$
אורי טל טנא

די להטעיות הרטוריות: 5 הערות על הטענות של גדעון תדמור

יו"ר דלק קידוחים גדעון תדמור תקף את טיעוני המתנגדים למתווה הגז בטענה לטעויות; חבל שהתיקונים שלו נכונים עוד פחות

אורי טל טנא 10:2324.11.15

יו"ר דלק קידוחים גדעון תדמור הגיב אתמול בנאום "מגש השקרים" לטענות של מתנגדי מתווה הגז. אלא שהוא, כמו המתנגדים למתווה, לא מדייק.

 

1. תדמור: טוענים ששווי הכנסות המדינה מגיע ל־15%. שקר. חלקה של המדינה בהכנסות הוא 60%.

 

האמת: נטל המס על ההכנסות של השותפות הישראליות מתמר הוא 45%. נטל המס על לווייתן יגיע ל־50%. החלק שמתקבל מנובל נמוך יותר כי היא משלמת מס בארה"ב.

 

2. תדמור: טוענים שזו אשליה שצריך להוציא את הגז מהאדמה. שקר. ב־2014 חווה המשק הישראלי מחסור בגז בשעות הביקוש. השנה המצב החמיר, וזה עוד לפני ש־2,000 מפעלים חוברו לגז. כיום ישראל תלויה במאגר אחד. המתווה מבטיח את פיתוח לווייתן שיפתור זאת.

 

האמת: נובל לא מוכנה למתווה שמאלץ אותה לפתח אותו.

 

יו"ר דלק קידוחים, גדעון תדמור יו"ר דלק קידוחים, גדעון תדמור צילום: טל אזולאי

 

3. תדמור: טוענים שתגלית תמר הוגשה לנו על מגש של כסף. לא נכון. הסיכון בקידוח תמר היה גדול. אף אחד לא רצה לקחת אותו על עצמו. רק דלק, נובל וישראמקו היו נכונים לו והשקיעו בו 140 מיליון דולר.

 

האמת: תדמור צודק. אלא שהערך של תמר עכשיו הוא 11 מיליארד דולר, אחרי השקעה של 3.5 מיליארד דולר. כלומר, ההון שסוכן נמוך מהותית מהערך הנוכחי שנוצר לבעלי השליטה במאגר.

 

4. תדמור: טוענים שהמדינה חילקה אוצר טבע בחינם. בדיה. שיטת הזיכיונות בישראל מבוססת על התחייבות של הזכיין לתוכנית עבודה בסיכון מלא שלו. אם הוא לא עומד בה, הוא מאבד את הזיכיון.

 

האמת: הזיכיונות חולקו כמעט בחינם, לרוב ללא מכרז, בשל ביקוש נמוך. ההשקעה היתה כדאית מאוד לדלק ונובל, למרות המיסוי. תמר הוא מהפרויקטים הגדולים והרווחיים ביותר של נובל אנרג'י כיום.

 

5. תדמור: טוענים שמחיר הגז בישראל כפול מבעולם, אבל המחיר הוא מהנמוכים במדינות ה־OECD.

 

האמת: הנתון של תדמור לא רלבנטי. מערב אירופה היא יבואנית של גז טבעי. איפה שישנו מחסור המחיר גבוה יותר, ואכן במערב אירופה המחיר גבוה מישראל. במקומות שבהם יש עודף היצע, כפי שצפוי כאן אם לווייתן יפותח, המחיר נמוך מהותית מזה של ישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x