$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

המדינה נהרסת או שאנחנו בכיינים?

בזמן האחרון נדמה שהמדינה בפשיטת רגל דמוקרטית ומוסרית. מנגד, בכל דור אנשים מתלוננים וטוענים שפעם היה טוב ועכשיו נורא. מה דעתך? אנחנו באמת בתקופה יוצאת דופן? ואם כן, מה עושים? אשי

דן אריאלי 09:1206.08.15

אשי היקר,

כן, אני חושב שאנחנו בתקופה יוצאת דופן. בניסוי שערכנו פעם בנושא רמאויות ביקשנו מאנשים לזרוק קובייה 20 פעמים, ואמרנו להם שבכל הטלה הם יקבלו דולרים לפי התוצאה: שישה דולר למספר 6, חמישה ל־5 וכך הלאה. ואולם, לפני כל הטלה אפשרנו להם להחליט בינם לבין עצמם אם התשלום ייקבע לפי המספר בפאה העליונה או התחתונה. אחרי כל גלגול שאלנו באיזה צד בחרו, ולפי הדיווח הם קיבלו את התשלום. כשבחנו את התוצאות גילינו שלמתנדבים שלנו יש יותר מזל מהסטטיסטיקה. כלומר, כמעט כולם רימו קצת.

 

עכשיו בוא נחזור לשאלה שלך.

 

בניסוי המשך אמרנו לאנשים: "יש למשחק הזה שתי גרסאות — באחת מקבלים דולר על כל מספר, עד 6 דולר לזריקה, ובגרסה השנייה מקבלים 10 דולר, עד 60 דולר לזריקה. הטלת מטבע תקבע באיזה משחק תשחקו".

 

כמעט כולם מרמים? כמעט כולם מרמים? צילום: shutterstock

 

הנחינו את הנסיין שלנו לומר למשתתפים אחרי הטלת המטבע שהם הגרילו את משחק הסכומים הנמוכים. ואז, בהנחייתנו, הנסיין היה פוזל לצדדים ואומר: "הבוס שלי לא פה עכשיו, אז אני אגיד לך מה — תן לי 3 דולר, אני אגיד שהמטבע קבע שנשחק בסכומים הגבוהים".

 

90% שילמו את השוחד. מאוחר יותר בניסוי, השקרים היו רבים יותר וגסים יותר.

 

המסקנה מדאיגה: כשאנחנו נכנסים לסביבה שידוע לנו שיש בה שוחד ושחיתות, המון אנשים מקרבנו עלולים להתפתות. ואנשים שהיו יכולים להיות כנים בתנאים אחרים נוהגים בפחות כנות בסביבה מושחתת.

 

כעת תחשוב על ישראל, לדוגמה מצב שבו נותנים לאדם שהורשע בפלילים לכהן שוב כשר. זה מסוכן. לא בגלל האדם המסוים, אלא בגלל המסר שזה משדר לאנשים שיכולים להיות ישרים יותר או פחות, תלוי בסביבה שלהם ובערכים שבה.

askdan@calcalst.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x