$
דני רובינשטיין

הכלכלה הפלסטינית: סימני התאוששות בגדה וברצועה

זינוק במספר הפועלים הפלסטינים בארץ והאצת השיקום בעזה משנים מעט את המגמה הכלכלית

דני רובינשטיין 08:1310.08.15

למרות המצוקה והחולשה הקבועות של הכלכלה הפלסטינית נראים בה בתקופה האחרונה סימנים של התאוששות. נתונים על כך מביא ומסביר הכלכלן יצחק גל בביטאון "איקתיצאדי" (כלכלי) של מרכז דיין באוניברסיטת תל־אביב. ההתאוששות נראית בבירור לאחר תקופת שפל קשה. על הרשות הפלסטינית איימו סכנת התמוטטות והרס המרקם הכלכלי והחברתי של הגדה ועזה. שיא השפל היה במחצית השנייה של 2014 וראשית 2015, וגרמו לכך המלחמה בעזה והקפאת כספי המסים של הפלסטינים על ידי ממשלת ישראל כעונש על המערכה המדינית שבה פתחו נגד ישראל.

 

הרים של חובות

 

סימני המפולת בכלכלה הפלסטינית היו אי־תשלום משכורות מלאות ל־150 אלף עובדי הממשלה הפלסטינית בגדה ובעזה, זינוק חד בחובות הרשות הפלסטינית לספקים (כ־700 מיליון דולר בסוף 2014 לעומת 260 מיליון דולר ב־2012) וחוב של כמעט 2 מיליארד דולר של הממשלה לקופות הפנסיה של עובדיה. אחרי הבחירות בישראל במרץ 2015 חודשה העברת הכספים לרשות ברמאללה, אבל לא היה בכך מספיק לפתור את המצוקה הקשה.

 

כרם שלום כרם שלום צילום: באדיבות ארגון "גישה"

 

סימן ראשון להתאוששות נראה בשבועות האחרונים, והסיבה היא האצה בתהליכי השיקום של עזה. אם לפני המלחמה בקיץ נכנסו לעזה דרך מעבר כרם שלום כ־140 משאיות ליום (נושאות ציוד ומזון), הרי בחודשים האחרונים הוכפל מספרן והגיע לקרוב ל־300. חלק ניכר מהמשאיות הביאו לעזה סחורות מחו"ל וחומרי בניין שהגיעו דרך נמל אשדוד. הסוחרים הפלסטינים שילמו עליהן מכס ומסים לאוצר הישראלי, וישראל החזירה אותם לממשלה ברמאללה. כך, העלייה החדה במספר משאיות שנכנסו לעזה הזרימה הרבה כסף לאוצר הפלסטיני. יש גם סימנים ראשונים להסדרי יצוא מעזה שחדל כמעט לחלוטין לפני שמונה שנים.

 

עוד הקלות בדרך

 

הסיבה השנייה להתאוששות הפלסטינית היא גידול מתמשך, שהואץ לאחרונה, במספר הפועלים העובדים בישראל ובהתנחלויות. יש לכך שורת גורמים, בם גידול בביקוש בישראל לפועלים שנובע ממפעלי הבנייה הגדולים בכבישים, ברכבת ובפרויקטים של דיור. מה שברור הוא שאם לפני 4–5 שנים עבדו בארץ כ־50 אלף פלסטינים, מספרם כיום יותר מכפול. אם ב־2008 היו העובדים בישראל כ־8% מהמועסקים הפלסטינים, כיום הם מהווים כ־15%. כשמדובר בהכנסות, העלייה מרשימה יותר מכיוון שעובד בגדה מרוויח בממוצע קרוב ל־100 שקל ביום, ואילו בישראל כ־200 שקל.

 

הממשל הישראלי תרם לגידול במספר העובדים בישראל בכך שהנהיג שורה של הקלות במעברים, ודוברים ישראלים אומרים שבקרוב יהיו הקלות נוספות. ישראל תפעל למתן רישיונות לעשרות אלפי העובדים הלא חוקיים (שב"חים), ויתכן שימצאו דרך להכניס לעבודה מעט פועלים מעזה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x