$
פרסום ושיווק

פרשת הדרכים של רשת: 101 דרכים לעוף מזיכיון

זכיינית ערוץ 2 רשת ניצבת בנקודה קריטית: שוק הפרסום בהאטה, הרכב בעלי המניות לא מצליח להתייצב ובקרוב יגיע המעבר לארבעה ימי שידור. נוסף על כל הצרות, גם בעל השליטה אודי אנג'ל בוחן את המשך ההשקעה בזכיינית. המיזוג עם ערוץ 10 מעולם לא נראה מתבקש יותר

שלי פריצקר 09:2506.11.11

שוק הטלוויזיה המסחרית בישראל עומד בפני סערה. המעבר משיטת הזיכיונות לשיטת הרישיונות עומד בפתח, בינואר 2013, אולם בתנאים הנוכחיים, נראה שלפחות שתיים מהזכייניות - רשת וערוץ 10 - רחוקות משם שנות אור. בתחילת 2012 תחזור רשת לשדר ארבעה ימים בשבוע, כחלק מהרוטציה בינה לבין הזכיינית קשת, אך מעניין לראות האם תצליח לעמוד במשימה. בינתיים, קשת - שנחשבת לזכיינית החזקה ביותר - תבקש כנראה רישיון בקרוב, ותעבור לפני כן לשלושה ימי שידור. מעל הכל מרחף הקיפאון בענף הפרסום כולו, שלפי הערכות ייאלץ את שלוש הזכייניות לספוג הפסד כולל של 200 מיליון שקל ב־2011.

 

במרכז כל אלה נמצאת כעת רשת, הנחשבת לזכיינית החלשה בערוץ 2, בנקודה קריטית: בעל המניות אביב גלעדי מנסה זה שנתיים למכור את חלקו בחברה (20%) כדי שיוכל להתפתח בתחום הטלוויזיה הרב־ערוצית ואינו מצליח, מנכ"ל רשת אבי צבי, שניסה לצמצם את הפסדי הזכיינית בשנים האחרונות, ויתר על רכישת המניות, וכעת נראה כי גם בעל השליטה אודי אנג'ל (51%) בוחן את המשך ההשקעה בזכיינית. לטענת גורמים בענף, אנג'ל ומשפחת עופר אינם מזרימים כעת כסף לרשת. גורמים בקרב עופר מדיה טוענים כי הדבר אינו נכון, וכי לאנג'ל אין כל כוונה להפסיק להזרים כסף, אם הדבר יידרש.

 

אודי אנג'ל אודי אנג'ל

 

1. עוברים לרישיונות

רשת מתבצרת באפיק 22, וקשת עתידה לבקש רישיון

 

בינואר הקרוב תיסגר כאמור ההרשמה לקבלת רישיונות שידור. ערוץ 10 וקשת עתידים לבקש רישיון בקרוב, ורשת מתבצרת בעמדתה כי תישאר באפיק 22 עד תום תקופת הזיכיון ב־2015.

 

בפני רשת עומדות כעת כמה חלופות, שעתידות להוביל אותה לדרכים שונות לגמרי ולהשפיע על השוק כולו. האפשרות הראשונה היא ששתי הזכייניות, רשת וקשת, יישארו יחד בזיכיון לאפיק 22 עד 2015, אז הן חייבות לעבור לרישיון. אפשרות שנייה היא שאחת מהן תבקש רישיון, ותשאיר את הזכיינית השנייה באפיק 22 - עם כל המחויבויות המכרזיות הכבדות בתחום התוכן שהסכימו רשת וקשת לקחת על עצמן כשהתמודדו על תקופת הזיכיון השנייה ב־2005.

 

עוד אפשרות היא מיזוג של רשת עם קשת, ואפשרות נוספת היא הזדמנות אולי חד־פעמית למזג את שני הגופים המצליחים פחות בענף - רשת עם ערוץ 10.

 

לצד כל אלה, מיזוג של רשת וקשת או מיזוג של רשת וערוץ 10 עדיין צריך לעבור את אישור הממונה על הגבלים עסקיים.

 

 

2. הזדמנות חד־פעמית

התוספת לחוק עידן פלוס תאפשר מיזוג בין רשת לערוץ 10

 

השבוע תעלה לדיון בוועדת הכלכלה תוספת של ח"כ נינו אבסדזה להצעת חוק הרחבת עידן פלוס, המדברת על דחיית החובות של הזכייניות למדינה: מועד תשלום החובות נקבע בחוק ל־31 בדצמבר 2011, בצמוד לחוק המעבר לרישיונות. לפי התוספת, מכיוון שמועד המעבר לרישיונות נדחה בשנה, יש לדחות בהתאם גם את מועד התשלום.

 

ערוץ 10, שאינו יכול להחזיר כעת את חובותיו למדינה העומדים על 60 מיליון שקל, עובד ביתר שאת על כך שהתיקון יעבור. לרשת, לעומת זאת, יש חובות של 23 מיליון שקל למדינה. בדומה לערוץ 10, גם רשת זקוקה למשקיע עם כיסים עמוקים, אם תישאר לבד באפיק שייבחר לאחר שתעבור לרישיון שידור, ואם תישאר לבד בזיכיון באפיק 22 או תתמזג. מנכ"ל רשת אבי צבי היה אמור להביא משקיע כזה, אולם לא הצליח.

