$
פרסום ושיווק

ישרא-ברנד: המותג ישראל זינק ב-2010

ישראל זינקה השנה 11 מקומות למקום ה-30 במדד מותגי המדינות של משרד המיתוג הבינלאומי FutureBrand. תאמינו או לא, השגנו ביצועים יפים בשלושה מתוך חמישה מדדים: תרבות ומורשת, סביבה עסקית ואיכות חיים

אסף הוכמן 16:1206.12.10

"ישראל היא הוכחה חיה לאפקטיביות של השקעת משאבים בשיווק המדינה בעולם. ההשקעה של ישראל מחזירה את עצמה ואנשים מבינים ומפנימים את המסרים שלה", כך גורסת ויקטוריה ברי, אסטרטגית בסניף הניו יורקי של משרד המיתוג הבינלאומי FutureBrand, בעקבות זינוק ישראל למקום ה-30 במדד מותגי המדינות 2010, לעומת המקום ה-41 ב-2009.  

 

בשש השנים האחרונות עורך המשרד את המדד שמתבסס על מחקר בהשתתפות אלפי נסקרים ברחבי העולם, ובוחן את תפיסותיהם כלפי מדינות שונות במספר רב של אספקטים. במקום הראשון מתוך 110 המדינות מדורגת השנה קנדה ואחריה אוסטרליה, ניו זילנד, ארה"ב ושוויץ. 29 המדינות המדורגות מעל ישראל הן בעיקר מדינות צפון אמריקה ומערב אירופה. סוגרות את הרשימה פקיסטן, אירן וזימבבואה.

  

חוף בתל אביב. תפיסת היופי הטבעי של ישראל זינקה חוף בתל אביב. תפיסת היופי הטבעי של ישראל זינקה צילום: בלומברג

 

בניגוד לדעה הרווחת, המושג "מותג מדינה" אינו משקף את פעילות התקשורת השיווקית של המדינה המתבצעת ברחבי העולם ואינו קשור רק לתיירות, אלא משקף מכלול רחב הרבה יותר של תפיסות הקיימות לגבי המדינה במימדים שונים. החשיבות של מותג המדינה מתבטאת בתחומים רבים, כאשר אם בעבר המטרה המרכזית נתפסה כקידום תיירות פנים, כיום כבר מבינים את ההשפעה העמוקה של המותג על תחומים רבים כגון קידום השקעות חוץ, הצלחה של מותגים מקומיים בעולם (כמו מותגי רכב גרמניים או מותגי אלקטרוניקה יפניים), משיכה של הון אנושי למדינה ואפילו יחס שונה כלפי המדינה במצבים מדיניים.

  

הכותל. מקום שני בתרבות ומורשת, אחרי איטליה הכותל. מקום שני בתרבות ומורשת, אחרי איטליה צילום: אלכס קולומויסקי

 

למדד חמישה מרכיבים מרכזיים ובהם תיירות, תרבות ומורשת, סביבה עסקית, איכות חיים וערכים שנמדדים בחופש פוליטי וסביבה משפטית.

 

ישראל מציגה ב-2010 ביצועים יפים בשלושה מתוך חמישה מדדים. בשלושה מבין חמשת המימדים – תרבות ומורשת (מקום 2 אחרי איטליה), סביבה עסקית (מקום 14 עם דירוגים גבוהים מאוד בתפישת טכנולוגיה וכח האדם) ותאמינו או לא = איכות חיים (מקום 23).

 

 

על פי ברי, המיקום ה-2 המרשים בתפיסת התרבות והמורשת הוא פועל יוצא של הפעילות השיווקית המסיבית של ישראל, אשר שמה דגש על אלמנטים מסוימים שתפישתם אכן השתפרה – תפישת האותנטיות של ישראל זינקה ב-19 מקומות משנה שעברה היישר לראש הדירוג ותפישת היופי הטבעי עלתה ב-29 מקומות. ישראל אף נמצאת במקום הראשון בתפישת ההיסטוריה לפני איטליה, יוון ומצרים ובמקום השמיני בתפישת התרבות והאמנות.

 

עם זאת, מפתיע לגלות שהדירוגים המרשימים בכל מרכיבי מימד התרבות והמורשת אינם מיתרגמים מספיק למימד התיירות בו מדורגת ישראל יחסית נמוך, כולל ירידה של 26 מקומות בתפיסת התמורה לכסף למקום ה-77 הנמוך, מקום 61 בתפישת האטרקציות ומקום 39 בתפיסת המלונות.

  

בית מלון בים המלח. בתיירות אנחנו דווקא חלשים בית מלון בים המלח. בתיירות אנחנו דווקא חלשים צילום: עמית שאבי

 

דווקא איסלנד עלתה בדירוג למרות פשיטת הרגל, וזאת בעיקר בעקבות התפרצות הר הגעש השנה אשר אמנם השבית את התנועה האווירית באירופה וגרם להפסדים עצומים, אך במקביל הקפיץ את המודעות לאיסלנד, שייך לה אסוסיציות של יופי וטבע, ואף השכיח מעט את המצב הכלכלי של המדינה. השפעתה של המדיה ניכרת בזינוק מותג צ'ילה ב-2010 בעקבות הטיפול המוצלח והמתוקשר בכורים הלכודים. מנגד, הדיווחים הרבים בתקשורת על מקרי האלימות בפיליפינים ובג'מייקה הובילו לירידה חדה בתפישת מותגי המדינות.

 

כאשר מדברים על ישראל כמובן שהאלמנטים החיצוניים, ובראשם המצב הפוליטי, מציבים אתגרים לא פשוטים. באופן לא מפתיע ישראל נמצאת רק במקום ה-59 בתפיסת הבטחון, אך נראה שהמגמה חיובית כאשר מדובר בעלייה של 7 מקומות מ-2009, כנראה בעקבות המיעוט היחסי בכותרות סנסציוניות על רקע בטחוני מישראל השנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x