התנודתיות הבלתי נסבלת של המחירים בסופר
הסוד השמור ביותר של רשתות המזון הוא תמחור המוצרים על המדף. "כלכליסט" בדק את מחירי המזון בחודשי מחאת המזון, וגילה כי הכעס הציבורי לא מנע מרשתות השיווק להעלות מחירים, גם של מוצרים שעמדו בלב הסערה
תחילתה של המחאה החברתית נגד יוקר המחיה התחילה בהתארגנות נגד יצרניות הקוטג' ורשתות השיווק. עוצמת המחאה הביאה להוזלה משמעותית במחירו. אך בדיקת "כלכליסט" מגלה איך בתוך חודש אחד נוצרים פערים, לעתים של עשרות אחוזים, במחיריהם של מוצרים שונים ברשתות שונות ואפילו בתוך תתי־הרשתות - גם של מוצרים שעמדו בלב הסערה הצרכנית.
הסוד השמור ביותר של רשת קמעונאית הוא תמחור המוצרים לצרכן. לראיה, כאשר יצאנו לבדוק את מחירי המוצרים על המדפים נעצרנו לא אחת על ידי מנהלי הסניפים, שמתודרכים על ידי הנהלות הרשתות לגלות עירנות לכל ניסיון של בדיקת מחירים.
הרווחיות הנמוכה של קמעונאות המזון קובעת כללי משחק, שלפיהם כל תנודה של אגורות בודדות במחיר המוצר לצרכן יכולה להיות ההבדל בין רווח להפסד בדו"ח הרבעוני, כאשר כל רשת נמצאת בתחרות מקומית עם הסניפים שלידה ומנסה לצעוק בכל הכוח כי היא הרשת הזולה ביותר.
בתוך הקלחת הזאת יצאנו לבדוק את מחירי המוצרים על המדף. מדובר בבדיקה לא פשוטה: ברשתות הגדולות משתנים המחירים בין תתי־הרשתות וכן בין סניפים שונים באותה רשת. גם באותו סניף יכולים להשתנות המחירים בכל יום, ולפעמים גם כמה פעמים באותו היום. על כן, המשימה לייצר תג מחיר על הסל כולו היא כמעט בלתי אפשרית, ובכל מקרה רלבנטית רק לאזור שבו בוצעה הבדיקה.
הרשתות הגדולות מפעילות חמ"לים העוקבים אחר כל מחירי המוצרים באזורים השונים ובתתי־הרשתות השונות, כאשר מנהלי הסניפים צריכים את אישור המטה כדי לשנות את המחיר על המדף. החמ"ל למעשה בודק מה המשמעות של כל מחיר מדף על הרשת כולה.
לצורך הבדיקה הרכבנו סל מוצרים הכולל בתוכו מוצרי צריכה בסיסיים, כגון מוצרי חלב, פסטה, קפה, אורז, עוף, נייר טואלט, עגבניות ומלפפונים, לצד מוצרים מובילים הנמצאים כמעט בכל בית, ובהם קטשופ, במבה, קוקה־קולה, טונה, דגני בוקר, אבקת כביסה ומרכך כביסה. דגש מיוחד בסל ניתן לקטגוריות החלב ומוצרי התינוקות שעמדו בראש המחאה החברתית, ושבהן חלו שינויים רבים בחודשיים האחרונים. בקטגוריית החלב ביצעו כל רשתות השיווק מבצעי מחיר על קוטג' וגבינה לבנה, ואף מכרו 2 ב־10 שקלים במשך כמה שבועות שבהם היתה מחאת הקוטג' בכותרות. בשל העובדה שהמבצעים נערכו על המוצרים של שלוש המחלבות הגדולות, בדקנו את הקוטג' והגבינה הלבנה של שלוש היצרניות. גם על חיתולים ותחליפי חלב נעשו מבצעים אגרסיביים שבהם השתתפו אף רשתות הפארם, ולכן נדגמו בבדיקה המחירים של שתי היצרניות המובילות בכל אחת מהקטגוריות הללו.
הבדיקה נעשתה בסוף חודש אוגוסט. בדיקה קודמת, לצורך השוואה, נעשתה בסוף חודש יולי, על פי המחיר על המדבקה שהוטבעה על המוצר במדף. המחירים נבדקו בסניפים שונים באזור תל אביב של רשתות השיווק המפעילות חנויות בערים ומחוץ לערים: שופרסל דיל, שופרסל שלי, מגה בול, מגה בעיר, טיב טעם, רמי לוי, מחסני כמעט חינם ורשת חצי חינם. כך, המחירים המוצגים בכתבה נכונים לסניפים שנבדקו בלבד ולא לרשת כולה.


פערים של עשרות אחוזים בתתי־רשתות
ממצאי הבדיקה הראו מגמה מעורבת בעליות וירידות במחירים של מוצרי הצריכה השונים ברשתות השונות, ואפילו בשתי רשתות השייכות לאותה חברה. כך למשל, בעוד שבמגה בול התייקרה גבינת עמק פרוסה בוואקום ב־9% בסניף שנבדק, דווקא בסניף מגה בעיר שנבדק הוזל מחירה ב־4%.
בדיקת הסלים מגלה כי המוצרים שבהם נרשמה התנודתיות הגבוהה ביותר היו העגבניות והמלפפונים וכן תפוחי העץ (מסוג גרנד סמית). הבדיקה נעשתה על מחיר לקילו, והראתה כי במרבית הרשתות רשמו המלפפונים והעגבניות ירידה של עשרות אחוזים, בין יולי לאוגוסט, אך בסניפים שנבדקו של שופרסל דיל ומגה בעיר דווקא עלה מחירם של המוצרים. גם במחיר של תפוחי העץ חלה תנודתיות גבוהה.
