$
מוסף 30.06.2016
שאלות מוסף 30.06.16 ראש

הון אנושי: בדרך למטה

בבית של יפה אפרתי הזהירו מקריסת רשתות הביגוד, ובמרכז פרס חששו מנפילת הסטארט־אפ ניישן

ארי ליבסקר 08:5930.06.16
בראשון בערב ערכה היחצנית יפה אפרתי ערב התרמה לניסוי יוצא דופן שנערך בימים אלה בבית החולים הדסה. פרופ' דימיטריוס קרוסיס, המוביל את הניסוי, מחפש דרך להיאבק במחלת הטרשת הנפוצה, והתוצאות עד כה חסרות תקדים: לפי הדיווחים חולים שהיו מרותקים לכיסאות גלגלים החלו לצעוד בעזרת הליכון ומקל.

 

האירוע, שנערך בביתה של אפרתי ברשפון, תויג תחת הכותרת "ערב העצמה נשית", מה שהציב אותי במיעוט מגדרי מובהק. אחד הגברים היחידים שפגשתי היה אורן בר־גיל, מבעלי מותגי האופנה קרולינה למקה והודיס. דיברנו על ירידת המכירות בקניונים ושאלתי אם זה סימן למיתון מתקרב. "הבעיה נוצרת מעודף היצע", ענה בר־גיל. "יש יותר מדי קניונים ומרכזים מסחריים, ומדאיג מאוד שבימים אלה מתכוונים לפתוח עוד. זה יוביל לדעתי למצב קטסטרופלי וכמה מהרשתות יפשטו רגל".

 

מימין שמעון פרס ג'ון צ'יימברס וחמי פרס מימין שמעון פרס ג'ון צ'יימברס וחמי פרס צילום: אוראל כהן

 

באירוע נכחו לא מעט נשים מועצמות בהחלט, כמו מצדה זאבי שסיפרה לי עד כמה היא נפגעה מתחקיר "עובדה" על אביה, רחבעם זאבי. דליה איציק, המכהנת כיום כיו"ר חבר הנאמנים של הדסה אינטרנשיונל ישראל, בחרה להגן על רמי לוי שאצלו היא מועסקת במקביל כדירקטורית. "מחפשים אותו כי הוא מצליח, עשו לו עוול. אני גדלתי איתו בירושלים והוא בחור זהב". למרות המטרה החשובה והשמות הגדולים, הסכום שגויס באירוע לא היה גבוה.

 

למחרת ערך מרכז פרס שיחה על יזמות, חדשנות והשפעה חברתית בין יו"ר סיסקו ג'ון צ'יימברס לשמעון פרס עצמו. בקוקטייל פגשתי את מייסד רד־בינת יהודה זיסאפל, ששפך מים קרים על מיתוס החדשנות הישראלי.

 

יפתח רון טל יפתח רון טל צילום: אוראל כהן

 

"אנחנו ניזונים היום מההדים של האתמול", אמר זיסאפל. "מדינת ישראל לא מכשירה מהנדסים ומדענים. היא מזניחה לגמרי את תחום המחקר, וזה מה שיגמור את הסיפור פה. לא הגז ולא המצב הביטחוני".

 

את יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל שאלתי אם מחיר הגז יירד בעקבות הפיוס עם טורקיה, במקרה שהוא יוביל לכך שימכרו לשכנתנו גז במחירי רצפה. "לא", פסק רון טל, "אנחנו חתומים על חוזה לעוד ארבע שנים. אבל אחר כך נוריד את המחירים לרצפה, סמוך עליי חביבי". מי שהסתובב לצדו של רון טל היה דורון כהן, יו"ר מיזם הסיבים האופטיים של חברת אנלימיטד, זו שאמורה לסיים את הדואופול של בזק ושל HOT על קווי האינטרנט ולהגביר את מהירות החיבור. לאחרונה פורסם כי חברת החשמל, המחזיקה כ־40% מהפרויקט, מעוניינת לעצור אותו. "אני אסביר לך את העניין בצורה מסודרת מתישהו", הבטיח כהן ומילא פיו קרקרים.

 

יוסי בכר ובני ביטון יוסי בכר ובני ביטון צילום: אוראל כהן

 

לפני שהאורחים נכנסו לאולם שוחחתי עם ראש עיריית דימונה בני ביטון, שהבטיח שעירו היא "עמק הסיליקון הבא של ישראל, לא תל אביב. אתה יודע כמה עולות אצלנו וילות? יותר מ־4 מיליון שקל. דירה ממוצעת עולה מיליון וחצי". יוסי בכר, יו"ר בנק דיסקונט, התחבק עם ביטון בלבביות ואמר לו "אתה האיש שלי בליכוד". שאלתי את בכר אם גם עם משה כחלון הוא ביחסים כאלה סחבקיים. "בניגוד לבנקאים אחרים, אני מאוד מעריך את כחלון וחושב שהוא אדם מוכשר שהגיע בכוחות עצמו למעמד שלו", השיב בכר. "יש לי חילוקי דעות ואי־הסכמות איתו בנוגע לכמה נושאים שקשורים לבנקים, אבל זה לא אומר שאני לא מעריך אותו".

 

באולם שאל צ'יימברס את הקהל באיזה מקום בעולם נמצא הסטארט־אפ ניישן הבא. הסתכלתי על ביטון, שכנראה ציפה שהוא יגיד דימונה, אבל אז צ'יימברס אמר שהסטארט־אפ ניישן הבא נמצא דווקא בצרפת — אמירה דומה לזו שהשמיע בוועידת "כלכליסט" בסן פרנסיסקו באפריל. שמעון פרס, שלאחרונה הפך את המוסד הקרוי על שמו מהמרכז לשלום למרכז לשלום וליזמות, היה כרגיל האופטימי שבדוברים. לדבריו, אף על פי שצרפת מובילה כרגע על ישראל בכל הנוגע לצמיחת סטארט־אפים, המצב הגיאו־פוליטי והמחסור במשאבים ידחפו אותנו לשנות זאת. ולכן, סיכם פרס, אנחנו תמיד נהיה סטארט־אפ ניישן. לא בטוח שצ'יימברס וזיסאפל השתכנעו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x