$
נעמה סיקולר

לצאת מהסטגנציה: שנת הלימודים במוסדות להשכלה גבוהה נפתחת

תשע"ו עשויה להיות השנה שבה יוכרע איך תיראה המערכת האקדמית בארץ בעתיד הקרוב. זה יקרה כי שנת הלימודים מתחילה בירידה של קרוב לאחוז בשיעור הסטודנטים החדשים זו שנה שנייה ברציפות, והדבר כבר מצביע על מגמה

נעמה סיקולר 08:2718.10.15
יש לא מעט סימנים ששנת הלימודים האקדמית שנפתחת היום לא תהיה סתם שנה. תשע"ו עשויה להיות השנה שבה יוכרע איך תיראה המערכת האקדמית בארץ בעתיד הקרוב. זה יקרה כי שנת הלימודים מתחילה בירידה של קרוב לאחוז בשיעור הסטודנטים החדשים זו שנה שנייה ברציפות, והדבר כבר מצביע על מגמה. ודאי על רקע גידול עקבי וניכר במספר הסטודנטים בשני העשורים האחרונים. אבל לא רק מספר הסטודנטים לתואר ראשון נמצא במגמת האטה, גם מספר הדוקטורנטים באוניברסיטאות המחקר הפסיק לגדול בקצב שאפיין את העבר, ומערכת ההשכלה הגבוהה כולה נמצאת בסטגנציה.

 

כתבות נוספות בפרויקט

המשבר של הלימודים הכלכליים

מרד הסטודנטים לכלכלה עדיין לא הביא לתוצאות

6 הבטחות מישראל

האוניברסיטה של החיים הדיגיטליים 

 

סטודנטים באוניברסיטה סטודנטים באוניברסיטה צילום: דנה קופל

 

במונחים תקציביים, השנה מתחילה לא רע כלל, בתקציב של כ־10 מיליארד שקל שצלח כמעט לחלוטין את הקיצוץ הרוחבי האחרון. מדובר במספר שיא במונחים מקומיים, אך עדיין רחוק מממוצע ההשקעה בסטודנט בהשוואה בינלאומית. אם מצרפים לנתונים האלה את ההצפה של העשור האחרון במספר המוסדות האקדמאיים, את הזדקנות הסגל באוניברסיטאות המחקר, את גיוס התרומות שעוד לא סיים להתאושש ממשבר 2008 ואת הקשיים שחווים אחדים מהמוסדות הוותיקים כמו האוניברסיטה העברית שקורסת תחת העול האקטוארי, די ברור שההשכלה הגבוהה בארץ צריכה לחפש דרך חדשה. בצד הדרישות לתוספות תקציב, שהן גם לגיטימיות וגם הכרחיות, יש עוד שתי מגמות שחייבות לאפיין את הכיוון: קונסולידציה של מוסדות ושילוב מוגבר של אוכלוסיות חדשות, בדגש על ערבים וחרדים.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x