

פוקס עברה בשנים האחרונות התרחבות והצליח לאגד תחתיה שבעה מותגים מהארץ ומחו"ל: מותגי האופנה פוקס, אמריקן איגל, סאקס ובילבונג, מותג כלי הבית פוקס הום, רשת מוצרי הטיפוח ללין ומותג נעלי הסירה מרשה בלרינה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", הקבוצה אף מנהלת מגעים לרכוש את הזיכיון של מותג המעדניות והקפה האמריקאי דין אנד דלוקה.

 

מה מחפשת קבוצת אופנה בתחום המזון, למה לך להיכנס לשם?

"אנחנו עוד לא נכנסים לשם, אלא בודקים את הכדאיות של הפרויקט. פוקס בודקת קונספטים שמצליחים בעולם, ודין אנד דלוקה הוא חלק מהסיפור. בהרבה מדינות, במיוחד בתאילנד ובסינגפור, המותג פועל חזק בתחום בתי הקפה עם מיני־מעדניות. אנחנו בודקים את כל האופציות מבחינת הקונספטים שלו".

 

בר רפאלי והראל ויזל בר רפאלי והראל ויזל

 

אתה לא חושש להיכנס לענף הזה? רבים מבתי הקפה אינם שורדים והענף נחשב לכזה שבסיכון גבוה.

"יש שמונה רשתות של בתי קפה, שרובן משגשגות. כמו כל דבר, גם זה מקצוע, וברור שאם נלך לצעד כזה, ניקח את אנשי המקצוע הטובים ביותר. גם ענף הבנייה מאוד תחרותי, וענף האופנה מסוכן, אולי אפילו יותר מהקפה".

 

איזה יתרון יש לפוקס בענף המזון?

"דין אנד דלוקה זה קונספט ייחודי שמדבר אחרת. אני צריך לוקיישנים שאת זה אני יודע להשיג, ניהול ריטייל שאת זה אני יודע לעשות, ומה שחסר לי זה ניהול מקצועי בתחום האוכל, אז את זה נקנה. החוכמה היא לדעת מה אתה לא יודע ולא להתבלבל. לא ניכנס לסופרמרקטים. שם אין לנו שום יתרון יחסי".

 

תכננת להביא לישראל את רשת הנעליים DSW של ג'יי שוטנשטיין, מבעלי אמריקן איגל. מדוע זה לא צלח?

"DSW של אמריקן איגל זה אחד הקונספטים הכי מוצלחים שיש בעולם. יש לו 300 חנויות שמחזיקות את כל מותגי הנעליים. אבל הרשת פועלת רק בארה"ב. כשהיא תצא לעולם, אנחנו נהיה אחת האופציות הראשונות שלה".

 

פורסם שהבעיה היתה בזיכיונות שיש בארץ למותגים כמו נייקי או אדידס. זה לא נכון?

"ממש לא. DSW מחזיקה ב־400 מותגים. אז לא הייתי מביא מותג אחד או שניים. זו לא הבעיה. כרגע הם עוד לא החליטו לצאת לעולם".

 

 

אתה בודק חלופות לרשת אחרת?

"אנחנו בודקים כל הזמן הרבה דברים. אין לי ספק שבפורטפוליו של פוקס חסרה לנו חברת הנעלה, ואין ספק שבעתיד נרצה להיכנס לתחום הזה".

 

טעימה מהכניסה הצפויה לתחום ההנעלה מספק לאחרונה ויזל עם דוכני Marcha, שנפתחו בשבועות האחרונים בחמישה קניונים. מדובר בדוכנים המוכרים נעלי בלרינה צבעוניות ב־99 שקל. המיזם הוא שותפות בין חברת ביליהאוס, מפעילת חנויות בילבונג שבה שותפה פוקס, לבין ארי מלמוד, לשעבר מנכ"ל חוגלה קימברלי ישראל וכיום מנכ"ל משרד הפרסום פובליסיס. בכל דוכן השקיעה החברה 200 אלף שקל, ועל פי גורמים בענף, המכירות יכולות להגיע ל־30 אלף שקל ביום.

 

שמעתי שרשתות נעליים פונות לקניונים ומבקשות לא להשכיר לך דוכנים.

"שמעתי גם. אני לא מאמין שזה יקרה גם כי זה סוג של כלכלה ישנה, וגם כי לדעתי זה לא חוקי. כל קניון רוצה את הדברים המוצלחים ביותר באותו רגע".

 

איפה ייפתחו דוכנים נוספים?

"בדיזנגוף סנטר, בגרנד קניון בבאר שבע, בקניון רחובות, בקריון, בגרנד קניון בחיפה, בעיר ימים בנתניה, באילת, בקניון איילון, בקניון בת ים, ואנחנו מנהלים מו"מ נוספים. אני מעריך שייפתחו כ־40 דוכנים".

 

תצוגת אופנה של קסטרו תצוגת אופנה של קסטרו צילום: אבי ולדמן

 

קסטרו נכנסת לתחום הילדים. איך הכניסה שלה תשפיע על פוקס?

