$
קיימות בארץ
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

הפחים לצה"ל: המהפכה שצה"ל הצטרף אליה באיחור ניכר

משרד הביטחון הודיע כי "צה"ל מצטרף למהפכת המיחזור", אלא שהאמת מאחורי ההודעה החגיגית הזאת היא שהצבא מפר את חוק האריזות כבר 3.5 שנים, ורק עכשיו הוא מיישר קו הדרישה להשליך אריזות בפחים ייעודיים. בדיקת כלכליסט מעלה כי 63 רשויות עדיין מפרות את החוק. במשרד להגנת הסביבה לא מתרגשים

גיל קליאן 08:0624.06.15

מהפכת מיחזור האריזות מגיעה לבסיסי צה"ל ‑ זו היתה לשון ההודעה לעיתונות שמשרד הביטחון שיגר לעיתונאים בתחילת השבוע. אלא שמההודעה החגיגית נגרע מידע חשוב, והוא שכבר 3.5 שנים שצה”ל מפר את חוק האריזות.

  

 

מדובר בחוק שנכנס לתוקף ביולי 2011, ולפיו כל גוף האחראי על פינוי פסולת בשטח מסוים (כמו בסיסי צה"ל) מחויב להתקשר עם תאגיד מיחזור להפרדת פסולת האריזות שלו משאר הפסולת.

 

עד תחילת 2012 לא התאפשר לקיים את הוראות החוק, שכן לא היה תאגיד מיחזור אריזות. אבל עם הקמת התאגיד תמיר, שהוא למעשה חברה לתועלת הציבור (חל"צ) ששייכת ליצרני המזון הגדולים, יש דרך לפעול כחוק. כך שבפועל כבר 3.5 שנים שצה"ל נמנע מהתקשרות עם תאגיד הפרדת הפסולת, כפי שדורש החוק.

 

אבי גבאי, השר להגנת הסביבה. רשאי להטיל קנסות של 500 אלף שקל אבי גבאי, השר להגנת הסביבה. רשאי להטיל קנסות של 500 אלף שקל צילום: אוראל כהן

 

גורמים במשרד הביטחון הסבירו כי הסיבה לעיכוב היתה מורכבות תהליכי פינוי הפסולת מבסיסי צה"ל, אלא שבהתחשב בגודל התקציב וביכולות הלוגיסטיות של צה"ל, קשה להאמין שמשימת ההתקשרות עם תמיר היתה כה מורכבת עד כדי עיכוב של שנים.

 

מלבד זאת, ההתקשרות של צה"ל עם תמיר אינה מיידית. הצבא הגדיר את שיתוף הפעולה עם תאגיד הפינוי כפיילוט בן שלוש שנים שבו תושלם פריסת הפחים הכתומים לאיסוף אריזות במחנות השונים.

 

ממעטים להטיל קנסות על רשויות

 

אבל לא רק בצה"ל מתמהמהים ביישום חוק המיחזור. אתר האינטרנט של תמיר חושף כי 63 רשויות מקומיות לא התקשרו עדיין עם תמיר, אפילו לא בהסכם ראשוני שמתחיל את פריסת הפחים הכתומים. עם הרשויות האלה נמנית בראש ובראשונה העיר הגדולה בישראל ירושלים, ואחרי צועדות ערים גדולות נוספות כמו אריאל, בני ברק, טבריה, דימונה, לוד, נהריה, נצרת, עכו, צפת, קריית אתא ורמת השרון.

