$
מדיה

ועדת הכלכלה תקבע: האם חברת החדשות של ערוץ 2 תצא למכרז

לפי הצעת החוק, חברת החדשות תצא למכרז בין שתי הזכייניות רשת וקשת. החברה שתזכה במכרז תשלם למדינה את סכום הערכת השווי שבוצעה על ידי הרשות השנייה

מיכל תוסייה כהן ושלי פריצקר 18:1917.11.10
דיון גורלי לחברת החדשות של ערוץ 2 צפוי להתקיים מחר בוועדת הכלכלה: על פי ההצעה החדשה לחוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, חברת החדשות של ערוץ 2 תצא למכרז שייערך בין שתי הזכייניות רשת וקשת. זאת בשל הצעת החוק, כי עם המעבר משיטת הזיכיונות לשיטת הרישיונות, לא יוכלו להמשיך
שתי הזכייניות בבעלות משותפת על הערוץ. בוועדת הכלכלה צפויים מחר לדון בהצעה ולאחר מכן להצביע עליה. 

 

על פי אותה ההצעה, הזכיין שיזכה במכרז, יצטרך לקנות את החלק של הזכיין השני עד למועד שהורתה הרשות השנייה ועל פי שווי המניות כפי שחושבו על ידי הרשות. כמו כן הוא ישלם לרשות בעד הרכישה את סכום הערכת השווי.

 

על מנת להשתתף במכרז, כל זכיינית תצטרך להציע הצעת מינימום של הערכת שווי החברה. כמו כן על פי הצעת החוק, במידה ולא תוגש מצד אחת הזכייניות בקשה לרכוש את חברת החדשות של ערוץ 2, תפרסם הרשות השנייה הודעה לציבור על כוונתה להתיר לבעל רישיון לשידורי טלוויזיה, שאינו בעל זיכיון קודם, לרכוש את חברת החדשות. במידה ושני בעלי רישיון שאינם בעלי זיכיונות קודמים יבקשו לרכוש את חברת החדשות, גם ביניהם יתקיים מכרז. שני התרחישים האחרונים אמנם קיימים בהצעת החוק, אך לא סביר כי יתממשו במציאות.

 

כפי הנראה, קשת ורשת יבחרו להשתתף במכרז על פני הקמת חברת חדשות חדשה, שעלות הקמתה עומדת על כ-300 מיליון שקל, או רכישת תכנים חדשותיים מערוץ מתחרה.

 

במידה וההצעה תעבור, יקוצץ התקציב של חברת החדשות מכ-90 מיליון שקל לכ-45 מיליון שקל. הקיצוץ בתקציב צפוי לפגוע בכוח העבודה של חברת החדשות ורמת התכנים שישודרו, בהם תחקירים ושידורים מיוחדים. כמו כן, הזכיין שיפסיד במכרז יבקש לקחת את הטאלנטים שלו לחברת חדשות חדשה שיקים, כמו במקרה של המעבר של מיקי חיימוביץ' ויעקב איילון לחדשות ערוץ 10, מהלך שעשוי אף הוא לפגוע קשות בחברת החדשות של ערוץ 2.

 

בערוץ 10 מקווים שהצעה זו תעבור. מנכ"ל ערוץ 10, יוסי ורשבסקי, אף שלח לשר התקשורת מכתב בו הוא טוען כי החזקתה של חברת החדשות של ערוץ 2 בידי שתי זכייניות, מקנות לה כוח מונופוליסטי שמונע מחברת החדשות של ערוץ 10 להתרומם.

 

מנכ"ל חדשות ערוץ 2, אבי וייס אמר בתגובה להצעה החוק: "משמעותה החד-משמעית והמיידית של החקיקה היא סגירת חברת החדשות של ערוץ 2. האם לכך התכוון השר כחלון בבואו לעשות רפורמה בשוק הטלוויזיה? הדמוקרטיה וחופש הביטוי ייפגעו אנושות כתוצאה מסגירת גוף התקשורת האמין, המקצועי, האובייקטיבי והבלתי תלוי במדינת ישראל".

 

בינתיים הוציאה חברת החדשות חוות דעת שחיבר עבורה עו"ד דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים נגד הפיצול. לדברי עו"ד שטרום, "התערבות מסוג כפייה לפיצול בעלויות בחברה יצרנית פעילה הקיימת זה 17 שנה היא 'נשק' השמור לאחד משני מקרים: קיומו של מונופולין ה'חונק' את התחרות בענף, או היות הבעלות המשותפת בחברה המשותפת בסיס מוכח להפרות חוק ההגבלים העסקיים". לטענתו, אף אחד מן המקרים בהם הדין מצדיק פירוק בעלות בחברה קיימת אינו מתקיים במקרה זה. המלצתו לוועדה היא "שלא לחוקק 'פירוק בעלויות חפוז' במצב שבו אין לתאגיד בו מדובר כל מונופול".

 

בחוות הדעת כותב עוד שטרום כי "ברור שאם פירוק הבעלויות בחברת החדשות של ערוץ 2 מתבקש כיום לפי חוק ההגבלים העסקיים, היה בית הדין להגבלים עסקיים מסרב להורות על פירוק. אין יסוד אמיתי, משפטי או כלכלי לגרום בחוק לפירוק מבנה הבעלות של חברת החדשות של הערוץ השני. על רקע פתיחת השוק לשחקנים נוספים גם אין כל נחיצות או תועלת בדבר". לדבריו התערבות חקיקתית הכופה עתה פיצול הבעלות בחברת החדשות עלולה לפגוע באופן ממשי בעצמאות החדשותית שלה, משמע - פגיעה בתחרות בתחום שידורי החדשות בטלוויזיה.

 

מחר ההצעה תידון בפירוט בוועדת הכלכלה ולאחר מכן יצביעו עליה חברי הוועדה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x