 

קידום התוספת להצעת חוק הרחבת עידן פלוס יכול לקדם את המיזוג המדובר בין רשת לערוץ 10, שכן הצדדים דורשים שהגופים המגיעים למשא ומתן יהיו נקיים מחובות. אם לא יהיה מיזוג, רבים מעריכים כי רשת לא תוכל להרשות לעצמה לעבור לשדר שבעה ימים בשבוע, משום שאין לה איתנות פיננסית נדרשת לדבר - ולראיה ערוץ 10 שקורס תחת הנטל של שבוע שידורים מלא.

 

3. מרחיבים את השידור

האם רשת תעמוד בנטל של ארבעה ימי שידור מלאים?

 

כחלק מהרוטציה בין שתי הזכייניות שמפעילות את ערוץ 2, בינואר הקרוב יתחלפו קשת ורשת בימי השידור, והאחרונה תעבור לשדר ארבעה ימים בשבוע - מרביעי ועד שבת. המעבר משלושה לארבעה ימים הוא תמיד טראומטי, כי מלבד העובדה שרצועת השידור מתרחבת, גם אלמנט סוף השבוע הוא בעייתי, שכן הרייטינג בסופי השבוע נוטה להיות נמוך יותר.

 

הרחבת ימי השידור תהיה נקודת מבחן רצינית עבור רשת. על הנייר, לרשת יש סיכוי לצלוח את המעבר עם שתי הפקות גדולות: האחת היא "המירוץ למיליון" - תוכנית יקרה מאוד בעלות של כ־300 אלף דולר לפרק, אולם כזו שמצליחה לייצר רייטינג משמעותי - והשנייה היא עיבוד מקומי לפורמט האמריקאי המדובר "The Voice", שצפוי לעלות בחודשים הקרובים ולשמש כתשובה של רשת ל"כוכב נולד" של קשת.

 

אולם כאן נכנס שוב הקיפאון בענף הפרסום, המהווה איום רציני על ההפקות. רבים מביעים תמיהה על שתי ההפקות שמרימה רשת, שעולות לה סכומים גדולים מאפשרותה לשלם. לפי הערכות, כל פרק בתוכנית "The Voice" עולה גם הוא קרוב ל־300 אלף דולר, אך הפרסומות אינן מצליחות לכסות את העלות.

 

לכך נוספת העובדה שקשת מתכוונת להשיק בתחילת ינואר את העונה החדשה של "האח הגדול" - מהלך גדול עם מנגנון משומן שעומד מאחוריה, כפי שקשת יודעת לעשות. רשת תהיה חייבת להעמיד מספיק נכסי רייטינג מניבים כדי לעמוד בתחרות.

 

המעבר של רשת לארבעה ימי שידור יכול, כנראה, לזרז את המיזוג עם ערוץ 10, שכן כך תוכל למלא את המסך. עם זאת, גורמים ברשת טוענים כי הזכיינית ערוכה היטב להרחבת מספר ימי השידור.

 

לאור הגישושים בין השניים, יהיה מעניין לראות אם ערוץ 10 - שוויתר על סופי השבוע ומיקד את התחמושת מול רשת בימים ראשון עד שלישי - יחזור להתמודד בגזרת התוכן בימים רביעי עד שבת.

 

4. מאבק על החדשות

אם רשת וקשת נפרדות, מי תחזיק בחדשות ערוץ 2?

 

הקרב היצרי ביותר שמתנהל, ושיוכרע השבוע בוועדת הכלכלה, הוא על חברת החדשות של ערוץ 2. בהסדר של חוק הרישיונות נקבע שאם הזכייניות רשת וקשת עוברות להחזיק ברישיון שידור, מותר להן להחזיק במשותף בחדשות ערוץ 2 במשך שלוש השנים שלאחר המעבר לרישיון.

 

עם זאת, החוק אינו מתייחס למצב שבו רק אחת מהזכייניות מקבלת רישיון והשנייה ממשיכה להחזיק בזיכיון עד 2015. התיקון לחוק, שבו תומך שר התקשורת משה כחלון, הוא שהזכייניות יוכלו להמשיך להחזיק בחברת החדשות גם במקרה שרק אחת מהן תצא לרישיון.

 

מצד אחד, סעיף זה מעודד את קשת לצאת ולהחזיק ברישיון שידור, שכן אז לא תיאלץ להקים חברת חדשות חדשה. מצד שני, אם קשת תעזוב את אפיק 22 ותצא לאפיק אחר מבין המספרים 16–12, ורשת תתמזג עם ערוץ 10 - עלול להיווצר מצב שבו רשת תמשיך להחזיק בחדשות ערוץ 2, החזקות יותר. בערוץ 10 מפחדים, כיוון שבמקרה כזה חברת החדשות שלהם תיסגר.

 

מלבד זאת, בהנחה שרשת וקשת הופכות למתחרות בערוצים נפרדים, אין כל סיבה שירצו להמשיך להחזיק בחברת חדשות אחת. הפתרון הנכון, כנראה, הוא לקבוע שאם רשת וערוץ 10 יתמזגו, הגוף הממוזג לא יוכל לקחת את חברת החדשות של ערוץ 2.

 

5. אפילוג

 

יהיה מה שיהיה, מה שברור הוא שכעת נפתחה הזדמנות משמעותית לשינויים בשוק. המצב הגרוע שבו נמצא ערוץ 10 פותח הזדמנות להיכנס בתנאים עדיפים לרשת, ומנגד יכול להלחיץ את קשת לקבלת החלטות שאולי לא היתה לוקחת באופן טבעי. כל שנותר לרשת כעת הוא להחליט איפה היא רוצה להיות בשנים הקרובות. מרשת לא התקבלה תגובה לכתבה עד למועד סגירת הגיליון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x