מלבד קטגוריית הירקות והפירות נרשמו שינויים של עשרות אחוזים גם במחירה של אריזת במבה אסם 25 גרם שהתייקרה בסניף כמעט חינם ב־25%; סכיני גילוח מאך 3 שבסניף מגה בול התייקרו ב־24% אך בסניף מחסני כמעט חינם הוזלו ב־33%; שוקולית של עלית שהתייקרה בסניף שופרסל שלי ב־27%; ורסק עגבניות של יכין שהוזל בסניף מגה בעיר ב־29%. בסניף מגה בעיר, שיצאה לאחרונה עם מותג פרטי בתחום דגני הבוקר, נרשמה עלייה של 40% במחיר של אריזת קורנפלקס תלמה 750 גרם, אך לצד זאת יצאה הרשת במבצע על המוצר שהשאיר אותו בסופו של דבר על מחיר זהה ביולי ובאוגוסט.
הקוטג' שוב מתייקר בחלק מהרשתות
כאמור, הקוטג' הוביל את המחאה הצרכנית. בהמשך נרשם ניסיון לבצע חרם על מוצרי חלב נוספים. בעקבות המחאה ירד מחיר הקוטג', ולאחרונה יצאו תנובה וטרה במהלכים להגדלת המוצרים ללא תוספת מחיר, מה שבפועל גורם לירידת מחיר. אך מדובר במהלכים זמניים בלבד שיימשכו בתנובה כמה שבועות ובטרה כמה חודשים.
לאחר שהכריזו שלוש המחלבות הגדולות על הורדת מחיר הקוטג' ל־5.90 שקלים, המשיכו חלק מהרשתות במבצעי מחיר במהלך יולי ואוגוסט. בסניפים שנבדקו של טיב טעם ושופרסל שלי עומד המחיר על 5.90 ביולי ובאוגוסט, בסניף מגה בול עמד ביולי על 5.99 שקלים - מעל המחיר המומלץ - אך ירד באוגוסט ל־5.69 שקלים. בחצי חינם נמשכים המבצעים של 2 ב־10 שקלים על הקוטג' של שלוש המחלבות. בסניף כמעט חינם ירד מחיר הקוטג' של תנובה וטרה ב־3% ו־6% בהתאמה, בסניף מגה בעיר התייקר ב־3% - אף שעדיין עומד על מחיר נמוך מהמחיר המומלץ, ובסניף רמי לוי - שם נמכר גביע קוטג' במחיר הזול ביותר מבין הסניפים שנבדקו - עלה מחיר קוטג' תנובה וטרה ב־12% ועומד על 5.49 שקלים. קוטג' שטראוס נשאר אצל רמי לוי במחיר של 4.90 שקלים.
מרבית הסניפים שנבדקו ייקרו את מחיר הגבינה הלבנה. לאחר שנמכרה במבצעים של 2 ב־10 שקלים בחלק מהרשתות בחודשים יוני ויולי, נע כיום מחירה בין 7 ל־8.40 שקלים, במרבית הסניפים שנבדקו.
הפסדי הרשתות עצרו את מבצעי החיתולים
מלחמת מחירים נרשמה גם בתחום החיתולים, לאחר שרבוע כחול החלה לייבא חיתולי האגיס מטורקיה ביבוא מקביל. באוגוסט חזרו המוצרים למחירם הרגיל ברשתות, שמרביתן הפסיקו את המבצעים. גם על אריזות מזון התינוקות הופסקו מרבית המבצעים, לאחר שהרשתות רשמו הפסדים על מיליוני שקלים בשתי הקטגוריות הללו.
כך בדקנו
הבדיקה המוצגת בכתבה נעשתה בסוף חודש אוגוסט 2011 ובוצעה על ידי כתבי העיתון "כלכליסט". בדיקה קודמת ערכו הכתבים, לצורך השוואה, בסוף חודש יולי 2011. הבדיקות התבססו על מחיר המדבקה המוטבעת על המוצר במדף בעת הבדיקה.
מחירי המוצרים נאספו על ידי הכתבים מסניפים שונים באזור תל אביב של רשתות השיווק שופרסל דיל, שופרסל שלי, מגה בול, מגה בעיר, טיב טעם, רמי לוי, מחסני כמעט חינם ורשת חצי חינם.
המוצרים שנבדקו: קוטג' 5% (תנובה, שטראוס וטרה) 250 גרם | גבינה לבנה 5% (תנובה, שטראוס וטרה) 250 גרם | יוגורט לבן 3% דנונה | עמק פרוסה בוואקום 200 גרם | מילקי בודד | רביעית שטוזים | קילו עגבניות | קילו מלפפונים | קילו תפוחי עץ גרנד סמית | דגני בוקר תלמה 750 גרם | במבה 25 גרם | בקבוק קוקה־קולה 1.5 ליטר | שוקולד חלב פרה 100 גרם | שוקולית 500 גרם | נס קפה עלית 200 גרם | נס קפה טייסטרס צ'ויס 200 גרם | קפה טורקי עלית 100 גרם | קטשופ אסם 750 גרם | פסטה אסם 500 גרם צדפים | טונה ויליגר בשמן קופסה בודדת | קילו חזה עוף | אורז פרסי סוגת קילו | רסק עגבניות 100 גרם יכין | מלפפון חמוץ בית השיטה בינוני | 4 סכיני גילוח ג'ילט מאך 3 | אבקת כביסה סנו מקסימה 6 קילו | מרכך כביסה בדין 4 ליטר | נייר טואלט לילי לבן 32 גלילים | פמפרס מידה 4 | האגיס מידה 4 | סימילאק טופ 900 גרם | מטרנה חלבי 700 גרם.


