$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

עד כמה הפורנו מסוכן?

ולמה הוא יישאר איתנו לנצח

שיזף רפאלי 06:4113.08.15

בצעד חסר תקדים ממשלת הודו חסמה החודש את הגישה ליותר מ־850 אתרי פורנוגרפיה, לאחר שבית המשפט העליון ההודי הודיע שאתרים כאלה הם "זיהום חברתי" ומחללים את המוסר וההגינות.

 

הצעד כנראה גם חסר תוחלת. מוסכם על הכל שהחסימה באמצעות ספקיות האינטרנט לא תהיה יעילה, ושהממשלה לא באמת תצליח למנוע את זיהום המוסר של 300 מיליון גולשי האינטרנט ההודים. ביום ההודעה דלפה הרשימה הלכאורה־סודית של האתרים החסומים, הרשתות החברתיות התמלאו בקריאות מחאה וחלוצי ההאקינג מצאו דרכים עוקפות. אך השאלה העמוקה יותר נותרה תלויה: האומנם פורנוגרפיה זה רע?

 

ההסכמה כמעט אוניברסלית, מהפמיניסטיות הרדיקליות עד סמכויות הדת השמרניות: פורנוגרפיה ממכרת, מבזבזת זמן, פוגעת באינטימיות, ברקמת היחסים המשפחתיים, מעודדת אלימות, ויוצרת ציפיות מעוותות ולא ריאליות מיחסי אישות. פורנוגרפיה מואשמת בהשפלת נשים, בהחלשת גברים, באין־אונות ובזריעת טמטום. סקרים מצאו ש־70% מהאוכלוסייה מתנגדים לפורנוגרפיה. הרצאות ב־TED שמטיפות נגד חולייה זוכות למיליוני צפיות. פלא שנשאר מישהו שבכלל מתעניין בפורנוגרפיה.

 

ובכל זאת היא צומחת. נראה שצופים בה אפילו יותר אנשים מאלה שצופים בהרצאות־הנגד.

 

כמה? קשה למדוד היקף של תופעה שרבים כל כך מתביישים בה, אך אפשר ללקט כמה רמזים. אחד מכל ארבעה חיפושים במנועי החיפוש קשור בפורנוגרפיה. יותר משליש מהתוכן ברשת הוא פורנו. פרופ' צ'ינג פנג סאן מאוניברסיטת ניו יורק, שחקרה את הנושא, מדווחת שמחצית האנשים שהשתתפו בסקרים שלה ראו פורנוגרפיה לראשונה לפני גיל 13. בכל שעה יותר ממיליון וחצי בני אדם בעולם צופים בפורנו באינטרנט. רק 1% ממשתתפי הסקרים של סאן טענו כי לא צפו מעולם בפורנוגרפיה. למחקרים האלה כבר קשה למצוא קבוצת ביקורת.

 

לבטל את הביקורת כלאחר יד אי אפשר. זו תופעה גדולה, שצומחת בקצב חסר תקדים, ולגיטימי לדאוג מההשפעות החברתיות, הבריאותיות והפסיכולוגיות שלה. אבל עד כה העדויות המדעיות לנזק ממשי כלשהו מפורנוגרפיה הן קלושות.

 

נמצא שצרכני פורנו כפייתיים נוטים ליותר עוינות כלפי סובביהם. אבל הנטייה הזו תועדה בעיקר בקרב אנשים שבאו מרקע אלים. ומי יודע, אולי רקע אלים הוא שמוביל לצריכת פורנוגרפיה, והאחרונה דווקא מרגיעה? מול המחקרים שמתעדים נזק מפורנוגרפיה עומדים מחקרים שמבקרים את שיטותיהם וטוענים להטיה בניתוח. הנוכחות של אידיאולוגיה ‑ פמיניסטית, דתית, או שמרנית מסוג אחר - מורגשת בבוטות בסביבתם של חוקרי הפורנו ומממניהם.

 

פורנוגרפיה.  קשה למדוד היקף של תופעה שרבים כל כך מתביישים בה פורנוגרפיה. קשה למדוד היקף של תופעה שרבים כל כך מתביישים בה

 

מחקרים רבים גם מפריכים פחדים רבים מפורנוגרפיה. מתברר שבדנמרק ובשבדיה ביטול האיסור על פורנוגרפיה הוביל דווקא לירידה באלימות המינית במדינה. טענות כי צריכת פורנוגרפיה גורמת לצמצום בקשרים אנושיים טבעיים הופרכו. מחקר הולנדי לא מצא כל קשר בין צריכת פורנוגרפיה להתנהגות מינית, לטוב או לרע.

 

אך גם כאן קשה לנכות את השפעת האינטרסים הכלכליים של תעשיית הפורנו, שמעוניינת לנקות את שמה, ותשמח להקצות לכך קצת מ־100 מיליארדי הדולרים שהיא מגלגלת בשנה.

 

850 אתרי הפורנו שנחסמו בהודו הם טיפה בים. יותר ממיליון אתרים נוספים, לפי הערכות, מגישים סרטי מין לכל דורש. אז אולי פורנוגרפיה אינה רק עניין של גיאוגרפיה. אולי זה גם עניין של כסף.

 

לאתר של פרופ' שיזף רפאלי: www.shezaf.rafaeli.net

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x