 

הגוף שאחראי על אכיפת חוק האריזות הוא המשרד להגנת הסביבה, ונראה כי הוא אינו פועל לאכיפה קדחתנית נגד צה”ל או רשויות מקומיות, מה שמסביר את פרק הזמן הארוך שלוקח לגופים הללו להיענות לדרישות החוק. בתשובה לשאלת “כלכליסט” אמרו במשרד להגנת הסביבה כי עד כה הם החלו בהליכי הטלת קנסות על שתי רשויות מקומיות בלבד. לפי החוק, המשרד יכול להטיל קנס של 500 אלף שקל על כל רשות שלא הציבה בתחומה פחים ייעודיים לאריזות, אך במשרד בחרו להתקדם באטיות רבה בנושא הזה. עם זאת, נמסר כי הם ימשיכו בהליכים נגד רשויות מקומיות נוספות “בימים הקרובים”.

 

אתר מיחזור של תמיר בראשון לציון אתר מיחזור של תמיר בראשון לציון צילום: אוראל כהן

 

אכיפה מוגברת יותר ניתן לזהות נגד יצרנים ויבואנים שאמורים לדווח לתמיר על כמות האריזות שהם משווקים ובהתאם לכך לשלם על פינוי האריזות. נגד הסקטור הזה פתח המשרד להגנת הסביבה ב־400 הליכי אכיפה, ובעקבותיהם מחצית מהגופים התקשרו עם תמיר. אולם גם כאן נראה שהקנסות אינם משמעותיים במיוחד: 12 פעמים בלבד הוטלו קנסות בסכום ממוצע של 125 אלף שקל.

 

הוצאות גבוהות על הסברה ופרסום

 

תמיר טרם פרסמה את תוצאותיה הפיננסיות ל־2014, אולם מהדו"ח של 2013 עולה כי היא עמדה ביעדי האיסוף שלה, וסיימה את השנה כשהיא מאוזנת בשורה התחתונה. ההכנסות של החברה עמדו על 27.9 מיליון שקל, והוצאות התפעול שלה הסתכמו ב־12.8 מיליון שקל, מהם 4.7 מיליון שקל הוקצו למשכרות.

 

הוצאות ההסברה והפרסום של תמיר, שהיתה צריכה לחנך צרכנים להפריד אריזות, עמדו על 6.7 מיליון שקל.

 

יעדי המחזור של תמיר ב־2013 עמדו על 50% מכלל הפסולת שעליה דיווחו החברות הרשומות בתאגיד. ב־2014 עלה היעד ל־55%, והשנה מדובר ביעד של 60%. היעדים גדלים משנה לשנה בין היתר מפני שבכל שנה מצטרפות חברות נוספות לתמיר, שמגדילות את היקף הפסולת המדווח. החוק מחייב את החברות שמוכרות מוצרים ארוזים להתקשר עם תאגיד מיחזור אריזות, במקרה זה עם תמיר, ולדווח לו על כמות וסוג האריזות ששהן מכרו בשנה. מדיווח זה נגזרים יעדי האיסוף של תמיר. החברות שעדיין מפרות את החוק ולא התקשרו עם תמיר מקשות על תמיר לעמוד ביעדי המיחזור, שכן האריזות שנאספות שייכות גם לחברות שלא התקשרו עם תמיר.

 

בשיחה עם "כלכליסט" אמר קובי דר, מנכ"ל תמיר: "יש לא מעט יצרנים ויבואנים שלא התקשרו, ויש מאמצי אכיפה. עושים אבל צריך להמשיך ולא להרפות. זה חוק סולידרי, צריך שכולם ייקחו חלק ויישתפו פעולה כדי שהמערכת הזאת תעבוד. זה יעבוד טוב רק אם כולם ישתפו פעולה. זה יגרום לכל אחד מהיצרנים לשלם אגרות נמוכות יותר, וגם התפעול של הרשויות המקומיות יהיה טוב יותר".

 

מעיריית אריאל נמסר: “עיריית אריאל מכבדת את החוק ונמצאת בהליכים סופיים לקראת חתימת הסכם עבודה עם תמיר. כבר במהלך הקיץ הקרוב נתחיל בפיזור של כ־250 פחים כתומים ברחבי העיר כדי לקדם את המיחזור בעיר.”