"הכניסה של קסטרו לתחום הילדים היא כניסה טבעית לחברה שמחפשת מנועי צמיחה. זה יגביר את התחרות. זה שוק מאוד תחרותי, ובעקבות הכניסה של קסטרו, התחרות בו תגבר. פוקס צריכה להמשיך להיות יותר טובה. בשנים האחרונות נכנסו לשוק הזה גם M&H וגאפ, וגם גולף הרחיבה את רשת הילדים. כבר לפני ארבע שנים אמרתי שבסוף יהיו פה כמה קבוצות גדולות שיחזיקו בהרבה מותגים. כל מה שקורה פה בשנתיים האחרונות - כולל המו"מ מהחודש האחרון שקסטרו מנהלת לרכישת 50% מהודיס, טופ טן (רשת אקססוריז) וקרולינה למקה (רשת משקפיים), וגם הרכישה של בעלי ריטייל ישראל אבי מלכה את אופיס דיפו, אחרי שהתמודד על רשת אייס - ממחיש שמה שאמרתי אכן קורה. נוצרות פה קבוצות כמו גולף, קסטרו, זארה, H&M, רנואר ומתאים לי. חברות שמחזור המכירות שלהן יירד מרף מיליארד השקלים, יתקשו לשרוד בגלל עלויות המטה הכבדות".

 

היית במו"מ עם הודיס. מדוע החלטת לא לרכוש את החברה?

"לא ניהלתי איתם מו"מ. יוסי גביזון, הבעלים, היה אצלי פעמיים. לפגישות הללו אי אפשר לקרוא מו"מ. לא דיברנו על שווי החברה, על תוכניות או על איך מנהלים את העסק במשותף. דיברנו על השוק. זו לא היתה תחילת תחילתו של מו"מ. גם לא ראיתי ולא ביקשתי לראות ספרים של החברה".

 

מאז שהם במגעים עם קסטרו, אתה מנסה ליצור איתם קשר מחדש?

"שום קשר. שום ניסיון לקשר. שום מילה. ואפילו לא רמז".

 

מה לדעתך קסטרו כחברת אופנה מובילה מחפשת במותג בייסיק, ללא אסטרטגיה מובנית, שמתפאר בזה שהוא חיקוי של S.WEAR?

"קסטרו היא חברה שמנוהלת מעולה ומחפשת מנועי צמיחה. כניסה לשותפות עם הודיס, שיש לה גם אקססוריז וגם משקפיים, זו בהחלט דרך עבור קסטרו לצמוח. הם רוצים להיכנס לעוד זירות".

 

אם אכן העסקה הזו תתממש, פוקס עשויה להיפגע?

"חד־משמעית, לא. אנחנו נתמודד כמו שהתמודדנו עם התחרות פה מצד כל המותגים. יש לנו אסטרטגיה ומשנה ברורות, ואנחנו מצליחים עם כל התחרות הקיימת וזו שתהיה בעתיד".

 

גידי גולדפינגר, מנכ"ל בריל פאשן, דיבר לאחרונה בתקשורת ואמר שהקניונים מצטערים על מיקומים שנתנו למותגים בינלאומיים, ויש מי שטוען שהוא התכוון לאמריקן איגל.

"שמעתי על התשובות של גידי גולדפינגר. אני משוכנע שאם הוא היה יודע מה התוצאות של אמריקן איגל, הוא היה מדבר אחרת. פדיונות אמריקן בישראל עולים על כל תחזית שהיתה לנו. בחנות במודיעין ניגשו אליי צעירים וסיפרו שרק חיכו שתיפתח החנות. אנחנו מרגישים את החוזק של המותג. נכון שהוא חזק בעיקר באזורים שההכנסה בהם היא מעל הממוצע, כי זו גם האוכלוסייה שמכירה אותו מחו"ל, ואנחנו נפעל להביא את המודעות גם לפריפריה".

 

כיום לאמריקן איגל 18 חנויות בקניונים ומרכזי מסחר פתוחים. בימים אלה עומדת להיפתח חנות מותג במרכז ביג בבאר שבע שתשתרע על שתי קומות, ובהמשך ייפתחו חנויות גם בביג כרמיאל, ביג אילת וגרנד קניון באר שבע. לדברי ויזל, אמריקן איגל תמנה בסך הכל בין 30 ל־35 חנויות, עד 2016.

 

"שותפות אסתי לאודר בללין לא על הפרק"

 

קבוצת פוקס שותפה ב־50% ברשת חנויות ללין, המפעילה 76 חנויות בישראל ועוד 14 חנויות בארה"ב, סינגפור, יפן, איטליה והאיים הקריביים. על פי דיווחי הקבוצה, עלו מכירות ללין בשנה האחרונה בכ־12% ל־124.7 מיליון שקל. לאחרונה היה מי שהתעניין בכניסה לשותפות בחברה.

 

זה נכון שנציגים מאסתי לאודר היו לפני כמה חודשים בארץ ובחנו אפשרות להיכנס כשותפים בללין?

"אני מעדיף לא להגיב לשאלה הזו וכרגע זה לא על הפרק".

 

האם יש אפשרות לשותפות של הבעלים של אמריקן איגל בללין?

"התשובה היא לא. לא תהיה שום שותפות עם ג'יי שוטנשטיין וזה לא עומד על הפרק בכלל".

 

למה ההתפתחות של ללין בחו"ל אטית יחסית?

"הרגולציות בחו"ל משתנות מרגע לרגע ומאוד מקשות. כדי לצאת לחו"ל עם הרבה חנויות צריך לעבור שלבים של רגולציה בכל מה שקשור לבדיקות של החומרים שמהם עשויים המוצרים. היעדים שלנו הם בעולם ולא בארץ".

 

לאילו עוד תחומים פוקס תיכנס?

"פוקס חרתה על דגלה להיות חברת הריטייל המובילה בישראל. ניכנס לכל תחום שנחשוב שאנחנו יכולים להיות בו שחקן משמעותי, דומיננטי, חזק, שישנה את השוק". כמו שעשינו עם ללין ופוקס הום. אחד מהם הוא תחום ההנעלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x