$
דני רובינשטיין

האבטלה בעזה מחרבת את עתידה

דו"ח חדש של הבנק העולמי מצביע על 42% אבטלה ברצועה וצניחה של 31% בהכנסה לנפש מאז 1994

דני רובינשטיין 08:1201.06.15

האבטלה ברצועת עזה היא אולי הגבוהה ביותר בעולם, כך נאמר בדו"ח של הבנק העולמי שפורסם ביום רביעי שעבר המתרכז בכלכלת רצועת עזה מאז הקמת הרשות הפלסטינית ב־1994.

 

על פי הדו"ח, האבטלה הגיעה לשיאה ברבעון האחרון של 2014, אז עמדה על 43%. לפי דו"ח אחר, של קרן פורטלנד הבריטית, חלה ירידה קלה באבטלה בעזה ברבעון הראשון של 2015, אז הגיעה ל־%41.6.

 

הרבה יותר תושבים, הרבה פחות הכנסה

 

הדו"ח משרטט תמונה קשה של רמת החיים בעזה שמספר התושבים בה זינק ב־230% מאז 1994 במקביל לירידה של 31% בהכנסה לנפש. בנוסף, המגזר היצרני בעזה הצטמצם ב־20 השנים האחרונות ב־%60, בין השאר בשל עצירת היצוא.

 

עזה. על פי הדו"ח, המגזר היצרני בעזה הצטמצם ב־20 השנים האחרונות ב־60%, בין השאר בשל עצירת היצוא: במהלך 2014 יצאו מעזה בממוצע 3 משאיות עמוסות סחורה בשבוע בלבד עזה. על פי הדו"ח, המגזר היצרני בעזה הצטמצם ב־20 השנים האחרונות ב־60%, בין השאר בשל עצירת היצוא: במהלך 2014 יצאו מעזה בממוצע 3 משאיות עמוסות סחורה בשבוע בלבד צילום: אי פי איי

 

על פי המשרד לתיאום עניינים הומניטריים של האו"ם, במהלך שבוע ממוצע ב־2014 יצאו מעזה בממוצע שלוש משאיות עמוסות תוצרת חקלאית ומוצרים של בתי מלאכה בשבוע בלבד. זאת, לעומת ממוצע שבועי של 240 משאיות במחצית הראשונה של 2007. בחודשים הראשונים של 2015 חלה עלייה ל־18 משאיות בשבוע, מחציתן יועדו לגדה המערבית והמחצית השנייה לחו"ל.

 

הבנק העולמי מציין כי במקביל לצמצום העובדים במגזר היצרני חלה הכפלה של מספר העובדים במערכות הביטחון, נתון המתייחס, ככל הנראה, לכ־20 אלף פלסטינים המועסקים בשירותי הביטחון של חמאס.

 

הנתון החיובי היחיד הוא התקדמות בשיקום בתי מגורים.

 

כלואים בתוך מרכז של טרור

 

80% מתושבי הרצועה נזקקים לסיוע הומניטרי מסוכנויות סעד בינלאומיות, בעיקר של האו"ם. סבל רב נגרם בגלל השירותים הציבוריים הלקויים: חשמל יש כמה שעות ביום, המים מזוהמים, מערכת הביוב פועלת באופן חלקי וחסרים מבנים לבתי הספר.

 

מכר, עורך דין מעזה, סיפר בשיחת טלפון שמאז המלחמה בקיץ כמעט כל 1.8 מיליון תושבי עזה הם נפגעי חרדה החשים שאין תקווה ליציאה: מלבד מקרים מיוחדים מעברי הגבול לישראל סגורים למעבר אנשים, והיחסים עם מצרים על שרטון לאחר שאלה סגרו את מעבר רפיח.

 

בעיני השלטון בקהיר, וגם בעיני ממשלת ישראל, עזה נחשבת כמרכז של טרור וממשלת חמאס ממשיכה לשלוט בעזה.

כל הגורמים הבינלאומיים מסכימים כי ללא פתיחת הגבולות במהלך הסדר מדיני, אין לעזה עתיד מלבד המשך הידרדרות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x