 

מעיריית רמת השרון נמסר: “הנושא נמצא בעיצומו של הליך הסדרה מערכתי”.

 

מעיריית קריית ים נמסר: “התהליך ליישום החוק בקריית ים נמצא בעיצומו אלא שתוך כדי המו”מ מול תאגיד תמי”ר התברר לתדהמתנו כי הוא נוהג להפלות רשויות וכי קיימים הבדלים מהותיים בין החוזים שהוא מציע לכל רשות. בימים אלה אנו פועלים כדי להשיג מול התאגיד את החוזה ההוגן ביותר מבחינתנו, ואנו מעריכים כי התהליך יסתיים בקרוב מאוד כך שנוכל להתחיל ביישום החוק”.

 

מעיריית לוד נמסר: “עיריית לוד ותאגיד המיחזור תמיר הגיעו להבנות סופיות, בתיאום המשרד להגנת הסביבה. עם חתימת ההסכם תפעל העירייה ליישום החוק”.

 

מעיריית עכו נמסר: “העירייה נמצאת במו”מ מתקדם עם תאגיד המיחזור תמיר לצורך חתימה על הסכם התקשרות עמו”.

 

מעיריית טבריה נמסר: “המכרז בנושא הפרדת הפסולת ואיסוף האריזות יצא לדרך במהלך הקיץ הקרוב, ויבוצע פיילוט בשתי שכונות. המטרה היא שעד סוף 2015 כל נושא הפרדת הפסולת יפעל בעיר”.

 

מעיריית ירושלים נמסר: "חוק האריזות קובע כי כל רשות רשאית לקבוע את ההסדר המתאים לה מבין ארבעת ההסדרים המוצעים ועיריית ירושלים בחרה בהסדר הפרדת פסולת אריזות בזרמים ייעודיים. נוסף על כך, העירייה מפעילה הסדרי מחזור ומיון אשפה מיוחדים אשר אינם קיימים במקומות אחרים ואשר מגיעים מדי שנה לכ-60 אלף טון של פסולת ממוחזרת. במסגרת הסדרי המחזור והמיון ירושלים מפעילה איסוף אשפה אורגנית משווקים, בתי מלון, מסעדות ועסקים,מערך קומפוסטרים למחזור אשפה אורגנית ע"י התושבים בשכונות, 3,300 מיכלי מחזור לפלסטיק, נייר וקרטון, אתרי הטמנת פסולת בקרקע, 32 מרכזוני מחזור בשכונות העיר השונות ומרכז מחזור עירוני הפועל במרכז התחזוקה העירוני לאיסוף כל סוגי הפסולת למחזור.

 

בנוסף לאמור, רק לאחרונה החל לפעול בירושלים מפעל ראשון מסוגו בארץ (Greennet) למיון ומחזור של פסולת ביתית. המפעל יגיע בסופו של דבר למחזור של מעל ל-40% מהאשפה הביתית המיוצרת בירושלים. המתקן החדש שהוקם בשיתוף עיריית ירושלים חברת Greennet והמשרד להגנת הסביבה באזור התעשייה עטרות בהשקעה של 100 מיליון שקל, הינו המתקן החדשני והמתקדם ביותר בארץ ומהמתקדמים בעולם.כמו כן, בתקופה הקרובה תקיים עיריית ירושלים שיח עם תאגיד המיחזור ת.מ.י.ר לבחינת פעולות נוספות שניתן לקיים במסגרת בנושא חוק האריזות".

 

מעיריית נהריה נמסר: "עיריית נהריה ערכה פגישות ודיונים רבים עם נציגי תאגיד תמיר על מנת לבחון אפשרות ליישם את מחזור האריזות בשטח העיר ואף נכתבה תוכנית עבודה מקיפה ליישום העניין. בכוונת העירייה לסכם את כל הדברים בחודשים הקרובים על מנת להתחיל בתהליכי מחזור האריזות וחלוקת הפחים הכתומים כבר בינואר 2016".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x