$
חקר ביצועים

חקר ביצועים: השבוע של הבורסה, גלקסי S6 והיועץ המשפטי לממשלה

וגם: דפלציה היא סימן להתבגרות, קמעונאית הענק מתחדשת, היועמ"ש אסר על העברת כספים לחטיבה להתיישבות ואיך לאבד שליטה בפורים

כתבי כלכליסט 07:4705.03.15

כלכלנים מנתחים את הנתונים

בדרך כלל דפלציה מתמשכת מבשרת מיתון. ומיתון זה רע - לעסקים, למדינה, לציבור. ובכל זאת, דפלציה גם נושאת בשורה טובה. היא אומרת שמשקי הבית שמו ברקס על סעיפי ההוצאות שלהם. נכון, זה לא בהכרח מגיע מתוך תובנה צרכנית עמוקה, כזאת שמצליחה לא להתמסר לקמפיינים גדולים, שיודעת שלא חייבים לקנות, שבוחרת במודע להסתפק בפחות. רוב הסיכויים שצמצום הצריכה מגיע, לפחות בחלקו, מכורח. ובכל זאת, אנשים מנתחים את דפוסי הקנייה שלהם, לומדים אותם, מנסים לשנות, להקפיד, להאט, לשקול כל שקל שיוצא מהכיס. הם מודעים יותר. אז גם אם בעיניים של חוקי הכלכלה הנוקשים דפלציה זה רע, בעיניים של התודעה האזרחית אפשר גם לשמוח ממנה קצת.

גולן פרידנפלד

 

דפלציה גם נושאת בשורה טובה דפלציה גם נושאת בשורה טובה צילום: בלומברג

 

הכלכלה המצב טוב, תודה

בעולם לא מפסיקים לדבר על הדור אבוד, הקיפאון המתמשך, הנורמלי החדש ועוד שלל ביטויים שנועדו לתאר את המציאות הכלכלית המאכזבת מאז המשבר. אבל הנתונים מספרים סיפור אחר: מתחילת העשור הקודם הכלכלה העולמית צמחה בקצב גבוה יותר משצמחה בשני העשורים הקודמים (שנות השמונים והתשעים). אירופה אמנם מדשדשת, אבל בשאר הכלכלות המתקדמות העתיד נראה מבטיח. במקביל, הזינוק המרשים בצמיחת המדינות המתפתחות הביא לירידה באי־שוויון העולמי. ובתחתית, המטרה השאפתנית של האו"ם, לחתוך את שיעור העוני בעולם בחצי, הושגה חמש שנים לפני היעד המקורי. כך שהעולם בעצם רק הולך ומשתפר. וזו לא נקודת מבט חתרנית, זו התמונה ששרטט לאחרונה הכלכלן הנודע פרופ' ג'ים אוניל. גם אם ההתבוננות החיוביות הזאת באה יותר בקלות למי שהיה 16 שנה בצמרת גולדמן זאקס, שווה לזכור שיש גם חצי כוס מלאה.

אורי פסובסקי

 

שיאים בת"א ובנאסד"ק

מדד ת"א־25 ממשיך לדהור קדימה, שובר שיא אחר שיא. גם נאסד"ק המריא, ונגע השבוע בשיא. העליות בשווקים, בייחוד בעולם של ריבית אפסית, מלוות תמיד בדוק של פסימיות: הרי יום אחד החגיגה תיגמר והכל ייפול. כן, הריבית האפסית הרסנית בטווח הארוך, אבל בטווח הקצר המשקיעים מרוצים, והחוסכים לפנסיה נהנים (לפחות נהנו בפברואר) מתשואות מרשימות. זה לא מעט, וזה מצדיק שמחה. קצרה.

אתי אפללו

 

בורסה בורסה צילום: שאטרסטוק

 

גלקסי S6 נחשף

"היי!", זעקו חובבי האייפון השבוע, "לגלקסי החדש יש גוף מתכתי וסוללה שאי אפשר לשלוף! סמסונג מחקה את אפל!". "היי!", זעקו חובבי אנדרואיד בספטמבר, "לאייפון החדש יש מסך גדול! אפל מחקה את סמסונג!". ככה נראית תחרות בריאה. התקדמות התעשייה והרגיעה בגזרת מלחמות הפטנטים גרמו לכל החברות לאמץ בשמחה רעיונות טובים שצמחו בחברות אחרות. כל אחת מהן עדיין מנסה לחדש ולהתבדל — סמסונג מציעה טלפון עם מסך שגולש לצדדים, LG דוגלת במכשיר קעור, ואפל, ובכן, הולכת על להיות אפל. אבל עם כניסת היצרניות הסיניות הזולות, שמחייבת את חברות הענק להציע יותר תמורה עבור הכסף, אפשר להכריז על תקופה טובה, במובן השליו ונטול הריגושים של המילה, לקוני הסמארטפונים.

