$
מעסיקים

רק מכרז פומבי יציל את שירות המדינה

למרות ההכרזה על ביטול המכרזים הפנימיים למשרות בשירות המדינה, קרוב ל-40% מהם מסתיימים בתוך היחידות עצמן, בלי שהציבור יודע על קיומן. בכך נבלמת תנועה של כוח אדם איכותי ומקצועי אל תוך המערכת

רחלי אדרי 11:1124.05.16

שירות המדינה נכנס לאחרונה לעידן חדש. בעיתונות בישרו כי בוטל המכרז הפנימי וכי מדובר בצעד דרמטי, ואכן אין להקל ראש בחשיבות המהלך שהושג. יחד עם זאת, אל לנו לטעות ולחשוב שאנו עומדים על סיפו של רגע היסטורי בעולם התעסוקה, רגע בו אלפי משרות במגזר הציבורי עתידות להיפתח לכלל הציבור.

 

לרובנו המושג "מכרז פנימי" לא אומר דבר ולא חצי דבר. רובנו, סביר להניח, לא זכינו להתמודד במכרז פנימי, המיועד רק לעובדים הנמצאים כבר בתוך המערכת. מנתוני נציבות שירות המדינה עולה - לכל מכרז פנימי בשירות המדינה ניגשים בין 2-4 מתמודדים, בעוד כמות המכרזים הפנימיים לשנת 2015 עומדת על 1,986, כאשר מספר המכרזים בסה"כ לשנת 2015 עומד על 4,840. כלומר, קרוב ל-40% מהמכרזים בשירות המדינה מסתיימים בתוך היחידות עצמן, בלי שהציבור בכלל יודע על קיומן.

 

 

משפט אחד נחרט בזיכרוני במדויק מתורת האבולוציה: "לא החזקים ביותר, או האינטליגנטיים ביותר הם ששורדים, אלא אלו המגיבים בדרך הטובה ביותר לשינוי". עולם התעסוקה של שנת 2016, אמור לייצג את דור ה-Y, הדור אליו אני שייכת. אנחנו תזזיתיים, מוכשרים, אוהבי שינויים ומסתגלים אליהם בקלות ולעתים נדמה שכל מה שחסר לנו ליצירת השינוי המדיני-חברתי-כלכלי לו אנו מייחלים הוא פתיחת הדלת.

 

מועמדים לעבודה (אילוסטרציה). המכרז הפנימי חוסם את קליטתם של עובדים מבחוץ מועמדים לעבודה (אילוסטרציה). המכרז הפנימי חוסם את קליטתם של עובדים מבחוץ צילום: שאטרסטוק

 

הדלת, שבדמיוני משולה לדלת ברזל כבדה, מתחילה בהוראת תקנון שירות המדינה 11.42, שם נקבע הליך המכרז הפנימי. לפיו, משרה פנויה נפתחת קודם למתמודדים מתוך המשרד, במידה שלא נמצא מועמד מתאים, רשאי המשרד לפרסם מכרז בין־משרדי הפונה לכלל העובדים במשרדי הממשלה השונים. אם זה לא צלח, אז, ורק אז, רשאי המשרד לפרסם מכרז פומבי המיועד לציבור הרחב.

 

בשנת 2011 התקבלה החלטת ממשלה 3993 שעניינה שיפור מנגנוני ההון האנושי בשירות המדינה. כחלק מההחלטה הוקמה ועדת היגוי בראשות נציב שירות המדינה. הוועדה גיבשה המלצותיה לשיפור וניהול ההון האנושי ואלו אומצו על-ידי הממשלה. חלק מהמלצות הוועדה עסקו בהליך המכרז הפנימי וביקשו לבטלו על-ידי שימוש במנגנון הבין-משרדי, המאפשר תנועה לרחוב בשירות המדינה.

 

היום, חמש שנים אחרי החלטת הממשלה, חל הנוהל רק על משרות המוגדרות סגל בכיר (כ-1,200 משרות), למעט משרות בדירוג פרקליטים ומשרות אחרות לגביהן נקבע הסדר מיוחד, בהן עדיין מתפרסם מכרז פנימי כמכרז ראשון. כלומר, אם בשנה מתפרסמים כ-5,000 מכרזים שונים בשירות המדינה, הרי שקומץ קטן ביותר מהמשרות הללו פונה אל כלל העובדים במשרדי הממשלה ורובו ככולו אינו פונה אל עובדים מחוץ למערכת, בכך נבלמת תנועה אמיתית ומועילה של כוח אדם איכותי ומקצועי אל תוך המערכת.

 

הטענה העיקרית נגד מנגנון המכרז הפנימי היא שהוא משמר את כוח האדם בתוך שירות המדינה וחוסם את קליטתם של עובדים מבחוץ. לכאורה, מנגנון זה בא לתת עדיפות ואופק קידום לעובדי המשרד, אלא שטענה זו אין בה ממש - שכן אין מניעה כי אותם עובדים יגישו מועמדותם במסגרת המכרז הפומבי, בו יתמודדו אל מול אנשים מחוץ למערכת. במצב זה נשמר יתרונם המובהק של העובדים הקיימים בהכירם את המערכת, בניסיון ובהכשרה שצברו במהלך השנים.

 

אם המטרה היא השבחת מאגר העובדים הפוטנציאליים וקיצור משך ההליך המכרזי, על המדינה להגיב בדרך הטובה ביותר ולפעול במרץ לביטולו האמיתי של המכרז הפנימי, על מנת למצות את כוח האדם המוכשר והאיכותי הקיים בחוץ (במגזר העסקי, השלישי ובאקדמיה), גם אם משמעות הדבר היא פתיחת חזיתות אל מול הסתדרויות העובדים והוועדים בשירות המדינה. הגיעה השעה בה על המדינה לנוע לעבר עולם התעסוקה של המאה ה-21, לעבר דור ה-Y ולשם כך עליה להנהיג מכרז אחד, פומבי, אליו ייגשו כולם והמועמד המתאים ביותר יבחר.

 

הכותבת היא מנכ"לית ארגון מעש להתחדשות השירות הציבורי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x