$
מדיה

בלעדי ל"כלכליסט" - כחלון משיב ללבייב: "נאפשר פרסומות בערוצים הרוסיים"

שר התקשורת מאפשר למנכ"לי yes ו־HOT להגיש בקשה לשידור פרסומות בערוצים הרוסיים המתחרים בערוץ 9, כפיצוי על ביטול דמי המעבר עבורו. ערוץ 9 צפוי לצאת למאבק נגד ההחלטה, שתפגע קשות בהכנסותיו

מיכל תוסייה כהן 09:2210.08.10

שר התקשורת משה כחלון פותח את חזית הפרסום במגזר הרוסי למלחמה מחודשת. "הכבלים והלוויין ישדרו פרסומות בערוצים הרוסיים כפיצוי על ביטול דמי המעבר של ערוץ 9", אמר כחלון ל"כלכליסט". האפשרות לפתוח את הערוצים הרוסיים בכבלים ובלוויין לשידור פרסומות לקהל ישראלי דובר רוסית נשקלת,

לצד הקלות נוספות לחברות הטלוויזיה הרב־ערוצית. לדברי גורמים בסביבת השר, דעתו אינה נוחה מהמהלך שהוביל בעלי אפריקה ישראל (בעלת ערוץ 9) לב לבייב - לקבלת פטור מדמי מעבר לגופים המשדרים - ואשר גרם לחברות הטלוויזיה הרב־ערוצית הפסד הכנסות של 4.5 מיליון שקל בשנה. כחלון אף הנחה את מנכ"לי החברות להגיש בקשות בנושא פתיחת ערוצים אלה לפרסומות מקומיות, ושלשום נפגש עם מנכ"ל yes רון אילון ודן עמו בנושא זה, בין השאר.

 

אם אכן יאושר שילוב הפרסומות בערוצים הרוסיים, חברות הכבלים והלוויין יזכו לקבל נתח מההכנסות. עם זאת, עדיין לא ידוע האם הפרסומות יאושרו רק בערוצים שהחברות מפיקות בעצמן, או גם בערוצים שהן רוכשות מחברות הפקה זרות ומקומיות. כך או כך, אם המהלך של כחלון יצליח ושידור הפרסומות בערוצים רוסיים זרים אכן יאושר, זוהי תהיה מכה קשה לערוץ 9, אשר עד כה נהנה מבלעדיות בשידור פרסומות טלוויזיה המיועדות למגזר הרוסי - וגם זאת לאחר מאבק שהגיע עד בג"ץ.

 

כחלון הביע לא אחת מחאה לנוכח האוזניים הקשובות שצבר לבייב בקרב חברי הכנסת מהמגזר הרוסי, ובעיקר בקרב מפלגת ישראל ביתנו. כחלון טוען כי חברי כנסת אלה מקדמים את האינטרסים של לבייב על חשבון האינטרסים של כלל הציבור לעתים, ובכך למעשה יוצרים מצב של אי־שוויון בין ההטבות שניתנות לערוץ 9 לעומת שאר הערוצים. הדבר בא לידי ביטוי באופן הקיצוני ביותר בביטול דמי המעבר לפני שלושה שבועות, על ידי ועדה מיוחדת לכלכלה ולקליטת עלייה שרוב חבריה מייצגים את המגזר הרוסי, ובהם יו"ר סיעת ישראל ביתנו, ח"כ רוברט אילטוב ויו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין (ליכוד). סמנכ"לית הרגולציה של yes, מיכל רפאלי־כדורי, הגדירה את ביטול דמי המעבר כ"כספי מתנה ללבייב מחברי הכנסת הרוסים שלו". yes היתה הנפגעת העיקרית מביטול דמי המעבר: ב־2007 קבע משרד התקשורת שערוץ 9 ישלם דמי מעבר בהיקף של 2.1 מיליון שקל בשנה ל־yes ו־2.4 מיליון שקל ל־HOT, אך זמן קצר לאחר מכן הגיעו HOT וערוץ 9 להסכם שלפיו הערוץ ישלם רק כחצי מיליון שקל.

 

האם ערוץ 9 יחזור לבג"ץ?

 

בערוץ 9 בחרו שלא להגיב על הדברים, אולם כבר עתה ברור כי גם המערכה הזו עשויה להסתיים בבג"ץ. בעבר, המועצה לשידורי כבלים ולוויין לא התערבה בשידור פרסומות המיועדות לקהל ישראלי דובר רוסית, ששודרו בערוצי חבר העמים באמצעות חברות הטלוויזיה הרב־ערוצית. מפרסמים ישראלים רכשו זמן אוויר בערוצים דוגמת RTV,NTV MIR ו־Nashe Kino, ושידרו בהם פרסומות מדובבות לרוסית לבנקים ישראליים, חברות סלולר, מוצרי חלב ועוד - באין מפריע. עם עליית ערוץ 9 לאוויר בשנת 2002, הוא החל לנהל מלחמת חורמה בפרסומות בערוצים הרוסיים הזרים, בטענה שנכפתה עליו מלחמה לא הוגנת על הכנסות מפרסום מול ערוצים שאינם מחויבים כמותו בכללי רגולציה ובהפקות מקור. ב־2005 זכה הערוץ בעתירה שהגיש לבג"ץ בנושא, וחייב את מועצת הכבלים לאכוף את האיסור לשדר פרסומות בערוצים הרוסיים המתחרים. גם כעת סביר להניח שהמהלך של כחלון יגרור מערכה נוספת של ערוץ 9, עד נקיטת כל הצעדים המשפטיים שיידרשו. ב־yes וב־HOT לא הגיבו לדברים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x