דור צח 

החטיבה להתיישבות - המסיכה נקרעה

היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הצביע השבוע על הפִרצה הגדולה המאפשרת לממשלה לשמן את ההתנחלויות בניגוד לחוק, ואסר על העברת כספים לחטיבה להתיישבות יהודית. בעיתוי חגיגי, הוא בעצם קרע את המסיכה של המוסד הזה, שבו כספי משלם המסים מגויסים, הרחק מהעין ומטובת הציבור כולו, למימון מטרות פוליטיות צרות ושנויות מאוד במחלוקת. אחרי ההתנהלות הזהירה והפשרנית יחסית של וינשטיין בנוגע לכספים קואליציוניים בימים שלפני הבחירות, הפעם צריך לברך על האמירה הברורה שמתעקשת להפריד בין כספי הציבור לכיס האינטרסנטים. אולי בקרוב גם וינשטיין יתעקש על הפרדה כזאת גם בכל הנוגע לשימוש בהון הציבורי בבית ראש הממשלה, שהוא לא פחות "אזור דמדומים ממשלי" ו"פתולוגיה מובנית".

משה גורלי

 

יהודה וינשטיין יהודה וינשטיין צילום: צביקה טישלר

 

טארגט מנסה אחרת

טארגט היא הרשת הזולה השנייה בגודלה בארצות הברית, אחרי וולמארט. מאז 1946 היא תורמת לציבור האמריקאי 5% מהרווח הנקי שלה, כלומר 4 מיליון דולר בממוצע מדי שבוע (לא בשנה. בשבוע). והשבוע היא הודיעה כי תסיר ממדפיה מוצרי מזון מעובדים ומשומרים, כולל של יצרני ענק, ותוסיף מגוון מוצרים כמו יוגורט יווני, קפה בשקיות, גרנולה ובירת בוטיק. במקביל, היא מתכננת לפתוח עוד 15 סניפים, כחצי מהם קטנים, כדי למשוך לקוחות צעירים ועירוניים. כן, ברקע יש גם מהלך התייעלות שיוביל לקיצוץ משרות. ובכל זאת - יש כאן קמעונאית ענק עם קצת מצפון חברתי שרוצה לחדש לצרכנים ולהראות שאפשר למכור גם מזון יותר בריא במחירים נוחים.

תמר טוניק

 

גם יוטה אישרה קנאביס

במדינת יוטה דנו השבוע בחוק שיאשר שימוש בקנאביס ומכירה שלו, כפי שנעשה כבר בכמה מדינות אחרות בארצות הברית. אם פעם המתנגדים לעישון התעקשו ש"קנאביס זה צמח השטן, והוא גורם לשיגעון", ואחר כך נאחזו בטענות על הגדלת שיעור הפשיעה והרס החינוך, טענות שכבר הופרכו במדינות שבהן החוק אושר — הפעם הם נדחקו לטיעון הזוי במיוחד: בעלי חיים יאכלו את השדות ונהיה עדים לחיות בר מסוממות ברחובות. באמת. לוביסט אחד אף פירט: "ראיתי ארנב שאהב מריחואנה, והוא לא עזב אותנו. האינסטינקטים החייתיים שלו נעלמו". החוק עבר בקריאה ראשונה.

אוריאל דסקל

 

קנאביס קנאביס צילום: שאטרסטוק

 

פורים - איך לאבד שליטה

פורים הוא היום הזה בשנה שבו אפשר לאבד שליטה. יש אפילו מי שגורסים: מצווה לאבד שליטה. בעזרת האלכוהול ובחסות התחפושת, אנחנו נשלחים לתת דרור לאיזה אני אמיתי שמסתתר בתוכנו כל השנה, רשאים לשחרר כוחות פנימיים שבדרך כלל אזוקים בכבלי היומיום. השנה, מאז הקיץ וביתר שאת בשבועות האחרונים, איכשהו נוצר מומנטום שבו אובדן שליטה שווה לבריונות, וכשמשחררים כוחות פנימיים הם מתגלים כהרסניים לסביבה. דווקא באווירה כזאת לפורים יש חשיבות מיוחדת: הוא מזמין אותנו לשחרר מבפנים שמחה אמיתית ומקרבת.

אורי רוזביץ

בטל שלח
    לכל התגובות
    x