$
בלדד השוחי

עדיף מים מינרליים?

בלדד היקר, האם מים מינרליים באמת בריאים יותר ממי ברז, או שחברות המים המינרליים הגשימו את החלום של כל איש מכירות - למכור קרח לאסקימואים? דוד גליק

בלדד השוחי 09:1619.02.15

דוד היקר,

קרח לאסקימואים. אין שום סיבה להאמין שמים בבקבוק עדיפים על מי ברז. למעשה, חלק עצום מה"מים המינרליים" שלנו מגיע בלאו הכי מאותם מי תהום, ולפעמים אפילו מאותה באר שממנה שואבים את מי הברז. בקצרין מתקלחים במי עדן ובמטולה מדיחים את האסלה עם מי נביעות. שאר מי הברז, דרך אגב, מגיעים בעיקר מהתפלה - שמספקת מים נקיים במיוחד. בכל מקרה, כשממליצים ברדיו להרתיח את מי השתייה בגלל זיהום שהתגלה באחת הבארות, דע שהזיהום פגע במי הבקבוק שהופקו מהבאר באותו יום לפחות באותה מידה שפגע במי הברז.

 

שני המקורות נאלצים לעמוד פחות או יותר באותם תקנים ולעבור פחות או יותר את אותן בדיקות. לפני כמה שנים בית משפט הכריח את חברות המים המינרליים להתקין מסננים במפעלים שלהם, מה שאומר שכיום שני המקורות עוברים גם פחות או יותר את אותו סינון. ובכל זאת, יש הבדל. יש שני דברים שנמצאים לעתים קרובות בברז, ועשויים להיעדר לחלוטין מהבקבוק.

 

חלק עצום מה"מים המינרליים" שלנו מגיע בלאו הכי מאותם מי תהום, ולפעמים אפילו מאותה באר שממנה שואבים את מי הברז חלק עצום מה"מים המינרליים" שלנו מגיע בלאו הכי מאותם מי תהום, ולפעמים אפילו מאותה באר שממנה שואבים את מי הברז

 

ראשית, מתחילת המאה ה־20 נהוג להוסיף כלור למי שתייה ציבוריים. קשה להפריז ביעילות של הטריק הזה למניעת תחלואים, ולפני שתאמר "איכס כלור" דע שבמבחני טעימה עיוורת מי ברז זוכים בדרך כלל לציון גבוה יותר ממים מבוקבקים. זו גם תשובה לכל מי שטוען שהוא קונה מים בבקבוק כי הם יותר טעימים. זה הכל בראש.

 

התוסף השני הוא פלואוריד, ובאמת שמגיעה לו תשובה שלמה, אך על רגל אחת: פלואוריד מופיע באופן טבעי במים, בכמויות משתנות, ובמקומות שבהם יש במי השתייה יותר פלואוריד יש פחות עששת. החישוב הבסיסי מראה שעל כל שקל שמשקיעים בהפלרה חוסכים כ־40 שקל בטיפולי שיניים, ועל סמך ההיגיון הכלכלי הזה חויבו הרשויות לוודא שיש במי הברז מספיק פלואוריד. על מי הבקבוק מעולם לא היה כזה פיקוח. לאחרונה החוק הזה בוטל, מה שאומר שעומד לצמוח פה דור חדש וחופשי עם הרבה יותר בעיות שיניים, אבל כך או אחרת - מחקרים רחבים וממושכים מראים שהפלרה לא מפחיתה מערכם הבריאותי של המים. להפך.

 

מעניין לציין שלפני כמעט 20 שנה נערך בפינלנד מחקר פוקח עיניים שגילה שהפחד מפני הפלואוריד גורם לשפע של סימפטומים גופניים, בלי קשר להימצאותו במי השתייה. וזה בעצם הסוד הגדול, התבלין הסודי שבעזרתו אפשר למכור לאסקימואים קרח. קוראים לו "פחד", ובמקום להוסיף אותו למים מטפטפים אותו ישירות למח שלך. לבריאות.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x